Vanja vindt ‘best gezond’ ook prima: ‘Zoveel van die gezonde gerechten vind ik helemaal niet lekker’
Koken & EtenVanja van der Leeden (45) is kok en schrijver van de kookboeken Indorock en Indostok. In haar nieuwe boek laat ze zien dat ‘best gezond eten’ goed genoeg en heel lekker is.
Er zijn al veel boeken over gezond eten, wat miste je?
,,Haalbaarheid, vooral. En smaak. Zoveel van die gezonde gerechten vind ik helemaal niet lekker. Zo houd ik ervan als een gerecht een beetje smeuïg is en dat is droog gekookte zilvervliesrijst niet. Dus gebruik ik liever zelfgemaakte bouillon of wat olijfolie. Het was een uitdaging om in dit kookboek minder vet en zout te gebruiken, maar het is wel gelukt. Helemaal zoutloos vind ik trouwens niks. Als je te veel concessies doet aan de smaak, dan kan je wel gezond eten maar houd je het niet vol.”
Je hebt zelf lange tijd een gecompliceerde relatie met eten gehad. Hoe heb je dat veranderd?
,,Ik was heel streng voor mezelf, ik dacht echt dat het helemaal mis zou gaan als ik een hapje tiramisu zou eten. Daarmee ging ik tegen mijn eigen natuur in, want ik houd juist veel van koken, eten en genieten. Pas toen ik leerde relativeren, ging het beter. Daarom zeg ik in mijn boek ook: best gezond is goed genoeg. Ik geloof niet in diëten, ik geloof ook niet in heel streng zijn. Balans, dat werkt beter. Die boodschap is niet nieuw, maar ik heb in mijn boek wel allemaal nieuwe recepturen en smaken verzameld die gezond genoeg zijn en tegelijkertijd lekker. Ik hoop dat als je de recepten ziet, dat je dan denkt: ja, zo wil ik het wel, gezond eten.”
Hartige kaascruesli
bereidingstijd: 10 minuten + 45 minuten bakken.
‘Deze kaascruesli is lekker over alles! Je zou het ook hartige granola kunnen noemen, maar dan klinkt het weer zo hip. Cruesli klinkt schattig en ouderwets. Tot zover mijn niet-relevante interne overwegingen als receptenschrijver. Dit spul zul je vanaf nu standaard in huis hebben. Het knappert heerlijk door een salade, maar ook over een romige puree of soep smaakt het fantastisch.’
Ingrediënten
100 gram havervlokken
50 gram amandelen, grof gehakt
50 gram pecannoten, grof gehakt
30 gram pompoenpitten
50 gram belegen kaas, geraspt
¼ theelepel zout
snuf cayennepeper
1 theelepel karwijzaadjes (komijn kan ook)
1 eiwit
2 eetlepels olijfolie
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 150 °C.
- Doe de havervlokken met alle noten, de pompoenpitten, de geraspte kaas en de specerijen in een kom. Klop in een andere kom het eiwit los met een garde. Meng het eiwit en de olijfolie door de droge ingrediënten en zorg dat alles bedekt is met een laagje eiwit en olie.
- Verdeel de cruesli in één laag over een met bakpapier beklede bakplaat en bak in het midden van de oven in 40 tot 45 minuten krokant en goudbruin. Neem uit de oven en laat afkoelen. Breek in kleinere stukken en bewaar in een weckpot of afsluitbare koelkastdoos.
Tip: varieer naar eigen inzicht met de zaden en noten. Zo kun je er bijvoorbeeld ook zonnebloempitten of sesamzaadjes door mengen, de pecannoten door walnoten vervangen, enzovoort.
Tips en trucs voor in de keuken vind je in de video's hieronder:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
column
Troosteten vult even de leegte op die is ontstaan
Gisteren was het alweer drie maanden geleden dat mijn vader overleed. Ik weet niet goed of dit nu lang of kort is. Voor mijn gevoel heb ik hem al lang niet gezien of horen praten, maar het lijkt ook nog maar kort geleden dat we aan zijn kist stonden en hem begroeven. Het is alsof mijn gevoel voor tijd me, als het om rouw gaat, in de steek laat. -
PREMIUMKoken & Eten
Ook zo gek op drop? In deze fabriek worden er elke dag 2,5 miljoen gemaakt
Nergens in de wereld worden zoveel dropjes gegeten als in Nederland. En in hartje Nijkerk, aan de Westkadijk, worden al bijna zeventig jaar de Harlekijntjes gemaakt. Dag in dag uit vliegen er 2,5 miljoen van de lopende band. -
met video
Heineken, De Klok of Schultenbräu: wie proeft het verschil?
Heineken kondigde een fikse prijsstijging van het bier aan in zowel de supermarkt als de horeca. Zijn er nog goedkopere alternatieven en proef je het verschil tussen een A-merk of een budgetbiertje eigenlijk wel?
-
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
PREMIUMKoken & Eten
Zeven diëten getest op hun werking: ‘Dit is de meest onzinnige van allemaal’
Televisiemaker Teun van de Keuken volgde zeven diëten om te kijken welke het best werkte. ‘De meest mysterieuze was wel goed voor mijn humeur.’ -
PREMIUM
Deze 13 keukenhulpjes zijn onmisbaar in je keuken
Bij het koken wil je niet te maken krijgen met een botte kaasrasp of veel te grote stukken knoflook in de saus. Met het juiste keukengereedschap bij de hand vermijd je dat soort valkuilen en wordt koken een makkie. Wij vroegen food- en kookexpert Ilse D’hooge welk keukengerei iedere thuiskok in de keuken moet hebben.