Waarom Nederlandse bierfestivals als paddenstoelen uit de grond schieten
Er zijn in ons land steeds meer festivals (bij de laatste telling meer dan 800) en de groei van het aantal bierfestivals valt daarbij op. Waar komt deze groeiende interesse vandaan?
Het aantal bierbrouwerijen in Nederland is in tien jaar explosief gestegen als gevolg van deze groeiende interesse in bier en bierfestivals, zegt Maik van Weerd, oprichter van Bierfestival Groningen, dit jaar tussen 11 en 15 april. ,,Bij de eerste editie waren er slechts een paar Nederlandse brouwers, de rest was Belgisch. Van die paar Nederlandse brouwers lieten toen ook nog eens de helft het bier in België brouwen. Nu brouwt het overgrote deel Nederlandse brouwerijen ook daadwerkelijk in Nederland en dit is ook een mooie ontwikkeling."
Mensen gaan voor beleving: een speciaalbier drinken in je eigen regio en een praatje maken met de brouwer
,,De populariteit van speciaalbier is denk ik op een aantal manieren te verklaren. Op één staat dat mensen smaakvoller willen genieten. Waar bier jarenlang pils betekende, staat bier nu voor een veelvoud aan biersoorten en dus smaken, die ook geweldig combineren bij goede gerechten", stelt Jeroen Jaspers, eigenaar van Biernet.nl. ,,Daarnaast gaan mensen voor beleving: een speciaalbier drinken in je eigen regio en een praatje met de brouwer kunnen maken wordt geprefereerd boven een biertje uit de grote fabriek. Vandaar dat bierfestivals ook steeds meer aftrek vinden."
Hiernaast zijn er meerdere trends in de sector waarneembaar. De laatste jaren zijn laag alcoholische, doordrinkbieren met veel smaak en de zwaardere houtgelagerde bieren steeds meer in opkomst. Verder valt het op dat mensen vaker een passend biertje bij hun eten uitzoeken. Eén op de drie bierdrinkers doet dat en veel bierdrinkers zouden een bieradvies bij gerechten op prijs stellen. Deze ontwikkeling heeft ertoe geleid dat bij bierfestivals ook steeds meer gelet wordt op de food pairing met bier.
Bierfestivals populair
De komende maanden staat tientallen bierfeesten op het programma. Dat bierfestivals steeds meer in trek zijn, blijkt ook uit de bezoekers aantal van deze festivals, zo had de 24uurs van Maastricht in 2013 nog 1.100 bezoekers, terwijl dit evenement in 2017 al 4.500 bezoekers had. Hier heeft Jaspers wel een verklaring voor. ,,Op een bierfestival kun je op een gemakkelijke manier verschillende speciaalbieren proeven en de mensen ontmoeten die bij een brouwerij betrokken zijn. Dit verklaart de interesse in bierfestivals anno 2018.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'Elf uur 's ochtends is de beste tijd voor een goede slok bier'
Fiona de Lange heeft misschien wel het mooiste beroep van de wereld. Ze is voor haar werk de hele dag met bier bezig. Een dag per week staat voor haar het proeven centraal. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
'Wietwijn' kan best eens een hit worden
Wietwijn is al verkrijgbaar in Californië, maar ook in ons land is nu ook wijn met cannabidiol (CBD) verkrijgbaar. De importeur van de cannabiswijn ziet het aantal verkooppunten groeien en zijn klanten zijn volgens hem enthousiast. ,,We gaan ook met bier beginnen.'' -
Rozijnenbol of krentenbol: dit zit er meestal in jouw broodje
De krentenbol: we eten ze met boter, kaas of wat suiker. En of we nou een dagje naar de dierentuin of met vakantie gaan, ze gaan ook eigenlijk overal mee naartoe. Wat maakt dit rondje broodje nou zo populair? -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk.
-
Koken & Eten
Eenpansgerechten: met deze vier makkelijke maaltijden heb je weinig afwas
Eenpansgerechten zijn complete maaltijden die je in één pan of schaal bereidt. Makkelijk, vaak voordelig omdat je maar één pit gebruikt en lekker weinig afwas natuurlijk. Eatertainment selecteerde vier recepten van gerechten die ook nog weinig tijd kosten. -
PREMIUM
Waarom Johns whisky kan concurreren met Schotse flessen van 70 euro
Zijn vierde en grootste oplage whisky kwam vorig jaar uit. En John Keuris, sinds 2011 in Woerden gevestigd met zijn distilleerderij, vond dat zijn drankje niet onder deed voor de Schotse en Ierse whisky. Zijn geheim? ,,Ik geef niets om massaproductie. Als het nog niet goed is, laat ik het gewoon nog een half jaartje rijpen.” -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt.