Vegan barbecue? Probeer dan deze auberginerecepten
Zin om te barbecueën? BBQ-chef Marvin Mumu deelt in deze videoreeks telkens vijf basisrecepten gemaakt van één hoofdingrediënt. In deze derde aflevering is het de beurt aan de aubergine.
Delen per e-mail
Na de eerste twee afleveringen met daarin kip en vis is het nu tijd voor vijf vegan recepten op basis van aubergine. Deze groente leent zich perfect voor een bereiding op de barbecue. De BBQ-chef trapt af met een ‘smoked aubergine’.
Smoked aubergine
Begin met een simpele dry rub van korianderzaad, cayenne, paprikapoeder, komijn en knoflook. Snijd de aubergine door midden en smeer de groente in met het droge kruidenmengsel. ,,Dat mag best royaal”, vertelt Mumu. ,,Daarna leg ik ze met de binnenkant op de hete grill met de deksel er op. Dit gaat lekker roken.” Wanneer de aubergine donker kleurt mag de groente van de grill. Tip: voeg verse citroensap toe.
Asian style aubergine
Begin met het insnijden van twee helften van een aubergine. ,,Hierdoor kunnen de smaken nog beter intrekken” vertelt Mumu. Smeer beide kanten in met sesamolie en plaats ze op de grill. In de tussentijd maakt de BBQ-chef een ‘lak’ van hoisinsaus, sojasaus, limoensap, knoflook en geraspte gember. Zijn de aubergines gaar? ,,Smeer ze dan lekker royaal in en top af met sesamzaad en lente-ui.”
Auberginesteak
Snijd een langwerpige plak uit het midden van een aubergine. Dit wordt de basis van de steak. Smeer beide zijdes in met olijfolie en zout. ,,Daarna leg je de aubergine op de grill en gaan we hem ongeveer vijf minuten garen.”
Ondertussen vervolgt Marvin met stap twee van dit recept: de portobello. ,,Ik haal de binnenkant er altijd uit, dit vind ik lekkerder werken.” Hierna legt hij de paddenstoel naast de aubergine op de barbecue tot ze beiden gaar zijn. Mumu voegt nog snel wat zout toe voordat hij de steak afmaakt: aubergine onderop, opgevolgd door de portobello, een paar plakjes tomaat en een klein tipje hummus.
Pulled aubergine
De basis is makkelijk: plaats een hele aubergine op de barbecue en laat garen in zijn eigen jasje. Laat de aubergine afkoelen en begin met plukken. ,,Dit doe je in de lengte.” De pulled aubergine mag daarna in een koekenpan met barbecuesaus. Ondertussen belegt de chef een getoast brood met rucola en ui en maakt het geheel af met de pulled aubergine in barbecuesaus.
Baba ganoush
Als hekkensluiter is daar de baba ganoush. ,,Dit is een vegan variant op het stokbrood met kruidenboter”, vertelt Mumu. Laat een hele aubergine garen op de barbecue. Hierna schraap je het vlees uit de aubergine. ,,Dit maken we fijn en brengen we op smaak met citroensap, korianderzaad, paprikapoeder, knoflook, komijnpoeder, peterselie en olijfolie.” Serveer met platbrood.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ondanks het weer toch zin in BBQ? Met deze vijf visrecepten lijkt het zomer
Ondanks het druilerige weer toch zin om te barbecueën? BBQ-chef Marvin Mumu deelt in deze videoreeks telkens vijf basisrecepten gemaakt met één hoofdingrediënt. In deze tweede aflevering gaat hij aan de slag met kabeljauw. -
PREMIUM
Voor jou getest Deze instantnoedels uit de supermarkt komen als beste uit de test
Ze zijn hartig, supergoedkoop én snel klaar: instantnoedels. Welke het lekkerst wegslurpen? Onze panelleden geven hun ongezouten mening. -
Koken & eten Met deze tip knoei jij nooit meer met fastfood in de auto
Nu we niet meer in het restaurant kunnen zitten, eten we ons eten na het afhalen steeds vaker in de auto op. TikTok-gebruiker Mariale Marrero deelde een video hoe je je McDonald's eet zonder rommel achter te laten én je hele menu in één hand vasthoudt. -
Koken & eten Deze makkelijke tosti scoort miljarden views op TikTok
Op TikTok is een truc om makkelijk met een tortilla een tosti te maken een grote trend. De video’s scoren bij elkaar miljarden views. -
Koken & eten IKEA past claim koekenpan aan over giftige stof in anti-aanbaklaag
Beter voor de natuur, dat zou de koekenpan van IKEA zijn. Voor de anti-aanbaklaag wordt volgens het woonwarenhuis niet het zeer giftige PFOA gebruikt. Dat een andere zeer giftige stof wordt gebruikt, vermeldde Zweedse meubelgigant niet. Na vragen van deze site daarover past IKEA de claim wereldwijd aan.
-
PREMIUM
Last van Blue Monday? Emilie en Suzan beloven je lekkere gerechten die je kunnen oppeppen
Met hun eenvoudige recepten en activiteiten vliegen de tien dagen quarantaine om, verzekeren de Haagse Emilie Verhaar (23) en voormalig studiemaatje Suzan van Leeuwen (22). Net als die druilerige wintermaanden. Want een beetje optimisme kunnen we deze Blue Monday wel gebruiken. -
Vis op de barbecue: gebruik geen alufolie maar dit fijne 'bedje’
Wil je goed leren barbecueën? Ervaren BBQ-chef Marvin Mumu geeft je deze zomer tips om je barbecue zo goed mogelijk te gebruiken. In de zesde aflevering legt hij uit hoe je zalm bereidt op een kruidenbedje. -
Koken & eten We willen minder vlees eten: dat ziektes van dier op mens overspringen, hangt velen de keel uit
Zeven op de tien Nederlanders vindt dat we minder vlees moeten eten. Vooral het voorkomen van het overspringen van ziektes van dier op mens is een belangrijke reden waarom mensen zouden moeten minderen met de vleesconsumptie.