Welk EU-land produceert de meeste kaas? (Nee, niet Nederland)
Niet Frankrijk met zijn enorme platteland of Nederland met zijn stikstofdiscussie, maar Duitsland is veruit de grootste zuivelproducent van de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers die Eurostat, het bureau voor de statistiek van de EU, vandaag publiceert.
Alle drie de landen produceerden overigens vorig jaar 2 procent minder zuivel dan in het jaar daarvoor. Italië (+4 procent) en Ierland (+6 procent) produceerden juist meer. In totaal werd in de EU vorig jaar een fractie meer melk geproduceerd dan in 2020: 0,4 procent. De totale productie was 161 miljoen ton rauwe melk.
Het overgrote deel van die rauwe melk (150,7 miljoen ton) werd geleverd aan zuivelfabrieken. Die maakten daarvan behalve volle, halfvolle en magere melk, ook 2,3 miljoen ton boter en 10,4 miljoen ton kaas.
29 kilo per dag
Van de individuele landen produceert Duitsland dus nog altijd het meest: 19 procent van het totaal. Kijk je alleen naar yoghurt, dan komt zelfs 29 procent uit Duitsland. En hoewel Nederland en Frankrijk de naam van kaasproducent hebben, is ook 23 procent van de in Europa geproduceerde kaas Duits. Bij kaas komt Nederland, met een aandeel van 9 procent, na Duitsland, Frankrijk en Italië pas op de vierde plek.
Met aangezuurde melkproducten als yoghurt staat Nederland met 15 procent van het totaal op plaats twee, opnieuw achter Duitsland. Verder zijn Polen, Ierland en Spanje ook landen om rekening mee te houden als het gaat om de productie van zuivel. Groot-Brittannië, dat op 31 januari 2020 de EU heeft verlaten, is buiten de cijfers gehouden.
Nog een weetje van Eurostat: de gemiddelde productie per koe was afgelopen jaar 7682 kilogram. Nederland zit daar met zo’n 9000 per koe dan weer flink boven. Omgerekend is dat 29 kilo per dag, rekening houdend met de dagen per jaar dat een koe geen melk geeft. Maar Estland komt op 10.020 kg per koe en Denemarken zelfs op 10.097 kg per koe. Bulgarije (3628 kg per koe) en Roemenië (3362 kg per koe) zijn hekkensluiters. Maar, zo schrijft Eurostat: ,,Er is een aantal factoren dat de melkopbrengst van een individuele koe kan beïnvloeden en het hier gegeven cijfer is een gemiddelde.”
Wereldwijd
Worden de cijfers afgezet tegen de wereldwijde melkproductie - de Frankfurter Allgemeine Zeitung heeft dat gedaan -, dan komt Europees kampioen Duitsland op de vierde plaats. De Verenigde Staten produceert bijna drie keer zoveel als Duitsland, op de voet gevolgd door India. Brazilië staat op plaats drie.
Nederland blijft overigens wel na de VS de grootste exporteur van landbouwproducten in de wereld. Dat komt doordat de Nederlandse bevolking veel kleiner is dan die van de andere genoemde landen, en dus minder zelf consumeert. Ook importeert Nederland landbouwproducten die het vervolgens verwerkt en weer exporteert.
Dan zijn er ook nog andere dieren die melk produceren: schapen en geiten. Daarbij is Griekenland koploper met bijna 60 procent van de gehele Europese productie. Cyprus is in die categorie goed voor meer dan 20 procent, dus de overige landen doen hier eigenlijk nauwelijks mee.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Zakt je cake altijd in? Met deze tips van patissiers lukt hij altijd
Cake verveelt nooit en je kunt er oneindig veel variaties mee maken: van vanille tot kaneel en van chocolade tot appel. Maar hoe zorg je dat je baksel altijd lukt? Met deze tips van experts lukt het altijd. -
Koken & Eten
Oproep om frikpics te maken: ‘Het is een beetje ordinair, maar frikandel is dé Nederlandse streetfood’
Een oproep van de frituurbranche: of we massaal foto's van onze vleesstaven willen delen. Frikandellen, voor alle duidelijkheid. Frikpics. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUMUit Eten
Heerlijke klassieke smaken in Goes
Veel gerechten uit de Franse keuken zijn klassiekers geworden omdat ze erg lekker zijn. Dat heeft de chef van restaurant Het Binnenhof in Goes goed begrepen. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat?
-
Wat Eten We Vandaag: Crèmebrûléetaart
Wie houdt er nou niet van een crème brûlée als dessert? Kenmerkend is de zachte, romige binnenkant en de knapperige gekarameliseerde suikerlaag. Ditmaal maken we er taart van. -
-
-
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Kaas is gezond voor je blijkt uit nieuwe studie, toch wordt Schijf van Vijf niet aangepast
Het eten van kaas is niet slecht voor je. Dat blijkt uit studies die in Amerika zijn gepubliceerd. Zelfs volvette kaas heeft meer gezondheidsvoordelen dan -nadelen, stellen de experts. Kaasmakers en -handelaren in het Groene Hart zijn blij maar de Schijf van Vijf wordt niet aangepast.