Waarom croissants thuis nooit zo lekker worden als bij de bakker
dag van de croissantOf je er nu snel een naar binnen propt op het station of kiest voor de luxere variant van de bakker op zondagochtend: de croissant is niet meer weg te denken uit ons ontbijtritueel. Vandaag is het de Dag van de Croissant. De Franse ambachtelijke bakker Sébastien Roturier vertelt over het broodje dat groot is geworden in zijn thuisland.
Eén illusie helpt de banketbakker meteen de wereld uit: de croissants die je thuis maakt, worden nooit zo lekker als bij de bakker. ,,Het vereist veel knowhow en ervaring”, vertelt hij. ,,De kleur, de vorm en de smaak moeten goed zijn en dat heeft met allerlei factoren te maken. Goede croissants hebben een lichtbruine, bijna gouden kleur. Dat betekent dat het goed zit met de fermentatie. De voetjes moeten krokant zijn en de romp smeuïg. De binnenkant moet naar boter smaken, maar niet vet zijn.”
‘De lekkerste croissantjes worden gemaakt in Frankrijk’, is de algemene opvatting. Toch maakt slechts 30 procent van de Franse boulangers de kromme broodjes zelf, aldus Roturier. ,,In Nederland ligt dat percentage nog veel lager, slechts een paar procent maakt de croissants hier in de eigen bakkerij, maar ook in Frankrijk kopen heel veel bakkers de croissants dus in bij de fabriek. Het kost gewoon veel tijd en geld om ze zelf te maken. Boter is duur en personeel ook.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMkoken & eten
Lokaal eten voor boeren, burgers en buitenlui
Marcin de Beaufort uit Cadzand is van origine een chef-kok. Hij kookte 25 jaar in de betere restaurants in binnen- en buitenland en geeft nu culinaire adviezen. Niet alleen over hoe je gerechten kunt bereiden en serveren maar ook over ingrediënten die koks kunnen gebruiken. Vooral over lokale producten. Daarom bedacht hij het project Foodregio West-Zeeuws-Vlaanderen. De gemeente Sluis participeert hier in. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Koken & eten
Hilariteit op Twitter: ‘Zeg Me Dat Het Schnitzel Is’ van Frank Boeijen
Talloze creatieve twitteraars hebben zich de afgelopen dagen uitgeleefd met de hashtag #hoeeetditliedje. In hun tweets geven ze een culinaire draai aan hun favoriete nummers. -
PREMIUMKoken & Eten
Warmer weer op komst: koop deze keer geen bbq-pakket maar laat je inspireren door een expert
De een heeft barbecueën tot een kunst verheven, de ander doet het nog steeds met kant-en-klaar pakketten. Dat laatste is zonde, want er is bijna niets dat je niet op de barbecue kunt bereiden, zeggen experts. Van lasagne, kebab en pizza tot de lekkerste desserts. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.
-
PREMIUMKoken & eten
Wijnkenner: Alcoholvrij is als seks met een opblaaspop
Vroeger kochten wijnfans graag gidsen: experts leggen daarin uit voor welke wijn je naar de supermarkt moest snellen. Nu willen we meteen weten of die nieuwe wijn in de schappen de euro’s wel waard is. ,,De wijngids is dood.’’ -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Koken & Eten
Zo zorg je ervoor dat vis niet aan de pan blijft plakken tijdens het bakken
In de keuken moet het zeker niet altijd ingewikkeld zijn. Soms word je al gelukkig van gewoon een lekker stukje gebakken vis met wat aardappelen en groenten. Toch blijft die vis soms plakken aan de pan of valt hij uit elkaar. Hoe voorkom je dat? Chef-kok Sean Uytterhaegen van het Antwerpse visrestaurant Marineau gidst je naar de lekkerste versie op je bord.