Stoofpot van wild zwijn op de flank van de Mont Aigoual
podcastIn deze aflevering van podcastserie Le Cycliste belanden Jerry Huinder en Kees Graafland in de keuken van de Belgische kok Jo van Lierde. Die maakt voor hen een driegangenmenu.
De Fransen en dineren. Ook in de Cevennen is eten gespreksonderwerp numéro une. En voor Jerry en Kees als wielrenners geldt: wie prestaties wil leveren, moet zichzelf van brandstof voorzien. Wat een geluk dat ze de Belgische kok Jo van Lierde ontmoeten in een dorpje op een van de flanken van de Mont Aigoual. Ze vragen hem in de vijfde etappe van podcast Le Cycliste een typisch Cevenols driegangendiner te bereiden. Iets met wild zwijn, gestoofde peren, een heerlijk toetje...
Bij zijn keuze voor een hoofdgerecht kwam Jo al snel uit bij de daube de sanglier, een stoofpot van wild zwijn, zegt de kok. ,,Tussen oktober en februari wordt hier in de Cevennen op wild zwijn gejaagd. Er worden er dan duizenden geschoten. In het verleden zijn de zwijnen gekruist met ontsnapte varkens. Ze geven nu niet één keer per jaar twee jongen, maar vijf à tien jongen - en soms wel twee keer per jaar. Er zijn er gewoon veel te veel.’’ In de winter heeft Jo jagers in zijn gîtes, die betalen dan met zwijn.
Krachtig en voedzaam
De traditionele Cevenolse gerechten zijn over het algemeen eenvoudig, krachtig en voedzaam, legt de Belgische kok uit. Ze zijn ook gemakkelijk te bereiden, maar vergen vaak erg veel voorbereiding.
,,De stukken wild zwijn liggen al twee dagen te baden in een saus in de pan, de peren al 24 uur in de rode wijn met steranijs, kaneel en kruidnagel. De vrouwen zaten vroeger in deze streek veelal in en om het huis, ze hielden de zijderupsen in de gaten en waren de hele dag bezig in de keuken. De mannen waren op het veld en hielden de dieren.’’
Benieuwd hoe Jo zijn driegangendiner bereidt? En hoe laat en gezellig het werd? Luister hieronder dan naar de vijfde etappe van podcastserie Le Cycliste:
Etappe vijf
Jerry en Kees bevinden zich in Notre-Dame-de-la-Rouvière. In zijn buitenkeuken bij Mas Tidouls bereidt kok Jo de traditionele maaltijd. Het voorgerecht is een flan van roquefort met jambon du pays en een slaatje. De daube de sanglier, met fruit in plaats van aardappelen, is het hoofdgerecht. En als toetje verschijnt er een Mont Aigoual op tafel, zoals Jo het toepasselijk noemt. Dat wordt smullen.
Op zoek naar verhalen rond een berg
In Le Cycliste gaan Jerry Huinder en Kees Graafland op zoek naar de verhalen op en rond de Mont Aigoual, de illustere berg in de Cevennen die uitvoerig wordt beschreven in het boek De Renner van Tim Krabbé en die dit jaar als finish dient voor de zesde etappe van de Tour de France.
Jerry en Kees fietsen de laatste 50 kilometer van de etappe en praten ondertussen met de mensen die er werken en wonen. Ze omschrijven wat ze tegenkomen en vertellen wat er nou zo leuk is aan wielrennen.
Jerry en Kees fietsen verder van Le Vigan naar het gehucht Mandagout. Over de D170 passeren zij de Col de Mourèzes van de derde categorie. Volgens Jerry een makkelijke klim, die eigenlijk geen klim te noemen is. Kees houdt wijselijk zijn mond, hierna wacht de helse Col de la Lusette...
Alle afleveringen van Le Cycliste luister je hier:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
PREMIUM
Wereldprimeur: de vega varkenshaas is nauwelijks van echt te onderscheiden
Een Nederlands ontwikkelde ’s werelds eerste plantaardige varkenshaas. Een eigentijdse versie van een ouderwets zondagsgerecht. -
Koken & Weten
Supermarkten bieden steeds meer gezondere alternatieven voor diepvriespizza
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kant-en-klaarmaaltijden zijn vaak niet zo gezond als fabrikanten beweren. Hoe vijf pioniers jou helpen te kiezen voor een gezondere snelle hap. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt.
-
podcast
Geheime bijeenkomsten en bloedige oorlog op Tourberg Mont Aigoual
Waar de Mont Aigoual op 3 september een gevecht op leven en dood kan opleveren tussen de klassementsrenners van de Tour de France, werd dat gevecht in het begin van de achttiende eeuw al letterlijk gevoerd. Kleine bendes van lokale inwoners verzetten zich op en rond de berg met hand en tand tegen de legers van de oppermachtige Zonnekoning Lodewijk de 14de. ,,Het was een echte guerrilla, met alle wreedheden en hinderlagen die daarbij hoorden.’’ -
Podcast
Brandweerman na bosbrand Mont Aigoual: ‘Bang voor komst Tour de France’
Op de Mont Aigoual, op een paar honderd meter van de plek waar op 3 september de finish van de zesde Touretappe ligt, woedde in februari nog een enorme bosbrand. De vuurzee kon na twee dagen worden bedwongen en daarmee werd volgens betrokkenen een catastrofe voorkomen. Maar op de berg is het nu zo droog, dat constant het gevaar van een bosbrand dreigt. ,,Ik ben dan ook enorm bang voor de komst van de Tour de France naar de Mont Aigoual.’’ -
ORS-poeder tegen een kater: uitkomst of te mooi om waar te zijn?
Een rauw ei, mariadistel en een Bloody Mary; tegen een kater doen ze helaas niets. Maar hoe zit dat met poeder tegen diarree? Kan dat hoofdpijn na een glaasje te veel voorkomen?