Volledig scherm
© Shutterstock

Topkok geeft tips om verspilling tegen te gaan

We zijn wat we eten, dus wat we eten moet veilig zijn en van hoge kwaliteit, vindt Heinz Beck. Zijn restaurant La Pergola heeft drie sterren van Michelin en voor The Food and Agriculture Organization (FAO) vertelt hij hoe je voedselverspilling kunt tegengaan.

Sommige tips zullen veel mensen bekend in de oren klinken: ga niet naar de markt met een hongergevoel. Ook legt Heinz de nadruk op het maken van een plan: hoeveel eiwitten, groenten, fruit, koolhydraten heb je nodig. En koop dan alleen de hoeveelheden die je nodig hebt, niet meer.

Een andere manier om voedsel goed te  houden: sla je boodschappen op in speciale containers voor vis, fruit, groenten, vlees en zo verder. Op die manier kunnen voedingsmiddelen elkaar niet 'verontreinigen'. 

In Nederland zijn er veel sites die aandacht besteden aan het tegengaan van voedselverspilling, zoals Natuur en Milieu en het Voedingscentrum.

  1. Stadsbrouwerij Middelburg speelt in op VOC-weekend
    PREMIUM

    Stadsbrou­we­rij Middelburg speelt in op VOC-week­end

    MIDDELBURG - Hij heeft er zojuist zeshonderd flessen van gebotteld: Middelburg 800 bier. Jacco de Wee van Stadsbrouwerij Middelburg speelt met dit bier, gebrouwen met VOC kruiden, in op het evenement dat dit weekend in de (Verre) Oost(en)kerk wordt gehouden onder de noemer De Smaek van de Waereld. ,,We hadden dit bier al gebrouwen voor de viering van Middelburg 800 jaar en nu komt dit recept weer goed van pas”, vertelt hij. ,,Er zitten diverse VOC-kruiden in, die verwijzen naar de wereld van de 17de eeuw toen Middelburg een belangrijke rol in de specerijenhandel speelde. Je kunt hierbij denken aan gember, koriander en vinaigrette-peper. Bier doet het sowieso goed met de Oost-Indische keuken”, zegt hij.