Sterrenkok over kansen Nederland bij dé culinaire wedstrijd: ‘Scandinavische landen heer en meester’
Koken & EtenHet is een spannende week voor vijf van de beste koks van ons land. Ze vertrekken vandaag naar Hongarije om mee te doen aan de Europese ronde van ‘s werelds belangrijkste kookwedstrijd. Sterrenchef François Geurds is een van de coaches van het team.
Wat is Bocuse d’Or voor wedstrijd?
,,Het is de meest prestigieuze culinaire wedstrijd die er is. De grondlegger is de heer Paul Bocuse. Je kunt deze wedstrijd nog het best vergelijken met de Olympische Spelen. Daar ga je ook heen om je land te vertegenwoordigen.
En net zo spannend?
,,Dit is once in a lifetime. Je moet er alles voor over hebben.”
Is de voorbereiding ook topsport?
,,We zijn acht maanden bezig geweest. Kees Visser en leerling-kok Jeffrey Buijl hebben Bocuse d’Or dit jaar gewonnen in Nederland. Jeffrey hebben we ‘vrij gekocht’. Hij heeft de afgelopen maanden zes dagen per week bij mij in de keuken kunnen trainen, dat is uniek. Veel chefs doen het naast hun werk.”
Het team bestaat uit vijf mensen. Wat is uw rol?
,,Ik ben president van Bocuse d’Or in Nederland en coach van het team. Jo Nelissen is de andere coach. En Jorn Maljaars is tweede assistent, de reserve voor Jeffrey. Mijn rol is voorzitten tijdens de proeverij. Dat betekent dat ik met de chefs uit de andere landen de gerechten ga proeven. En daar geven we punten voor. Net als bij het Songfestival. Voorheen was Jonnie Boer degene die dat deed. Nu ben ik dat.”
Mooie taak. Gefeliciteerd.
,,Dank je wel. We besteden er veel tijd aan. Het is trouwens onbetaald werk. We gaan vandaag rijden naar Boedapest met twee koelvrachtwagens vol ingrediënten en keukenapparatuur. In totaal zijn we met een man of tien. Gisteravond hebben we de laatste briefings gedaan bij mij in het restaurant.”
Gebruiken jullie ingrediënten die jullie hier inkopen?
,,We krijgen daar nog een aantal ingrediënten die je verplicht moet gebruiken. Het thema is wild, dat is het hoofdgerecht. Er is geen vis dit jaar. Verder zijn er aardappelen en er moet een bijgerecht bij op basis van hüttenkäse.”
Dat klinkt heel strikt.
,,En om de koks van de wijs te brengen, krijg je ook nog instructies na een paar maanden. Je mag dit niet doen en je mag dat niet gebruiken. Of je moet een bepaald soort aardappelen gebruiken.”
Als goede chefs zich goed laten coachen, dan is er een kans
Wat is de lol van deze wedstrijd?
,,Het is de kick dat je zo hard traint dat je er staat op de finaledag. Dan moet het gebeuren. Dat is woensdag en donderdag. De uitslag is op vrijdag.”
Hoe sterk zijn de tegenstanders?
,,Heel sterk, megasterk. De finale voor Europa is nog sterker dan de uiteindelijke wereldfinale volgend jaar. Frankrijk heeft vaak gewonnen. En de Scandinavische landen zijn heer en meester, dat zijn landen die meestal heel hoog eindigen.”
Maken Nederlanders wel een kans? Ik zie op Wikipedia nog geen landgenoten bij de winnaars tot nu toe.
,,Als de beste koks uit de gastronomie meedoen... Als goede chefs zich goed laten coachen, dan is er een kans.”
Dus kunnen we de champagne koud zetten? U hebt zelf een restaurant met twee sterren en een met één ster. Kees Visser heeft restaurant Christó in Zierikzee...
,,We gaan het zien. Ik ben geen praatjesmaker. Eerste werken en presteren, daarna zien we weer verder.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken&Eten
Gekookte piepers uit de gratie: ‘Twintig minuten koken, sommigen hebben daar het geduld niet voor’
Ze zijn er nog, restaurants waar gekookte aardappels bij een gerecht worden geserveerd. Maar dat worden er steeds minder. Ook thuis staan aardappels minder vaak op tafel. De gekookte pieper is uit de gratie. -
column
Medeleven
Wat doet dat eigenlijk goed; het ontvangen van kaarten en brieven wanneer er iemand overleden is. Ik stuur zelf meestal ook wel een berichtje of een kaart wanneer ik in de krant een advertentie zie staan of een kaart ontvang, maar de impact had ik tot voor kort niet helemaal goed door. -
Koken & Eten
Uit eten in je eentje: soms kun je niet eens voor één persoon reserveren
Alleen eten is eigenlijk niet gebruikelijk in Nederland. Zeker in de betere horeca kijken ze nog wel eens vreemd op als je voor één persoon reserveert. Daar begint gelukkig verandering in te komen, ziet foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer, want alleen uit eten gaan, komt steeds vaker voor. -
Koken & Eten
Met deze tips is je vis of vlees voortaan goed gaar (en word je niet ziek)
Om er zeker van te zijn dat de bacteriën op je vis of vlees dood zijn, is het belangrijk om het eten goed te verhitten tot het volledig gaar is. Met deze tips weet je zeker dat dit goed gaat en voorkom je voedselvergiftiging. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Koken & Eten
Waarom je bananen beter niet in de koelkast kunt bewaren
Niets vervelender dan alleen maar groene bananen vinden in de supermarkt of in je eigen fruitschaal thuis. Zeker als je die nog in een smoothie wil mixen voor je ontbijt of een als krachtvoer wil opeten voor je workout. Kan je het fruit sneller rijp krijgen?