Job en Perry koken met tante Annie Indonesische rendang.
Volledig scherm
Job en Perry koken met tante Annie Indonesische rendang. © 24Kitchen

Tante Annie verklapt het geheim van de perfecte Indonesische rendang

VideoIn onze nieuwe serie Indo Food dompelen koks Job en Perry zich onder in de Indonesische cultuur en keuken. Dit keer gaan ze naar tante Annie die een geheime truc heeft om de beste Indonesische rendang op tafel te zetten. En die wil ze best delen. 

In de eerste aflevering van Indo Food reizen Job & Perry af naar Heerhugowaard, naar de toko van de Indische tante Annie. Zij staat bekend om haar perfecte rendang, die precies smaakt zoals in Indonesië. Tante Annie zweert bij een ‘geheim’ ingrediënt. Chef Job komt er uiteindelijk achter dat dat kardemom is.

Het duo raakt enorm onder de indruk van haar grote hart en kookkunsten. Ze doen boodschappen bij een Aziatische supermarkt en verrassen tante Annie met hun twist op de klassieke rendang: bapao met rendang-vulling. Perry, zelf eigenaar van een Indische toko in Rotterdam: ,,Ik heb het recept van onze rendang aangepast na de ontmoeting met tante. Rendang is een soort supergerecht dat je van scratch maakt. De technieken en ingrediënten van tante Annie wil ik zeker meenemen.” 

Papeda

In de 5-delige serie maken Job en Perry ook nog bamisoep, papeda, roti koekoes en nasi goreng. Job en Perry zeggen allebei vooral onder de indruk te zijn van het Molukse gerecht papeda (aflevering 3). Job, zelf een kwart Moluks: ,,Dit was echt een primitief oergerecht wat al duizenden jaren gegeten wordt. Het is in principe gewoon aardappelzetmeel dat je bindt tot een soort pap. Dit draai je tot een bal met twee vorken. Je eet het zonder bestek, gewoon slurpen uit een bak.”

Hoewel Perry Indisch kookt, heeft hij zelf niet die roots. ,,Ik heb die ‘rugzak’ niet. Job is natuurlijk wel deels Moluks. Het was mooi om te zien dat het hem zo veel deed. Hij is normaal gesproken namelijk niet zo emotioneel.” 

De serie Indo Food is elke dinsdagmiddag te zien op deze site. Bekijk hier de aflevering met tante Annie over haar rendang:

Ingrediënten rendang: 

Basiskruiden
- 4 lombok pepers
- 2 tomaten
- 4 sjalotten
- 4 tenen knoflook
- 2 cm laos
- 1 stengel sereh
- 30 g trassi
- 1 kaneelstokje
- 6 limoenblaadjes
- 2 cm gember

Extra kruiden
- 4 bladeren koenjit
- 2 salamblaadjes
- 1 el tamarinde
- 1 el korianderzaad
- 1 tl komijnzaad (djinten)
- 4 hele of gemalen steranijs
- 2 Sumatraanse kardemom
- 1 grote Nederlandse of 2 Sumatraanse nootmuskaten , fijngemalen

Rendang
- 2 kg grof gesneden, magere runderpoulet
- 1,5 l kokosmelk
- 200 g geraspte kokos
- 100 g kokosbloem

De volledige bereidingswijze vind je bij 24Kitchen