Vomar verandert naam van ‘slankelijnbrood’: het bevat niet minder calorieën dan gewoon brood
Koken & EtenVomar stopt met de verkoop van slankelijnbrood. De supermarktketen doet dit naar aanleiding van berichtgeving in AD. Experts vinden de naam misleidend en suggestief. Het brood bevat weliswaar minder koolhydraten dan regulier brood, maar meer vet en daarmee net zo veel kilocalorieën.
Op verzoek van deze site testte bakker Issa Niemeijer en wetenschapper Guido Camps verschillende soorten koolhydraatverlaagd brood. Alleen Vomar noemt het brood slankelijn, andere supermarkten verkopen dit soort brood als koolhydraatverlaagd.
Niemeijer noemt de naam slankelijnbrood suggestief. ,,Er zitten wel minder koolhydraten in, maar net zo veel calorieën als in gewoon brood.” Camps vindt de benaming ‘slanke lijn’ vanwege de schrikbarende hoeveelheid vet zelfs misleidend. ,,Het brood bevat acht keer meer vet dan regulier brood. Hoe kun je zoiets ‘slanke lijn’ noemen?”
‘Niet per se minder calorieën’
Volgens Vomar bevat koolhydraatverlaagd brood meer eiwitten en vezels, waardoor het meer verzadigt. ,,Daardoor zou je minder snel honger krijgen”, laat een woordvoerder weten. ,,Vandaar de naamstelling slankelijnbrood.” De supermarktketen erkent dat het brood ‘niet per se minder calorieën’ bevat.
,,Om onduidelijkheid bij de klanten weg te nemen hebben wij besloten om de naam van dit artikel aan te passen naar koolhydraatverlaagd brood”, laat de woordvoerder weten. ,,Wij zijn van mening dat dit beter de lading dekt dan de huidige benaming.”
Of koolhydraatverlaagd brood goed is voor de lijn, is nog maar de vraag. Sommigen vallen af door minder koolhydraten te eten, sommigen door minder vet te eten. De enige manier om daar achter te komen is door het te testen. Wel kan koolhydraatverlaagd brood een uitkomst zijn voor wie diabetes heeft en graag brood eet.
De test met koolhydraatarm brood is hier te vinden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Minder koolhydraten leidt niet bij iedereen tot gewichtsverlies
-
Wat Eten We Vandaag: Paella met gegrilde groenten en olijven
Paella vindt zijn oorsprong in de omgeving van Valencia en wordt daar ook wel Paella Valenciana genoemd. Met de ingrediënten van paella kun je eindeloos variëren. Vis, vlees, groenten of een mix daarvan. Wij gaan in dit recept voor een vegetarische variant met gegrilde groenten en zwarte olijven. -
Wat Eten We Vandaag: Witte asperges met varkenshaas en doperwtencrème
Het seizoen van het witte goud gaat van start. Tijd om de seizoensgroenten in huis te halen en aan de slag te gaan met witte asperges. In dit recept serveren we de asperges op een frisse doperwtencrème. Maak de stapel verder af met malse varkenshaas en een kervelsaus. -
PREMIUMKoken & Eten
Grote winkels bomvol spotgoedkope blikjes frisdrank van A-merken: waar komen die blikjes toch vandaan?
Ineens poppen ze overal op: plekken waar je spotgoedkope frisdrank van A-merken kunt kopen. Het zijn ogenschijnlijk dezelfde blikjes als altijd, maar dan veel goedkoper. Een verhaal over goedkope cola uit Denemarken, Dr. Pepper uit Polen, Britse 7UP en tweetalige Fanta. -
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.”
-
Wat Eten We Vandaag: Luikse gehaktballen
-
-
-
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”