Uit eten: bij een diner in een restaurant kun je steeds vaker een cocktail bestellen
Koken & EtenEen mooie menukaart gaat altijd vergezeld van een stevige sectie met dranken. Als je chic gaat dineren draait die kaart vaak om wijn. Ga je wat meer gezellig happen, dan tref je veel bier aan. De laatste tijd ziet foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer opvallend vaak ook cocktails op het menu staan.
De mixdranken zijn de hotellobby’s en cocktailbars ontgroeid en worden steeds vaker geserveerd als ‘pairing’ tijdens het eten of gewoon als voorafje (Apérol Spritz bijvoorbeeld) of als vloeibaar dessert (zo is de Espresso Martini immens populair).
Anders gezegd: de cocktail krijgt een vaste plek op de drankenkaart en wordt steeds vaker gezien als onderdeel van ‘uit eten’ en niet alleen van ‘uit drinken’.
We zien cocktails in hippe restobars, zoals in Café Concours in Utrecht of La Petite Soeur in Rotterdam, in restaurants zoals AH-UN in Rotterdam of Next in Amsterdam, in zaken waar je kunt gaan zitten voor een snelle hap, zoals Shin in Rotterdam, in nieuwe formules waar eten en entertainment gecombineerd worden, zoals Dukes of Tokyo in Amsterdam of Utrecht. Zelfs de biefstukketen Loetje heeft een ruime cocktailkaart.
Cocktails zijn lang niet altijd populair geweest. De mixdrankjes kennen een roerige geschiedenis, waarbij de mix vroeger vooral bedoeld was om de slechte smaak van de alcohol te maskeren. De gin & tonic zette de markt voor bijzondere gedistilleerde dranken in vuur en vlam. Maar ook de premium frisdranken, bitters en siropen die vaak gebruikt worden om te mixen kregen een enorme boost. Zelfs het glaswerk kreeg een enorme lift.
De consument omarmde tijdens de lockdowns het cocktailspectrum en leerde dat de cocktail ook prima te combineren is met goed eten
Toen kwam corona en zaten de bartenders van de cocktailbars en de gasten van diezelfde gelegenheden thuis. Er volgde een serie lockdowns die we konden opluisteren met (streaming) cocktailcursussen, mixpakketten voor in de huiskamer en cocktailparty’s thuis. Dit had een belangrijk gevolg: de consument omarmde de breedte van het cocktailspectrum en leerde dat de cocktail ook prima te combineren is met (goed) eten.
Terug in de horeca wilden ondernemers en professionals (zoals de bartenders) maar wat graag laten zien wat zij voor beleving konden creëren en wilden ze graag – het klinkt plat, maar het speelt mee – hoge omzetten draaien. Cocktails zijn nu eenmaal duurder dan biertjes en wijntjes, dus de chique mixdrank stond in het oog van de storm tijdens de zomer van 2022, de zogenaamde ‘trashy summer’.
Nederlanders drinken minder bier
Uit cijfers van het alcoholgebruik van de World Health Organization blijkt dat er in Nederland al jaren minder gedronken wordt. Vorige eeuw betrof dat met name sterke drank (‘gedistilleerd’), deze eeuw zien we dat vooral bier terugloopt. Wijn groeit en sterke drank trekt de laatste jaren weer iets aan.
Binnen de sterke dranken is wel een enorme verandering: pure sterke drank (zoals vroeger jenever los in een glaasje) wordt nauwelijks meer gedronken. De sterke drank verdwijnt in mixers zoals de eerdergenoemde gin & tonic én in cocktails. Binnen de branche wordt dit premiumisatie genoemd: een cocktail oogt meer premium dan losse sterke dranken en daar staan met name generaties Y (de millennials) en Z erg voor open.
Geen bartender, maar kant-en-klare mix
Naast deze ‘premiumisatie’ is er nog een belangrijke ontwikkeling vanuit de horecabranche te bemerken: niet voor elke cocktail is meer een bartender nodig. Cocktails shaken is moeilijk, dat vraagt jarenlange training en een bijna encyclopedische kennis van drank en smaak. Bovendien zijn goede bartenders net als goede chefs niet ruim voorhanden. En vaak duur.
Tijdens corona is de ‘premix’ in opgekomen: cocktails die bijna klaar zijn om te serveren. Daar zijn allerlei technische oplossingen voor, vaak vanuit slimme Nederlandse ondernemers, zoals De Cocktailclub, Springbay en L’Oui. Cocktails maken kan nu sneller en voordeliger en dat maakt cocktails beschikbaar voor een veel meer zaken dan alleen cocktailbars.
