Sexy, een beetje ordinair maar toch stijlvol: deze koks trekken hun kleren uit voor goed doel
VideoTwaalf Nederlandse chef-koks en horecaondernemers trekken hun kleren uit voor een goed doel: hun collega's. Aan de blootkalender werkt ook de bekende kok Freek van Noortwijk mee. ,,Op deze unieke manier halen we geld op.”
Delen per e-mail
‘Bloot voor Brood’ heet de kalender voor 2021 die de horeca een steuntje in de rug moet geven. Van de opbrengst van de kalender, waarvan 4000 exemplaren worden gedrukt, willen de initiatiefnemers een potje maken voor horecaondernemingen in nood. Na aftrek van de kosten gaat de hele opbrengst naar de bedrijven die zich kunnen aanmelden op de site.
Freek van Noortwijk poseerde met ontbloot bovenlijf in zijn eigen restaurant Guts in Amsterdam. ,,Op deze unieke manier halen we geld op voor de horeca”, legt hij uit. Hij liet het zich geen twee keer zeggen, toen hij de kans kreeg om mee te doen. ,,Ik ga uit de kleren, maar niet geheel. Volgens mij wordt het allemaal niet te vulgair of ordinair maar wel stijlvol. Dat past natuurlijk perfect bij mij.” Nuancerend. ,,Een klein beetje ordinair. Maar wel stijlvol.”
Tekst gaat verder onder foto.
,,Bloot met een knipoog”, noemt Van Noortwijks collega Estée Strooker de kalender. De chef-kok van Restaurant ’t Amusement in Arnhem zegt ‘nooit zo preuts’ te zijn geweest, maar kan zich vinden in de keuze van de initiatiefnemers om het vooral ‘verleidelijk en sexy’ te houden. ,,Ik doe mee omdat ik het leuk vind. Ik sport veel, ben trots op mijn lijf en sta graag voor de camera.”
Erik van Loo van tweesterrenrestaurant Parkheuvel is een van de Rotterdamse topkoks die voor het goede doel zijn koksbuis verruilt voor een adamskostuum. In zijn kielzog volgen tegelijk Fred Mustert van Fred, Mario de Ridder van Joelia en Jos Grootscholten van Perceel met wie Van Loo samen de Sterren Drive Thru bij het stadion van voetbalclub Excelsior runt.
Hoe de mannen straks precies op de foto gaan, wisten zij vanochtend nog niet. Van Loo: ,,De fotoshoot moet nog plaatsvinden. De enige voorkennis die ik heb, is dat we vooraf onze schoen- en confectiemaat moesten doorgeven. Dus helemaal bloot gaan we wellicht niet. Misschien maar goed ook, want onze lijven kunnen zich moeilijk meten met het voorbeeld waarmee de maker ons over de streep trok: de eerder uitgebrachte ‘blootkalender’ van het afgetrainde Korps Mariniers.”
Tekst gaat verder onder foto.
Desondanks gingen de sterrenkoks, ‘met gezonde tegenzin', akkoord. ,,Laaiend enthousiast waren de mannen aanvankelijk niet", zegt Van Loo. ,,Maar nu het langzaam duidelijk wordt dat de horeca zijn deuren ook in de - normaal zo drukke - decembermaand gesloten moet houden, vonden we dat we de sector best een handje konden helpen. Met of zonder kleren. Al moet ik zeggen dat het een van de vreemdere verzoekjes was die dit jaar binnenkwam.”
Strooker, in 2011 op 20-jarige leeftijd de allereerste winnaar van MasterChef Nederland, vindt het wel een mooie kans. Ze kan nu mooi even laten zien dat er ook vrouwen zijn die in de keuken de scepter zwaaien. ,,Vrouwen in de rol van chef, dat zie je maar weinig in restaurants. Terwijl de chef heel goed een vrouw kan zijn. Mits je hard wil werken. Om iets te bereiken, moet je er volle bak voor gaan. En een grote bek, die kan je ook helpen. Haantjesgedrag hoort erbij. Ik doe daar zelf aan mee.”
