Producten, waarvan de houdbaarheidsdatum bijna afloopt, voor 25 cent bij de Lidl.
Volledig scherm
Producten, waarvan de houdbaarheidsdatum bijna afloopt, voor 25 cent bij de Lidl. © Saskia Berdenis van Berlekom

Supergoedkope producten nog dit jaar in alle Lidl-winkels

Koken & etenDe proef van supermarktketen Lidl, waarbij eten waarvan de houdbaarheidsdatum bijna is verstreken wordt verkocht voor miniprijzen, is een succes. Zo succesvol zelfs, dat voor het einde van het jaar alle winkels meedoen.

De lancering is zo goed verlopen, meldt Lidl-woordvoerder Christine Braun, dat ‘alle lichten op groen staan om dit verspillingsinitiatief bij Lidl landelijk uit te rollen’. ,,Ons streven is nog dit jaar.” Braun stelt dat het bedrijf ‘zeer tevreden’ is over de eerste dagen van de proef ‘Verspil mij niet - ik ben nog goed’. ,,De afgelopen week waren alle producten erg snel uitgekocht. Het aanbod varieert natuurlijk ook elke dag. De klant omarmt dit en reageert duidelijk positief”, laat Braun weten.

De discounter begon vorige week donderdag in twintig winkels in het Gooi en rond Amersfoort met de proef waarbij voedsel voor 25 cent wordt verkocht. De pilot geldt voor groente en fruit, vlees, brood en gekoelde producten. 

Klanten herkennen de goedkope producten aan de de lichtgroene uitstallingen.
Volledig scherm
Klanten herkennen de goedkope producten aan de de lichtgroene uitstallingen. © Lidl
Bij Lidl belandt onverkocht vers brood ook in de bak met koopjes. Het is dan tot 12 uur de volgende dag te koop.
Volledig scherm
Bij Lidl belandt onverkocht vers brood ook in de bak met koopjes. Het is dan tot 12 uur de volgende dag te koop. © Lidl

De volledige lijst van producten die in aanmerking komen (en die dus maar 25 cent kosten): groente en fruit in een box van twee kilo, verse vlees-, vis- en vegetarische producten (per artikel), koelverse producten (zoals koelverse sandwiches, gesneden groente en zuivel).

Ook hele broden van de vorige dag zijn tot 12.00 uur te koop en een zak met vier broodjes is ook aan het einde van de dag te koop voor 25 cent. Intern spreken Lidl-medewerkers over het ‘kwartje van Lidl’, verwijzend naar het kwartje van Kok. Het grote verschil: begin jaren 90 verhoogde het kabinet de accijnzen op brandstof met 25 cent, terwijl klanten van deze koopjes waarschijnlijk wel blij worden.

De eerste reacties van klanten waren positief. Lily Adelaar uit Amersfoort, die de winkel in de wijk Liendert bezocht, zei bij het begin van de pilot met een zakje sla in haar handen: ,,Hier mankeert niets aan. Als je dit eet, merk je niet dat de houdbaarheidsdatum vandaag is. Ik vind het een goed initiatief. Anders gooien ze het weg en dat vind ik zonde. Ik ga er zeker gebruik van maken.”

Consumenten kunnen zelf ook veel doen om verspilling te voorkomen. Hier zie je hoeveel prima eten toch in de prullenbak belandde in de gemeente Hilversum: