Veel groenten kun je ook rauw eten, maar bij deze groenten moet je dat niet doen
Koken & EtenMaryam Ismaili Shekoh is specialist voeding en recepten bij het Voedingscentrum. Zij deelt elke week haar tips. Vandaag: sperziebonen koken.
Sperziebonen staan bekend als groenten, maar ze behoren officieel tot de peulvruchten. Ze zijn vers beschikbaar in de zomer en de herfst. In de andere seizoenen kun je ze uit de diepvries of blik eten, meldt het Voedingscentrum op de site. De lange bonen bevatten vezels, vitaminen en mineralen.
Andere benamingen voor sperziebonen zijn slabonen of prinsessenbonen. Andere peulvruchten die we groente noemen zijn sugarsnaps, peultjes, snijbonen, doperwten en tuinbonen.
Hoe lang blijven sperziebonen houdbaar?
Als je sperziebonen koopt in de supermarkt, dan kun je ze drie tot vijf dagen goedhouden in de koelkast. Als je ze te koud bewaard kunnen ze bruine plekken krijgen. Je kunt ze niet rauw eten. Net als in andere peulvruchten bevatten sperziebonen de gifstof lectine. Deze natuurlijke stof breek je af door de bonen te verhitten.
,,Veel groenten kun je rauw eten", legt Maryam Ismaili Shekoh, culinair expert van het Voedingscentrum uit. ,,Maar bonen dus niet. En goed om te weten: groenten in blik of diepvries hebben dezelfde voedingswaarde als verse bonen. Kijk wel of in een pot bonen geen suiker en zout is toegevoegd, want die staan niet in de Schijf van Vijf.” Diepvriesbonen staat wel in de Schijf van Vijf, aldus Ismaili Shekoh.
Als je erin kunt prikken, zijn ze gaar
Sperziebonen koken
Het koken van sperziebonen is een peulenschil. Ismaili Shekoh doet het zo:
- Snijd de puntjes van de sperziebonen af. ,,Je hoeft sperziebonen maar aan een kant af te snijden. Dat is de kant waar de boon aan de steel van de plant vast zat. De kant waar het puntje zit dus niet. Veel mensen snijden beide kanten eraf, maar dat hoeft niet.” Dat scheelt weer tijd.
- Was de bonen af onder het water. Doe ze in de pan.
- Voeg een laagje water toe. Doe de deksel op de pan.
- Zet de warmtebron aan. ,,Zodra het water kookt, kun je de temperatuur lager zetten.” Dat scheelt energie.
- Controleer na ongeveer 15 minuten of de bonen gaar zijn. ,,Als je erin kunt prikken, zijn ze gaar.” Laat ze anders nog een paar minuten doorkoken. ,,Het hangt er een beetje vanaf hoe je ze wilt: zacht of wat knapperiger. Maar kook ze niet te lang. Als je groenten te lang kookt, verlies je aan smaak en gaan er voedingsstoffen verloren.”
Koken is een makkelijke manier om sperziebonen te bereiden, maar niet de enige. ,,Je kunt ze ook wokken of stomen. Ik vind sperziebonen lekker met een hummusdip.”
Als tip voor restjes geeft de culinair expert aan dat je die twee dagen bewaren in de koelkast kunt bewaren. ,,In de vriezer blijven ze drie maanden goed.”
Is je kind een slechte eter? Ouders van Nu geeft tips om je kind beter te laten eten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Vegetarisch eet je voordeliger en hier zie je hoeveel dat scheelt
Minder vlees eten is beter voor je gezondheid en beter voor het milieu. Maar is het ook goedkoper? Inmiddels wel, blijkt uit een kleine prijsvergelijking. En bij de fastfoodketens ben je in elk geval niet duurder uit. -
Koken & Eten
Eten voor onder 2,50 euro: met deze 5 recepten lukt dat moeiteloos
Lekker koken zonder dat je geld meteen op is? Het kan. Eatertainment geeft vijf budgetgerechten die allemaal minder dan 2,50 euro kosten. -
Koken & Eten
Gourmet met de kinderen? Met deze gerechten maak je het extra feestelijk voor de kleintjes
Tijdens de decembermaand komt in veel gezinnen het gourmetstel uit de kast. En waarom zou je er er dan niet meteen iets extra feestelijks van maken? Deze vijf gerechten van Eatertainment voor de kinderen hebben de wow-factor. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Koken & Eten
Schil wel of niet opeten? Dit zijn redenen om het niet te doen
Waar de een al zijn groenten en fruit schilt, zweert de andere bij de voedingsstoffen uit die schil. Wat is de beste en meest voedzame keuze? Hoe zit het met vruchten zoals een banaan of een kiwi? En welke rol spelen pesticiden? Voedingsexpert Bart Nicolai geeft voor eens en altijd duiding.
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
-
-
Koken & Eten2
Koffie heeft grote impact op het milieu, maar je kunt de schade beperken
Koffie heeft een grote impact op het milieu. Als consument is het soms moeilijk te bepalen hoe je milieubewust koffie kan drinken. De experts noemen vier belangrijke dingen om op te letten. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.