Waarom het tussen je oren zit dat je gelukkig wordt van ongezond eten en drinken
Beter EtenIn de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op gebied van eten en drinken. Met deze tips van psychologen hou je je goede voornemens langer vol dan tot Quitters Day. En de beloning is groot.
Als je bent zoals de meeste mensen, gaat het niet zo goed met de goede voornemens die je eerder dit jaar had. Dat je niet de enige bent, is wellicht een schrale troost. De meeste mensen laten hun goede voornemens alweer varen op de tweede vrijdag van januari. Deze dag heeft een toepasselijke naam gekregen: Quitters Day. De dag dat je afhaakt dus.
,,Strava zag dat de tweede vrijdag van het nieuwe jaar Sjaak Afhaak-dag is”, zegt sportcoach en gedragsprycholoog Johnny Buivenga. De populaire sportapp baseert dat op data van miljoenen gebruikers. Sportkleding blijft in de kast hangen, zakken chips gaan open en flessen wijn hebben opeens geen kurk meer.
,,Alle diëten werken en uiteindelijk werkt geen enkel dieet”, concludeert televisiemaker Teun van de Keuken nadat hij zeven diëten probeerde. Daan Remarque, gedragswetenschapper en schrijver van het boek Het jojo-effect, vindt dieetboeken schrijven daarom maar een vrij cynisch verdienmodel.
Buivenga noemt Sandra Bekkari als voorbeeld. Zij schreef een boek met de treffende titel Nooit meer diëten. ,,Daarna volgden Nooit meer diëten deel 2, 3, 4 en 5. Een beter bewijs dat diëten niet werken is er niet.” Hoe kan het dat we zo snel terugvallen in oude gewoontes waar we juist zo graag vanaf wilden? ,,Omdat de drastische ommezwaai niet werkt”, zegt Remarque.
Zo’n radicaal crashdieet klinkt mooi, zegt Bernadette Kooijman van voedingsbedrijf No Fairytales. Maar het werkt niet op lange termijn. Kooijman introduceerde deze maand het Traagste Dieet ter Wereld.
,,We helpen mensen hun eetgedrag beetje bij beetje aan te passen.” Het Voedingscentrum adviseert dagelijks 250 gram groente te eten. ,,Nederlanders eten slechts 130 gram.” Kooijman gelooft in het principe ‘hapje minder, hapje meer’. ,,Begin je dag met een hap cruesli minder en voeg een hap wortel toe. En dan elke dag een hap extra wisselen.”
Zeg niet ik wil 10 kilo afvallen, maar: ik wil niet meer snacken tussen de maaltijden door
Is dat nog wel een dieet? ,,Goeie vraag”, erkent Kooijman. ,,Het gaat meer om gedragsverandering.” De sleutel van duurzame gedragsverandering is volgens gedragspsycholoog Buivenga: maak een plan. ,,Daarmee neemt de kans van slagen extreem toe.”
Een plan bevat volgens Buivenga enkele essentiële onderdelen.
- Stel een realistisch, haalbaar en concreet doel.
-Ga voor kleine stapjes, die zijn makkelijker te halen. ,,Dat geeft vertrouwen.”
- Kies niet voor een uitkomstdoel, maar voor een procesdoel. ,,Dus niet ik wil 10 kilo afvallen, maar: ik wil niet meer snacken tussen de maaltijden door.”
- Hou je voortgang bij. ,,Houd een eetdagboek bij en gebruik een app om je trainingen vast te leggen.”
- Informeer mensen en vraag ze om steun en begrip. En pas je omgeving aan. ,,Als je geen snoep in huis hebt, kun je het ook niet opeten.”
Ongezonde hap op straat
De uitdaging is dat we niet altijd invloed hebben op onze omgeving. Buiten de deur domineert de ongezonde hap, ziet Maartje Poelman. Volgens de Wagenings wetenschapper moeten er meer gezonde alternatieven komen. Kooijman: ,,Wij brengen daarom producten in de supermarkt die een stap gezonder zijn dan het bestaande aanbod.”
Duurzame gedragsverandering kost tijd, benadrukt Buivenga. Op korte termijn denken mensen vaak dat ze gelukkig worden van ongezond eten en drinken, zegt Wouter Cornet, schrijver van het boek Het gewicht tussen je oren. De psycholoog die zelf 33 kilo afviel, vroeg honderd mensen uit 29 verschillende landen naar het geheim van hun gewichtsverlies. De conclusie: geen dieet, maar gedragsverandering. ,,Op lange termijn word je veel gelukkiger als je je eetgedrag leert controleren.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Sperziebonen met spekjes en azijn
Boontjes met spek is een gouden combinatie. Geef het gerecht een extra dimensie door de toevoeging van krieltjes en appelstroop. -
Beter Eten
Kun je een supermarkt-ei uitbroeden? ‘Na zo’n drie weken hoor ik gepiep’
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Deze week: kun je een ei uit de supermarkt uitbroeden? -
Wat Eten We Vandaag: Boerenkooltaart met rode ui, zongedroogde tomaat en olijven
Boerenkool kun je gebruiken in een salade, verwerken in een lasagne of bijvoorbeeld in een taart. Deze boerenkooltaart met rode ui, zongedroogde tomaten en olijven heeft een knapperig korstje en een zoet-zoute smaak dankzij de feta. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Geen frisdrank maar water met een geurtje: dit zijn de voor- en nadelen
Water drinken is hip. Daarom verschijnen er steeds meer smaakmakers om het glaasje leidingwater op te fleuren. -
6
Supers stoppen met gratis plastic en papieren zakjes groenten en fruit
Lidl, Jumbo, Plus en Aldi stoppen dit jaar met de gratis plastic en papieren wegwerpzakjes voor groenten en fruit. In plaats daarvan kunnen klanten herbruikbare zakjes kopen die ze thuis kunnen wassen. De supermarkten hebben dit met de overheid en bedrijven in de kunststofsector afgesproken in het Plastic Pact NL. Vorig jaar deed Albert Heijn al wegwerpzakjes in de ban.