‘We eten veel te veel suiker. Laten we onze voeding ontzoeten’
Koken & etenEen zoete smaak was altijd een teken van veilig, voedzaam en lekker eten. Suiker is inmiddels overal en we worden er ziek van. Zijn zoetstoffen de oplossing? Gezondheidswetenschappers Jaap Seidell en Jutka Halberstadt pleiten voor het ontzoeten van onze voeding.
Delen per e-mail
Ons lichaam weet van oudsher: zoet vult, is veilig en smakelijk. Gedurende honderdduizenden jaren waren onze verre voorouders een groot deel van de dag bezig met het bij elkaar scharrelen van voedsel. Terwijl ze vanuit Afrika steeds verder uitwaaierden naar andere delen van de planeet met nieuwe voedselomgevingen, moesten ze telkens uitvinden wat ter plekke veilig en voedzaam voedsel was.
Ze werden daarbij onder meer geleid door hun smaak. Door even te proeven konden ze vaak onmiddellijk beoordelen wat je wel en niet in je mond moest stoppen. Een zoete smaak was daarbij een belangrijk criterium. Er zijn geen natuurlijke voedingsmiddelen bekend die zowel zoet als giftig zijn. Dat in tegenstelling tot bitter en zuur smakend voedsel, waar je behoorlijk ziek van kan worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Pollepel thuis Ogen dicht en fantaseren maar over zwoele, Spaanse zomeravonden met tapas van Destino
Een zonvakantie naar Spanje lijkt eindeloos ver weg, maar met een beetje fantasie kun je thuis ook in Spaanse sferen komen. Voor de Gouden Pollepel Thuis zetten we de verwarming een paar graden hoger en trekken een hele avond uit voor het uitgebreide thuismenu van Destino. -
PREMIUM
Zeevishandel Cash and Carry in Vlissingen is nu ook traiteur
Zeevishandel Cash and Carry uit Vlissingen staat bekend om de dagelijkse aanvoer van verse vis, zo van de visafslag. Sinds kort hebben ze echter een heuse traiteur in huis met ambachtelijke producten die nog niet in de omgeving van de winkel verkrijgbaar zijn, maar wel iets toevoegen aan het assortiment. -
Doe mee met de winactie en maak kans op cadeaupakket Pascale Naessens
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten. Vandaag geven we laatste drie cadeaupakketten weg. -
PREMIUM
FIT Challenge: dag 9
De challenge met Pascale Naessens is afgelopen. Haar recepten en inspiratie vindt u hier. -
PREMIUM
Voor jou getest Dit gezonde schepijs komt als beste uit de test
Minder suiker, vet en calorieën; meer proteïnen. Zelfs ijsmerken gaan steeds vaker op de gezonde toer. Smaakt dat ook?
-
Salmonella aangetroffen in spekreepjes van Lidl
Klanten van supermarktketen Lidl wordt verzocht om gerookte spekreepjes terug te brengen naar de winkel. Tijdens een kwaliteitscontrole van de Nederlandse Voedsel- en Waardeautoriteit (NVWA) is er salmonella in het product aangetroffen, wat voor kwetsbare groepen gevaarlijk is om te consumeren. -
PREMIUM
Zeeuwse thuiskoks - video Met dit recept maak je volgens Rudi uit Aardenburg de allerlekkerste pannenkoeken
AARDENBURG - Hoe oud zijn recept is? Misschien wel een eeuw. De pannenkoeken van Rudi Meijler uit Aardenburg hebben de tand des tijds doorstaan. Zijn zes kleinkinderen smullen ervan. -
Koken & eten Zo stuurt suiker je brein op het verkeerde pad
Veel mensen voelen zich moe, lusteloos en chagrijnig na het eten van te veel suiker: de bekende suikerdip. Een nieuwe studie laat zien wat suiker je hersenen precies aandoet.