Vegarookworsten getest: ze smaken niet best en zijn ook niet erg gezond
Koken & EtenEr zijn steeds meer worsten zonder vlees in de supermarkt te koop. Maar hoe smaken die vegaworsten eigenlijk? De Consumentenbond probeerde er zeven. Het testteam was niet onder de indruk.
Er zijn steeds meer vegetarische rookworsten te koop. Die vegaworsten waren eerst alleen iets van voedselproducenten die vegaproducten maken. Maar Hema heeft er nu twee, Albert Heijn heeft er één en Unox heeft er ook één. De Consumentenbond liet een panel van 60 liefhebbers van vleesvervangers zeven van deze rookworsten zonder vlees proeven. De onderzoekers keken ook naar de ingrediënten van de worsten.
De uitkomst is ontmoedigend: de smaak van de ‘worsten’ was vaak onder de maat. Geen enkele van de worsten scoorde een voldoende, zo meldt de Consumentengids vandaag. De reacties van de panelleden: ‘Liever helemaal geen rookworst dan deze’ en ‘niet vergelijkbaar met echte rookworst’ zijn twee van de vriendelijke reacties op die van Albert Heijn bijvoorbeeld. En dat terwijl AH toch zelf beweert dat hun worst ‘net zo lekker als gewone’ is.
Online krijgen vegaworsten er ook geregeld van langs. Er zijn fans, maar er zijn ook consumenten die anderen waarschuwen: niet doen. Hij smaakte naar kots, meldde een columnist van De Stentor over het exemplaar van Unox dat ze at. En vegetarische rookworsten zijn ook nog duurder dan die met vlees, meldde Keuringsdienst van Waarde al in 2019 in een uitzending. De worsten uit de test van de Consumentenbond kosten tussen de 2,95 euro (Valess) en 3,85 euro (Unox).
AH: alleen een dikke 10 voor het etiket
Qua smaak krijgt de worst van Hema het hoogste cijfer in de test: 5,7. Net geen voldoende dus. De knak die je hoort als je een hap neemt en onlosmakelijk bij de rookworst hoort, is moeilijk na te maken. De Vegetarische Slager is de enige producent die erin slaagt deze knak te bewerkstelligen. Als het om smaak gaat, valt er veel te winnen, stelt de Consumentenbond.
De imitatie-rookworst van Garden Gourmet kreeg het hoogste testoordeel omdat die nog redelijk gezond is: er zit weinig ongezond verzadigd vet in en hij bevat veel eiwit. Hij is niet geschikt voor veganisten omdat er kippeneiwit inzit. Het is de Beste Koop, zo oordelen de onderzoekers. Normaal gesproken is er altijd nog een getest product dat het etiket ‘Beste uit de test’ krijgt, maar die prijs verdient geen van de worsten. Albert Heijn krijgt alleen dikke 10 voor het etiket, want daarop staat helder welke delen van de verpakking je moet weggooien als je afval scheidt. Van de smaak moet die worst het niet hebben met een rapportcijfer van 4,2.
Tip als je wel vlees wilt: neem er een met kip of varkensvlees
Ook met gezond hebben de meeste worsten weinig te maken. Het merendeel van de fabrikanten kiest voor veel zout. De ‘ookworst’ van Hema is met 2,5 gram zout en met hoog gehalte aan verzadigd vet het ongezondst. De ookworst met groente is juist het minst zout.
Als je dan toch vlees wilt, kies er dan eentje zonder rundvlees, tipt de Consumentenbond. Dat scheelt aanzienlijk als het gaat om duurzaamheid: bij de productie van een worst van kip of varkensvlees komt minder CO2 vrij dan bij een rookworst van rundvlees.
Zo maak je heerlijke zuurkoolstamppot met rookworst:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Bert brouwt het lekkerste bier van Nederland: 'Er zijn nog dingen die beter kunnen'
Bierliefhebbers hebben deze week een goed biertje om te proeven: blond bier De Weldoener van brouwerij Maallust. Het bier van brouwer Bert Calkhoven kreeg gisteren de titel ‘Beste Bier van Nederland’ tijdens de Dutch Beer Challenge. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUMKoken & Eten
Grote winkels bomvol spotgoedkope blikjes frisdrank van A-merken: waar komen die blikjes toch vandaan?
Ineens poppen ze overal op: plekken waar je spotgoedkope frisdrank van A-merken kunt kopen. Het zijn ogenschijnlijk dezelfde blikjes als altijd, maar dan veel goedkoper. Een verhaal over goedkope cola uit Denemarken, Dr. Pepper uit Polen, Britse 7UP en tweetalige Fanta. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Vandaag is het nationale pindakaasdag: een ‘ode aan de pinda’
We zien het als nationaal erfgoed (maar dat is het officieel niet) en hebben vandaag zelfs een nationale pindakaasdag. Een ode aan de boter die kaas moest heten.
-
PREMIUMkoken & eten
Lokaal eten voor boeren, burgers en buitenlui
Marcin de Beaufort uit Cadzand is van origine een chef-kok. Hij kookte 25 jaar in de betere restaurants in binnen- en buitenland en geeft nu culinaire adviezen. Niet alleen over hoe je gerechten kunt bereiden en serveren maar ook over ingrediënten die koks kunnen gebruiken. Vooral over lokale producten. Daarom bedacht hij het project Foodregio West-Zeeuws-Vlaanderen. De gemeente Sluis participeert hier in. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Wat Eten We Vandaag: No-bake cheesecake ontbijttaartjes met passievrucht
Deze ontbijttaartjes hebben een zachte dadelbodem en zijn gevuld met roomkaas en kwark. Door de vulling te combineren met kokosyoghurt zijn de taartjes zeer geschikt als voedzaam ontbijt. Ideaal om een dag van te voren klaar te maken, zodat er ’s ochtends een heerlijke verrassing op je te wachten staat.