Aangeboden door
Advertentie
'Aangeboden door...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van PZC zijn hier niet bij betrokken.
Volledig scherm
Kweekvlees is nu nog erg duur om te maken. © Shutterstock

Tentoonstelling over voedsel dat over dertig jaar op ons bord ligt

Eet je in de toekomst poeder dat bij jouw genen past? Of zal het iets heel anders zijn? Het eten van de toekomst is het onderwerp van een tentoonstelling die vanaf vandaag te zien is in het NEMO-museum in Amsterdam.

Wat ligt er in 2050 op je bord? Waar komt dit voedsel vandaan? En hoe wordt het gemaakt? Plofinsecten in het schap van de supermarkt, een hamburger van kweekvlees of eten in poedervorm op basis van je DNA-profiel. Het klinkt misschien nog ver weg, maar met de uitdagingen die een groeiende wereldbevolking en klimaatverandering met zich meebrengen is een andere houding ten opzichte van voeding nodig.

Wetenschappers, voedseltechnologen, designers, foodstartups, filosofen en producenten kijken daarom naar nieuwe manieren om het verbouwen én consumeren van ons eten mogelijk te maken. Hun beste ideeën en producten zijn te zien in de nieuwe tentoonstelling Voedsel van morgen die tot en met 6 oktober te bezoeken is in De Studio van NEMO Science Museum in Amsterdam. 

Volledig scherm

In de tentoonstelling gaan bezoekers op voedselreis. Aan de hand van de scenario’s plantaardig, dierlijk en functioneel voedsel krijgen bezoekers een kijkje in de toekomst van insecten, kweekvlees, GMO, Biotech, plantaardige alternatieven, alternatieve kweekmethoden, voedsel als medicijn en nieuwe sensorische voedselbeleving.

Fooddesigner Chloé Rutzerveld stelde de tentoonstelling samen. Rutzerveld ontwierp zelf verschillende plofinsecten als mogelijk toekomstig voedselscenario. ,,Als we daadwerkelijk insecten gaan eten, gaan we ze dan net als bij kippen doorfokken tot plofinsecten, waardoor er niet tussen je tanden van die vervelende vleugeltjes blijven zitten?”

Filmmaker Matthijs Diederiks geeft een inkijkje in de wereld van de functionele voedingsmiddelen waarop hij een jaar heeft geleefd. Ontwerper Ira van Eelen, dochter van kweekvleesuitvinder Willem van Eelen, laat in samenwerking met de universiteit van Bath zien hoe kweekvlees wordt gemaakt.

De tentoonstelling is geopend op woensdag van 10.00 tot 22.00 uur, donderdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.30 uur.
Het adres: Kattenburgerstraat 5, gebouw 027A.
De toegang is 7,50 euro en gratis toegang op dezelfde dag met entreeticket NEMO Science Museum.
Klik hier voor meer informatie.

Zou jij een laboratoriumkroket uit de muur trekken? Professor Mark Post (Maastricht University) legt in onderstaande video uit waarom de consumentenbeleving niet onderschat mag worden als succesfactor van kweekvlees: