Vegan barbecue? Probeer dan deze auberginerecepten

Zin om te barbecueën? BBQ-chef Marvin Mumu deelt in deze videoreeks telkens vijf basisrecepten gemaakt van één hoofdingrediënt. In deze derde aflevering is het de beurt aan de aubergine. 

Na de eerste twee afleveringen met daarin kip en vis is het nu tijd voor vijf vegan recepten op basis van aubergine. Deze groente leent zich perfect voor een bereiding op de barbecue. De BBQ-chef trapt af met een ‘smoked aubergine’.

Smoked aubergine

Begin met een simpele dry rub van korianderzaad, cayenne, paprikapoeder, komijn en knoflook. Snijd de aubergine door midden en smeer de groente in met het droge kruidenmengsel. ,,Dat mag best royaal”, vertelt Mumu. ,,Daarna leg ik ze met de binnenkant op de hete grill met de deksel er op. Dit gaat lekker roken.” Wanneer de aubergine donker kleurt mag de groente van de grill. Tip: voeg verse citroensap toe. 

Asian style aubergine

Begin met het insnijden van twee helften van een aubergine. ,,Hierdoor kunnen de smaken nog beter intrekken” vertelt Mumu. Smeer beide kanten in met sesamolie en plaats ze op de grill. In de tussentijd maakt de BBQ-chef een ‘lak’ van hoisinsaus, sojasaus, limoensap, knoflook en geraspte gember. Zijn de aubergines gaar? ,,Smeer ze dan lekker royaal in en top af met sesamzaad en lente-ui.”

Asian style aubergine.
Volledig scherm
Asian style aubergine. © 24Kitchen

Auberginesteak

Snijd een langwerpige plak uit het midden van een aubergine. Dit wordt de basis van de steak. Smeer beide zijdes in met olijfolie en zout. ,,Daarna leg je de aubergine op de grill en gaan we hem ongeveer vijf minuten garen.” 

Ondertussen vervolgt Marvin met stap twee van dit recept: de portobello. ,,Ik haal de binnenkant er altijd uit, dit vind ik lekkerder werken.” Hierna legt hij de paddenstoel naast de aubergine op de barbecue tot ze beiden gaar zijn. Mumu voegt nog snel wat zout toe voordat hij de steak afmaakt: aubergine onderop, opgevolgd door de portobello, een paar plakjes tomaat en een klein tipje hummus. 

Pulled aubergine

De basis is makkelijk: plaats een hele aubergine op de barbecue en laat garen in zijn eigen jasje. Laat de aubergine afkoelen en begin met plukken. ,,Dit doe je in de lengte.” De pulled aubergine mag daarna in een koekenpan met barbecuesaus. Ondertussen belegt de chef een getoast brood met rucola en ui en maakt het geheel af met de pulled aubergine in barbecuesaus. 

Baba ganoush

Als hekkensluiter is daar de baba ganoush. ,,Dit is een vegan variant op het stokbrood met kruidenboter”, vertelt Mumu. Laat een hele aubergine garen op de barbecue. Hierna schraap je het vlees uit de aubergine. ,,Dit maken we fijn en brengen we op smaak met citroensap, korianderzaad, paprikapoeder, knoflook, komijnpoeder, peterselie en olijfolie.” Serveer met platbrood. 

Baba ganoush.
Volledig scherm
Baba ganoush. © 24Kitchen