Slager Slager bewaart het oor tot het uitbenen
November is de slachtmaand. We gaan deze maand op bezoek bij Zeeuwse slagers die nog zelf slachten, zoals Theo Slager uit Sint Annaland. Die grap is natuurlijk al vaak gemaakt: Slager heten en dan een slachterij en een slagerij hebben. Theo Slager kan er nog steeds om lachen.
Delen per e-mail
,,We slachten hier onze beesten nog zelf: 120 varkens, 25 runderen en 50 lammeren per week. Dat doen we niet alleen voor onszelf maar ook voor Zeeuwse slagers als Wisse, die hun eigen beesten uitzoeken en ze hier laten slachten. Wij doen alles tot en met het uitbenen. In pakketten gaat het vlees naar de slagerijen terug en zij verwerken het vlees verder. Dat doen we soms ook voor particulieren”, legt hij uit.
,,Het vlees dat we hier verwerken is traceerbaar; waar het heeft gelopen tot waar het is geslacht. We bewaren een oor van het rund tot het uitbenen in een plastic zakje met daaraan het oormerk met de UBN code. Zo weet je zeker dat je juiste koe terug krijgt. Dat is bij varkens en de lammeren ook zo. Ik wil geen massa maar vind het belangrijk om kwaliteit te leveren”, zegt Slager.
Eerste keuze
,,Ik heb dan ook de eerste keuze uit de dieren en als een dier me niet bevalt, gaat het naar de fabriek om verwerkt te worden voor supermarkten. Ons vlees kost wel wat meer, maar dan heb je een echt goed Zeeuws kwaliteitsproduct. In de winkel is zeker 60 procent van de vleeswaren zelfgemaakt, naast maaltijden en schotels met hapjes. De leverworst en de verse worst, daar zijn we beroemd om. Die halen mensen van buiten hier in grote hoeveelheden. Lekker bij boerenkool of zuurkool.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMFijn Spul
Dit zijn de favoriete hebbedingen van Herman den Blijker: ‘Deze olie heelt snijwondjes snel’
De favoriete hebbedingen van chef-kok, horeca-ondernemer en televisiepersoonlijkheid Herman den Blijker (62). Hij is elke dinsdagavond te zien in Crisis in de Tent (SBS6, 21.30), waarin hij met Annemarie van Gaal noodlijdende restaurants helpt te overleven. -
Tony's Chocolonely wil cacao-industrie (opnieuw) wakker schudden
Europese wetgeving is hard nodig om bedrijven in de cacao-industrie te verplichten misstanden zoals kinderarbeid en slavernij in hun keten aan te pakken. Dat stelt Tony's Chocolonely. -
Koken & eten
Krankzinnig duur dieetboek bevat 40 heel gezonde recepten
Met elke hap die je eruit zou nemen, ben je een godsvermogen kwijt. Het eerste op zoete aardappel gedrukte boek ter wereld kost een slordige 11.000 euro. Vanaf eind deze maand zijn er vijf van te koop. Twee exemplaren zijn gereserveerd voor musea. -
Wat Eten We Vandaag: Sinaasappel cheesecake glaasjes met mango
Dit lekkere toetje zet je snel op tafel. Ideaal als je zin hebt in iets lekkers, maar ook handig als je eters krijgt. Je kunt dit toetje namelijk heel goed voorbereiden. Na het hoofdgerecht pak je hem zo uit de koelkast, ready to eat! -
PREMIUMhalen en brengen
Italiaanse hotspot aan Scheveningse haven: eerbetoon aan het vissersdorp met de beroemde kaviaren
Met alles was rekening gehouden. Niet met die vervelende gast corona. Dus blijft het nieuwe restaurant La Liguria nog dicht maar kunnen we al wel naar de mercato in de lucht van zilte zee bij Scheveningen. Dat deden we dus, voor onze rubriek Halen en Brengen.
-
Monniken leveren hun beroemde Trappist Westvleteren aan huis
De monniken van de Sint-Sixtusabdij in het Vlaamse Westvleteren zijn begonnen met de levering aan huis van hun wereldvermaarde trappist. Het gaat om een proefproject, waarbij een beperkte hoeveelheid bier de deur uitgaat, verpakt in een kartonnen doos. De Nederlandse fans hebben pech, het is voorlopig alleen voor klanten die in België wonen. -
Horeca blij dat avondklok niet geldt voor maaltijdbezorgers
De horecabranche is blij dat maaltijdbezorgers uitgezonderd worden van de door het kabinet beoogde avondklok. Dat laat voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten. Hij hoopt daarbij dat de aanscherping van de maatregelen het mogelijk maakt dat de regels snel weer versoepeld kunnen worden. -
PREMIUM
Johan ging fanatiek barbecueën om de dood van zijn vader te verwerken: 'Toen was het hek van de dam’
Johan Kwakernaat (37) uit Puttershoek ging anderhalf jaar geleden barbecueën om de dood van zijn vader te verwerken. Sindsdien kookt hij de sterren van de hemel, heeft hij duizenden volgers op sociale media én gaat hij workshops geven. ,,Ik hoop mensen te kunnen inspireren.”