Cocktails geven een feestelijke sfeer, combineren uitstekend met een etentje in borrelsfeer en je kunt eindeloos creëren en combineren met gerechten
Omdat een cocktail uit minimaal drie ingrediënten bestaat, kan je een cocktail ook goed ontwikkelen zodat die perfect past bij een gerecht. Zo heeft AH-UN, een keten van Japanse grill restaurants die net in Rotterdam geopend zijn, maar ook vestigingen in Düsseldorf en Barcelona hebben, speciaal cocktails op de kaart gezet die goed bij de grillgerechten en sushi passen.
Tim Law (AH-UN, Rotterdam) ,,Bij ons Japanse grillrestaurant komen mensen voor hoge kwaliteit ingrediënten, we hebben onder meer A5 kwaliteit Wagyu en een ruime selectie sake. Onze cocktails passen daar heel goed bij en vooral de cocktails met een Aziatische knipoog zoals de Saketini worden veel besteld.”
Een andere optie om de cocktail ‘eigen’ te maken in een restaurant is om een ingrediënt te verwisselen, zo heeft de Franse bar La Petite Soeur de klassieke Espresso Martini op de kaart, maar dan met cognac in plaats van wodka. Ook wordt de garnering vaak aangepast om de cocktail te laten passen bij de beleving van het restaurant.
De beleving van de cocktail staat centraal bij het succes van deze creatieve mixdranken. Ze zijn kleurrijk, vaak omvangrijk, netjes afgestijld en het is een hele show om ze te bereiden.
Wichert van Rijn (onder meer Ruby Rose en Streetfood Club, Utrecht): ,,Cocktails zijn niet meer weg te denken uit onze zaken. Onze cocktail verkoop heeft het laatste jaar een enorme vlucht genomen, juist ook in de restaurants waar we ze voorheen nog niet op de kaart hadden staan. Ze geven een feestelijke sfeer, combineren uitstekend met een etentje in borrelsfeer en je kunt eindeloos creëren en combineren met gerechten.”
Toch wordt voor steeds meer mensen de cocktail gewoon een alternatief voor een biertje of een wijntje en geeft de goede kwaliteit en de ‘pairing’ met het gerecht de doorslag. Minstens net zo vaak draait het bij de bestelling om de laatste trend (op social media), denk maar aan het succes van de Apérol Spritz, de Pornstar Martini en de Espresso Martini.
Cocktails bij het diner in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht
Hier kan je goed eten én een bijpassende cocktail drinken:
Rotterdam – Ah-Un, Aloha en Bitter
Amsterdam – Cape Town Social Club, Next NDSM en Sins of Sal
Utrecht – Restobar Rosie, Streetfood Club en Tiger Mama
Gijsbregt is oprichter van de Buik en food trendwatcher. Deze rubriek is een samenwerking tussen debuik.nl en deze site. Lees hier zijn verhalen over uit eten in je eentje en restaurants waar je zonder reservering terecht kunt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Dry January? Er verschijnen steeds meer smaakvolle drankjes zonder alcohol
Swingende 0.0 speciaalbieren, cocktails zonder promillage, maar ook groentesappen en siropen. Alcoholvrij wordt steeds lekkerder en serieuzer. De keuze is tegenwoordig reuze. -
PREMIUMKoken & Eten
Een maand lang alleen maar vlees eten: het ‘leeuwendieet’ trekt online de aandacht
Enkel vlees, hoogstens afgewisseld met een eitje: het ‘leeuwendieet’ is populair op sociale media. Zijn we helemaal de weg kwijt met onze voeding of heeft het dieet toch voordelen? Diëtiste Tanja Callewaert geeft haar visie. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
Koken & Eten
Zakt je cake altijd in? Met deze tips van patissiers lukt hij altijd
Cake verveelt nooit en je kunt er oneindig veel variaties mee maken: van vanille tot kaneel en van chocolade tot appel. Maar hoe zorg je dat je baksel altijd lukt? Met deze tips van experts lukt het altijd. -
-
-
Koken & Eten
Het populairste brood is meteen ook het gezondste
De bakkerssector vindt dat volkorenbrood wel wat extra aandacht verdient. Daarom wijzen bakkers in de ‘Week van het brood’ op de gunstige eigenschappen ervan. Waar moet je op letten bij het kopen - of zelf maken - van een brood? -
PREMIUMKoken & Eten
Bitterballen en bier bonden ons, maar de wekelijkse borrel op vrijdag dreigt uit te sterven
Zeker sinds corona wordt er op vrijdag veel thuisgewerkt in Nederland. Met als gevolg: de opkomst van de DoMiBo. ,,Vooral voor de zakelijke markt is de donderdag een populaire borreldag.’’