Volledig scherm
© Shutterstock

Waarom je de draadjes van een banaan juist wel moet eten

De vreemde draadjes van een banaan belanden vaak in de prullenbak, maar deze sliertjes kun je met een gerust hart eten, aangezien ze juist goed voor de gezondheid zijn.

De draadjes zijn verantwoordelijk voor het vervoer van voedingsstoffen en water in de vrucht. Ze zitten daarom ook boordevol kalium, vezels, vitamine A en vitamine B6. Deze blijven aanwezig, zelfs als de banaan geplukt is. Hiernaast vertellen de draadjes je ook of je banaan rijp genoeg is om te eten. Indien de voedingsstoffen niet gelijkmatig door het fruit zijn verdeeld, dan blijven de draadjes strakker zitten. Dit betekent dat de banaan nog niet rijp is. Als de draadjes gemakkelijk verwijderd kunnen worden wil dit juist zeggen dat de banaan rijp is.

Of dit genoeg reden is om de draadjes ook daadwerkelijk op te eten is echter de vraag. Niet iedereen is namelijk positief over de draadjes, zoals Ellen die de draadjes zelfs 'goor' noemt.

Maar je kunt je banaan, met draadje en al, ook in bananenbrood verwerken.

  1. Stadsbrouwerij Middelburg speelt in op VOC-weekend
    PREMIUM

    Stadsbrou­we­rij Middelburg speelt in op VOC-week­end

    MIDDELBURG - Hij heeft er zojuist zeshonderd flessen van gebotteld: Middelburg 800 bier. Jacco de Wee van Stadsbrouwerij Middelburg speelt met dit bier, gebrouwen met VOC kruiden, in op het evenement dat dit weekend in de (Verre) Oost(en)kerk wordt gehouden onder de noemer De Smaek van de Waereld. ,,We hadden dit bier al gebrouwen voor de viering van Middelburg 800 jaar en nu komt dit recept weer goed van pas”, vertelt hij. ,,Er zitten diverse VOC-kruiden in, die verwijzen naar de wereld van de 17de eeuw toen Middelburg een belangrijke rol in de specerijenhandel speelde. Je kunt hierbij denken aan gember, koriander en vinaigrette-peper. Bier doet het sowieso goed met de Oost-Indische keuken”, zegt hij.