Vijftiger met buik(je) krijgt hulp bij het afvallen

Koken & etenHet Voedingscentrum wil gewone mannen helpen op een gezonde manier gewicht te verliezen. Vrouwen weten vaak al veel over gezond eten, maar de vijftiger met een buik(je) zit soms nog in de ontkenningsfase. 

Jan Heemskerk weet precies hoe het is. Op het ‘hoogtepunt’ woog de journalist en voormalig hoofdredacteur van de Playboy zelf bijna 111 kilogram. Ongemerkt was hij elk jaar wat aangekomen en uiteindelijke belandde hij - met zachte dwang van zijn echtgenote - bij een diëtist. Over zijn weg naar slanker en fitter schreef hij het boek Als Jan het kan. Gezond en slank voor gewone mannen.

In een serie van vijf video’s en podcasts, een weekmenu en verhalen van andere mannen legt Jan Heemskerk uit hoe je kunt afvallen. Dat doet hij samen met experts van het Voedingscentrum Astrid Postma-Smeets (voeding) en Roel Hermans (gedrag). Die geven ook adviezen. De serie, die net als het boek Als Jan het kan heet, gaat nu van start op de site van het Voedingscentrum. 

Het Voedingscentrum was al van plan om mannen met overgewicht te helpen en het boek van Heemskerk kwam op het juiste moment. Want juist de gewone man, die graag barbecuet en vier pijpjes pils drinkt als hij op de bank is geploft, kan wel een steuntje in de rug gebruiken. En Jan begrijpt die man, want hij was zelf zo'n bourgondiër die rood vlees verslond en zijn neus ophaalde voor overdreven gesport. 

Minder actief

Quote

Hij krijgt af en toe een grap naar zijn hoofd geslingerd over zijn gewicht, maar de noodzaak om ermee aan de slag te gaan voelt hij nog niet

Jasper de Vries

Wie is die gewone man eigenlijk die het Voedingscentrum wil bereiken? ,,Een man van halverwege de 30 tot ongeveer 60 jaar met een sedentaire leefstijl; een man die door de jaren heen minder actief is geworden, die niet vijf keer per week in de sportschool te vinden, en niet overdreven bezig is met of hij wel gezond eet of drinkt”, schetst woordvoerder Jasper de Vries van het Voedingscentrum.

,,Een man met gewoontes die er misschien voor hebben gezorgd dat de teller op de weegschaal langzaam is opgeschoven. Hij krijgt af en toe wel een grap of opmerking naar zijn hoofd geslingerd over zijn gewicht, én weet stiekem dat er een kern van waarheid in zit, maar de noodzaak om ermee aan de slag te gaan voelt hij nog niet.”

Jan Heemskerk omschrijft die gewone man iets plastischer. ,,Het is de man op je bank, de man met twee komma drie kind, hoogstens een tweede huwelijk, een fijne middenklasser van een baan en dito auto, tweemaal per jaar op vakantie, all inclusive en gangkastappartement in de sneeuw. Bier en af en toe wijn, nog lang niet aan de avocado-rage toe, geen baard, neigt naar de zonneboiler van de buren, voetbal (zelf) en voetbal (tv), klusniveau plafonnière, houdt van vettig, tv, RTL 7/ Veronica, af en toe kostuumdrama voor moeder de vrouw, humor, discipline van een witvis, familieman, roze trui, maar even wennen.”

Afvallen is voor deze groep vaak nodig, blijkt uit de woorden van De Vries. ,,Als we kijken naar overgewichtcijfers in Nederland, zien we dat 53,3 procent van de volwassen mannen overgewicht heeft, tegenover 47,2 procent van de vrouwen.” Van de mannen heeft 40 procent matig overgewicht (met een bijbehorende BMI oftewel body mass index tussen de 25 en 30), terwijl dit 30 procent is bij de vrouwen. 

,,Dat is een groot verschil, en die groep met matig overgewicht is precies de groep die we op sleeptouw willen nemen met Als Jan het Kan. En kijkend naar leeftijd, dan zien we dat de groep mannen tussen de 35 en de 64 jaar het meest kampt met overgewicht. Van de mannen tussen 50 en 64 heeft zelfs 63,3 procent overgewicht, waarvan 46,7 procent matig overgewicht. Bij de groep 35 tot 49 jaar heeft 56,6 procent overgewicht, waarvan 42,7 procent matig overgewicht.”

Allemaal droge cijfers, maar daarachter gaat meer schuil. Voedingsexpert Astrid Postma-Smeets vertelt in de eerste video en de podcast dat je door overgewicht allerlei ziektes kunt krijgen. Kanker, om meteen maar een enge te noemen. Ook kun je er galstenen en diabetes van krijgen. Maar te dik zijn is ook slecht voor je psychische gesteldheid, je slaap en je gewrichten.

Offers

Veranderen is niet makkelijk, weet gedragsdeskundige Roel Hermans. Je moet eigenlijk over je angst voor verandering heenstappen. ,,Je moet bereid zijn daar offers voor te doen.” Dat gruwelijke proces is makkelijker te maken door ervoor te zorgen dat je omgeving je steunt, weet Postma-Smeets. ,,Het helpt niet als je grapjes gaat maken.”

Die grapjes zijn ook taboe in de besloten faceboekgroep waarin Jan de deelnemers persoonlijk helpt. ,,Je staat er niet alleen voor”, laat Jan nog weten. ,,Deel jouw beslommeringen, successen en obstakels met Jan en alleman in onze besloten facebookgroep.”

De serie Als Jan het kan is vanaf nu te zien op de site van het Voedingscentrum. Elke maandag verschijnt een nieuwe aflevering.

Schrijver, journalist en voormalig hoofdredacteur van het maandblad Playboy: Jan Heemskerk.
Volledig scherm
Schrijver, journalist en voormalig hoofdredacteur van het maandblad Playboy: Jan Heemskerk. © Shody Careman