Vlaai is liefde en troost, en straks ook Europees beschermd
Na een voorbereiding van ruim tien jaar hebben Nederland en België donderdag Europese bescherming aangevraagd voor de Limburgse vlaai.
Als de Europese Commissie de aanvraag goedkeurt, mag Limburgse vlaai alleen nog zo heten als die volgens bepaalde regels is gebakken in Nederlands of Belgisch Limburg. Zo’n ‘beschermde geografische aanduiding’ dient om eerlijke concurrentie te bevorderen en namaak te bestrijden. Ardenner ham en Edammer kaas (mits vergezeld van het woordje ‘Holland’) hebben die status ook.
Het is uitzonderlijk dat zo’n aanvraag wordt ingediend door twee landen samen en dat had dan ook wat voeten in de aarde. Initiatiefnemer Peter Nulens van de (Belgische) vereniging van Limburgse bakkers vertelt er aan de telefoon smakelijk over. Moeten álle ingrediënten uit Limburg komen? ,,In Nederland wilden ze dat aanvankelijk wel. Ze dachten aan Limburgse kersen. Maar dan zou je een paar maanden per jaar geen vlaai in de dozen hebben’’, zegt Nulens. ,,En wat als de oogst een keertje zou mislukken?’’
Maar ook Belgische bureaucratie dreigde roet in het eten te gooien. ,,Het federaal voedselagentschap wilde alle bakkers bezoeken die deze taarten bakken. Maar dan moesten ze meer dan vijftig adressen langsgaan. Dan zouden we weer een jaar verliezen. Gelukkig hebben ze dat vervangen door een verklaring op eer en geweten.’’
Hele procedure
De Limburgse vlaai waar België en Nederland nu Europese bescherming voor vragen, is tot in detail beschreven: ‘Diameter van minimaal 10 en maximaal 30 centimeter. Bodem van gistdeeg, maximaal 1 centimeter dik, maar stevig genoeg om als taartpunt uit de hand gegeten te kunnen worden. Vlaai moet minstens 140 gram en maximaal 1400 gram wegen, ongeacht de vulling. Per 1 kilogram bloem bevat het deeg minimaal 300 gram vetstof, 350 gram vloeistof (melk of water), 50 gram suiker, 30 gram gist (of equivalent van vloeibare/droge gist) en maximaal 20 gram zout. Een ei kan toegevoegd worden. Mogelijke vullingen: fruit (geen ananas of aardbeien), rijstpap, griesmeel, crème, pudding of suiker. Vulling en toplaag worden meegebakken met de taart. De vlaai mag niet diepgevroren worden na het bakken.’
Limburgse vlaai hoort tot die tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven
De aanvraag moet nu in alle talen van de EU worden vertaald en een hele procedure door. Nulens verwacht dat het nog zeker een jaar duurt voordat het voor de bakker is.
Culinair meesterschap
Rest de vraag: wat is het belang van Limburgse vlaai? ,,Limburgse vlaai hoort tot die tradities die in de Belgisch-Nederlandse grensregio van generatie op generatie worden doorgegeven. Het gaat om veel meer dan heerlijk eten en per familie gekoesterde recepturen en adressen. Het gaat zelfs om meer dan culinair meesterschap’’, zegt hoogleraar Europese geschiedenis Mathieu Segers. In zijn podcast over Europese politiek, Café Europa, belijdt hij soms ook zijn liefde voor Limburgse vlaai. ,,Vlaai prikkelt de zinnen, is liefde en troost. Het is de verbinding met een lokale geschiedenis en natuur, die zoveel dieper gaat dan het eigen leven.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
Het lekkerste dat Limburg te bieden heeft: vlaai, zoervleis en ‘nonnenkontjes’
Nu we onze smaakpapillen niet meer en masse in warme oorden kunnen verwennen, gaan we op culinaire reis door Nederland. Deze week zijn we met culinair journalist Laura de Grave in Limburg. De Grave schreef onder meer het Nederland Kookboek. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Kaas is gezond voor je blijkt uit nieuwe studie, toch wordt Schijf van Vijf niet aangepast
Het eten van kaas is niet slecht voor je. Dat blijkt uit studies die in Amerika zijn gepubliceerd. Zelfs volvette kaas heeft meer gezondheidsvoordelen dan -nadelen, stellen de experts. Kaasmakers en -handelaren in het Groene Hart zijn blij maar de Schijf van Vijf wordt niet aangepast. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Koken & Eten
Minder je met brood en pasta, dan passen deze vijf recepten goed bij jouw eetwijze
Afgelopen maand zochten we weer meer naar diëten. Ook koolhydraatarme recepten staan in de belangstelling. Eet jij ook minder koolhydraten, probeer dan zeker deze recepten van Eatertainment. De meeste zijn makkelijk en snel klaar te maken.
-
Wat Eten We Vandaag: Vegan havermout bowl met gebakken banaan & noten
Een havermoutontbijt zorgt voor een energieke start van de dag. Havermout is namelijk een bron van eiwitten, vezels en ijzer. Dankzij de gebakken banaan krijgt het ontbijt een zoete, gekarameliseerde smaak. -
-
-
Koken & Eten
Waarom je je pot pindakaas het best op zijn kop bewaart
Pindakaas past binnen een gezond voedingspatroon en mag je dagelijks eten. Let er wel op dat je de juiste pindakaas kiest. Vandaag vieren we de dag van de pindakaas. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.