Vissen sterven gruwelijke dood
De vissen die bij de consument op het bord terechtkomen, zijn gestikt, geplet, doodgebloed, gestorven van de kou of levend ontdaan van hun ingewanden. Waar varkens en koeien snel en zo pijnloos mogelijk worden gedood, kenmerkt het einde van vissen zich door gruwelijkheden.
Dat blijkt uit de tv-uitzending van Keuringsdienst van Waarde van vanavond. In het programma gaan de makers op zoek naar de laatste minuten van het leven van vissen. Ze spreken Teun Visser bij de Urker Visafslag die uitlegt dat de gebruiken in de visserij eeuwenoud zijn. Hij haalt Willem Beukelszoon erbij die begin 14de eeuw begon met haringkaken waarbij de ingewanden uit de haring worden gehaald, samen met de alvleesklier. ,,Het is een oud gebruik'', stelt Visser. ,,We doen het al honderden jaren.'' Hij zegt niet te weten hoe je het anders zou moeten doen aan boord van een schip.
Vissen voelen pijn, stelt professor Gert Flik van de Radboud Universiteit in de uitzending. ,,Ze kunnen leren en zo nieuw gedrag aanleren.'' Bij onderzoeken met vissen – die het liefst in een donker hoekje verblijven – leren ze zich elders op te houden als ze op hun favoriete plekje een stroomstootje krijgen. ,,Dus ze kunnen zeker voelen'', aldus Flik. Ontelbare aantallen vissen sterven een nare dood, aldus ‘visbeschermer’ Paul Denekamp in de uitzending.
Er zijn bedrijven waar de vissen wel worden verdoofd. Dat is beter voor de vissen omdat ze dan geen stress ondervinden. ,,Als wij goed zijn voor de vis, zijn de vissen goed voor ons'', zoals de claresse-kweker Frank Foolen het omschrijft. De manier die het bedrijf toepast, is volgens hem de best mogelijke methode. Het probleem is dat je dit proces maar heel moeilijk aan boord van een schip kunt volgen, aldus Visser, omdat je te maken hebt met verschillende soorten vis van verschillende formaten. ,,Dat wordt een moeilijk verhaal.'' Dat weerspreekt de kweker. ,,Het vissen op zee is vele malen industriëler dan wat wij hier doen.''
De uitzending van Keuringsdienst van Waarde begint op NPO3 om 20.25 uur.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Koken & Eten
Voedingscentrum waarschuwt voor rauwe melk: ‘Ga niet eerst een ommetje maken’
Een bezoekje brengen aan de boer in plaats van de supermarkt. Een toenemend aantal mensen kiezen ervoor om hun melk zo vers mogelijk te halen. Soms om de smaak, soms om gezondheidsredenen. Maar of rauwe melk ook echt gezonder is, is onduidelijk. -
PREMIUMkoken & eten
Het is een goed kersenjaar
Het zijn drukke tijden in de kersenpluk. Het is dit jaar namelijk een goed kersenjaar, zo weet Arianne Hoogstrate uit Kloetinge vanuit de kersenboomgaard te melden. -
'Maak vlees duur en daarmee onaantrekkelijk'
Nederlanders moeten hun eetgewoonten drastisch aanpassen om de uitstoot van schadelijke broeikasgassen tegen te gaan. Volgens de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) is het de verantwoordelijkheid van consumenten om 'duurzamer en gezonder' te gaan eten. De vleesindustrie staat op zijn achterste benen. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari.
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Deze voedselmythes moeten de wereld uit
Is detoxen goed voor je gezondheid? Hoe gezond is chiazaad? Krijg je van het eten van eieren echt een beter geheugen? Er zijn veel mythes rondom voeding en gezondheid. Hoog tijd, vindt de Consumentenbond, om duidelijkheid te geven over wat nou waar is en wat niet. Vandaag verschijnt een boek over de 101 voedingsmythes die de belangenorganisatie de wereld uit wil helpen. -
Eten op warme dagen: met deze tips maak je het ultieme zomerse gerecht
Van een frisse salade tot een lekker stukje vis of vlees op de barbecue: de zomer is aangebroken en daarmee ook het warme weer. Maar wat maak je nou voor gerecht tijdens een zomerdag? Twee experts geven tips en inspiratie.