Dit zijn alle maanden van het jaar:
1. PONG - Kees (eigenaar), Daan, Kai, Sieb
2. Five Brothers Fat - Stan, Jules, Mick (medewerkers)
3. Guts - Freek van Noortwijk
4. Gebrouwen Door Vrouwen -Tessel (eigenaresse), Do (eigenaresse), Ghislaine, Joske, Arlene
5. Bar BAUT - Michiel van der Eerde (chef en eigenaar)
6. Just Rotterdam - Justin Niessen (chef en eigenaar)
7. Chefs Table on Tour - Chefs Fred Mustert (twee sterren), Erik van Loo (twee sterren), Mario Ridder (een ster) en Jos Grootscholten (een ster)
8. Fico - vrouwelijke medewerkster
9. WT Urban Kitchen - Menno van der Pol (chef en eigenaar) en Norbert Zunnebeld (bedrijfsleider en eigenaar)
10. The Streetfood Club - Dolly (medewerkster)
11. Cali - Leonne (eigenaresse)
12. Restaurant ’t Amusement - Estee Strooker
De kalender, een initiatief van voedingsmarktplaats Foodl, is niet op tijd voor de Sint, maar wordt op 14 december geleverd dus ruim op tijd voor Kerst.
Twee jaar geleden ging Freek van Noortwijk met zijn vrouw naar Kenia voor haar bedrijf Return to Sender:
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Consumentenbond: Klant op het verkeerde been door gezonde claims fabrikanten
De Consumentenbond vindt dat fabrikanten van voedingsmiddelen die claims, afbeeldingen en namen gebruiken om hun producten een gezond imago te geven, consumenten op het verkeerde been zetten. Zo bevatten bepaalde producten veel suiker, terwijl er op de verpakkingen staat dat het product gezond is. -
Koken & eten
Deze makkelijke tosti scoort miljarden views op TikTok
Op TikTok is een truc om makkelijk met een tortilla een tosti te maken een grote trend. De video’s scoren bij elkaar miljarden views. -
risico's onderschat
Bijna 60 procent denkt onterecht dat in een fles wijn zes glazen alcohol zitten
Nederlanders onderschatten de gevaren van alcohol. Risico’s zoals dementie en kanker zijn veelal onbekend. Vooral mensen die veel drinken hebben niet goed door welk effect drank op hun gezondheid kan hebben. Ook vinden zij het erg moeilijk een drankje te weigeren als hun vrienden wel drinken. -
Horeca blij dat avondklok niet geldt voor maaltijdbezorgers
De horecabranche is blij dat maaltijdbezorgers uitgezonderd worden van de door het kabinet beoogde avondklok. Dat laat voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten. Hij hoopt daarbij dat de aanscherping van de maatregelen het mogelijk maakt dat de regels snel weer versoepeld kunnen worden. -
Koken & eten
Ontslag McDonald's-medewerkster - die paar nuggets at na haar werk - was onterecht
Een medewerkster van een McDonald's-restaurant in Maastricht diende afgelopen zomer zelf haar ontslag in toen ze kipnuggets had gegeten na werktijd. Na een rechtszaak moet het fastfoodbedrijf de vrouw echter weer aan het werk laten gaan en haar compenseren voor de maanden die ze niet heeft gewerkt.
-
PREMIUMPollepel thuis
Illegale palingfuiken zijn bij visrestaurant De Stroper al lang verleden tijd
Visrestaurant De Stroper staat al jaren bekend als een van de beste restaurants van Dordrecht. Tijdens de lockdown kun je er volledige menu’s afhalen, maar ook simpele borrelboxen of koude visschotels. Voor de Pollepel Thuis kiezen we voor de ‘Stoperbox’. -
PREMIUM
Borrelhap met echte pieperwijn
Mevrouw Hamersma runt een kookboekenwinkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. Een bezoekje van een bakgrage foodblogger maakt mevrouw Hamersma wat onzeker, maar meneer Hamersma heeft nergens last van. -
PREMIUMKoken & eten
Carnaval zonder kroegentocht met bier en frikadellen? In dit Brabantse dorp verzonnen ze een list
Carnaval dit jaar voorbij laten gaan? Als het even kan, gaat dat in Deurne niet gebeuren. Daar kun je op 14 februari namelijk met de fiets van afhaalpunt naar afhaalpunt rijden voor een frikandel, een pilsje, confetti en carnavalsmuziek. ‘En alles helemaal coronaproof, natuurlijk.’