Sperziebonen: zo kun je ze het beste invriezen
Goeievraag.nlVeel mensen vragen zich af hoe je sperziebonen het beste kunt invriezen, blijkt uit het aantal zoekopdrachten op Goeievraag.nl. Expert voedselveiligheid Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum geeft antwoord op deze vraag.
Met hun knapperige, licht zoete smaak behoort de sperzieboon tot de familie van de peulvruchten, waar ook de sugarsnaps, peultjes, snijbonen, doperwten en tuinbonen bij horen.
Naast de bekende groene sperzieboon, is er ook een gele variant, kennen we de dunne haricots verts en heb je de kousenband, een lange sperzieboon die vooral wordt gebruikt in de Surinaamse keuken.
De groene sperzieboon is in Nederland meestal goed verkrijgbaar in de lente, zomer en herfst. Hoewel ze het gehele jaar door in de supermarkt liggen (vers meestal en in blik altijd), kan het, met het oog op milieu, fijn zijn om een voorraadje in de vriezer te hebben liggen. Buiten het seizoen komen de bonen uit Spanje, Marokko, Egypte of Kenia en ligt de milieubelasting een stuk hoger.
Twee manieren
Wat is de beste manier om een sperzieboon in te vriezen? ,,Eigenlijk kun je het op twee manieren doen”, zegt Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum. ,,Je kunt de sperziebonen natuurlijk rauw bewaren, zonder ze vooraf te koken, maar dan gaat de textuur wel achteruit tijdens het invriezen. Hou er rekening mee dat ze dan maar enkele weken goed blijven in de vriezer.”
In verse groenten zitten enzymen (een soort eiwitten - red.) die de groente versneld kunnen laten bederven
,,Maar je kunt ze ook een à twee minuutjes koken voordat je ze invriest”, zegt Van der Vossen. Deze techniek wordt ook wel blancheren genoemd. ,,Na het koken spoel je de sperziebonen direct af met koud water en laat je de bonen nog even afdruipen in een vergiet, waarna je ze het beste in een luchtdichte diepvrieszak of goed afgesloten bakje kunt stoppen.” Zo simpel is het, meent Van der Vossen. Door te blancheren wordt het bederf uitgesteld en kun je sperziebonen tot vaak wel een jaar bewaren in de vriezer.
Waarom je de bonen met blancheren langer kunt bewaren, heeft volgens Van der Vossen te maken met het stoppen van het bederfproces. ,,In verse groenten zitten enzymen (een soort eiwitten - red.) die de groente versneld kunnen laten bederven. Ook als je de sperziebonen ongekookt in de vriezer legt, blijven de enzymen in de ongekookte groente zitten.”
Door die enzymen kan het gebeuren dat de bevroren sperzieboon wat slap wordt als je ze uit de vriezer haalt om te koken, legt ze uit. ,,Daarom kan het verstandig zijn om de sperziebonen te blancheren. Zo gaan die enzymen kapot en zullen ze minder slap worden.”
Kapotte celwand
Maar hoe zit het dan met koken? ,,Als je de sperzieboon langer kookt, wordt de celwand kapotgemaakt”, zegt Van der Vossen. ,,De verteerbaarheid van de boon en de opneembaarheid van de voedingsstoffen worden hierdoor verbeterd, maar bacteriën kunnen wel gemakkelijker binnendringen waardoor de groente gevoeliger wordt voor bederf.” Gekookte sperziebonen, bijvoorbeeld als kliekje, kun je vaak nog zo’n drie maanden bewaren in de vriezer. Koel de gekookte sperziebonen wel snel af voordat je het invriest, zodat bacteriën geen kans krijgen om uit te groeien.
Welke methode je voor het invriezen van je sperziebonen ook kiest, het is volgens de voedselveiligheidsexpert altijd goed om erbij stil te staan dat bij ingevroren groenten naar verloop van tijd enig smaakverlies kan optreden. ,,Het is een van de bij-effecten van ingevroren groente. Hoe langer je ze in de vriezer laat liggen, hoe meer smaakverlies er kan zijn.”
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Goeievraag.nl. Deze vraag komt oorspronkelijk van GoeieVraag.nl, het vraag en antwoordplatform van Nederland.
Op zoek naar een recept met sperziebonen in de hoofdrol? Bekijk dan de video hieronder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Tiktokkers scoren met ‘gezonde cola’ waarin ze azijn verwerken
Massaal wordt op het internet de ‘gezonde cola’ uitgetest: een drankje dat even lekker, maar gezonder dan een gewone Coca-Cola zou zijn. De ingrediënten? Azijn die je normaal in je dressing verwerkt en bruiswater. Niet iedereen is enthousiast. -
Wat Eten We Vandaag: Spaghetti all’arrabbiata
De naam arrabbiata staat voor boze pasta. Dit heeft alles te maken heeft met de pittige smaak. Deze variant pasta komt oorspronkelijk uit de regio van Rome en bestaat altijd uit chili, tomaten en knoflook. Iets minder pittig? Gebruik dan de rode peper zonder de zaadlijsten. -
Antwerpenaar fietst perfecte Duvel-glas bij elkaar en wordt beloond door brouwerij met bak van zijn lievelingsdrank
Bavo Deneckere uit Antwerpen is een fervent fietser en legde op 19 september maar liefst 277 kilometer af. Van Mechelen door en rond Brussel, langs Waterloo en Halle richting Dendermonde. Niets bijzonder zou u denken, ware het niet dat Bavo zijn fietstocht de (quasi) perfecte weergave is van een Duvel-glas. Zijn favoriete dorstlesser na een helse fietstocht. -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen. -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.”
-
PREMIUMVideo
Naast kippen houdt boer Vincent sprinkhanen: ‘Wat dit gaat brengen, zal de tijd leren’
Een stal vol kippen of varkens als extra inkomstenbron? Die tijd is voorbij, denkt pluimveehouder Vincent Jansen of Lorkeers. De maatschappij, de wereld, de consument: alles verandert. Het moet duurzamer en diervriendelijker. En dus ging hij een nieuw ondernemersavontuur aan. ,,Dit is echt pionieren.’’ -
PREMIUMKoken & Eten
Zo gedraag je je op vakantie in restaurants: ‘Na elf uur ’s ochtends bestel je geen cappuccino meer’
Hoe gedragen we ons op vakantie aan tafel? Wat doe je wel en wat vooral niet. Tips voor vakantiegangers naar zes Europese bestemmingen. ,,Houd de tradities van een land in ere.’’ -
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’