Schijn bedriegt bij knäckebröd? De meest eenvoudige zijn vaak het best
En IS HET WAT?Na alle eetfestijnen in december zijn er veel mensen die willen afvallen en overwegen hun bruine bammetje in te ruilen voor een lichtgewicht crackertje. Maar is knäckebröd een gezonde optie én is het ook beter voor de lijn? In deze serie vragen we het aan experts en vergelijken we het groeiende aanbod producten.
Knäckebröd, oftewel de cracker, heeft een prima reputatie. Althans, op het ‘kraken’ na, want probeer maar eens een cracker te eten zonder herrie te maken. ,,Knäckebröd is al langer heel populair, ik denk al sinds een jaar of vier. Mensen hebben het idee: ‘Als ik een cracker eet, dan ben ik caloriearm bezig'. Goed voor het lijnen dus’’, zegt diëtist Berdien van Wezel.
Voedzaam
Qua voedzaamheid ben je goed bezig. Het échte knäckebröd, afkomstig uit Scandinavië, kenmerkt zich door een hoog vezelgehalte, volgens Desiré van der Kruk, diëtist van Gezondeten.nl. ,,De traditionele variant bestaat uit enkel volkoren roggemeel, zout en water. Al geldt dat niet voor alle soorten uit de Nederlandse supermarkt’’, drukt zij ‘crackeraars’ op het hart.
Tegenwoordig vind je varianten met ook tarwebloem, oliën, zaden en pitten. Bloem levert vooral energie (lees: calorieën), maar heeft verder weinig toegevoegde waarde. Voor een voedzaam hapje kies je daarom voor crackers met volkoren(rogge)meel bovenaan de ingrediëntenlijst. Wat de selectie van populaire supermarktmerken betreft, is dat bij Wasa lichtgewicht, vezelrijk en volkoren en bij Leksands het geval. ,,Goede opties’’, vindt Van der Kruk.
Door toevoegingen zoals mout krijgen crackers een gezond uiterlijk, maar dat maakt ze nog niet volkoren
Toevoegingen als zaden en pitten kunnen gunstig zijn, maar dan met name voor het vetgehalte. ,,Het werkt verzadigend, maar qua voedingswaarde? Niet echt relevant’’, zegt Van Wezel. Laat je overigens niet verleiden door knäckebröd met een mooie donkerbruine kleur. ,,Door toevoegingen zoals mout krijgen crackers een gezond uiterlijk, maar dat maakt ze nog niet volkoren. Een voorbeeld daarvan is de aantrekkelijke Oerknäck-reeks van Bolletje’’, waarschuwt Van der Kruk.
Conclusie: ,,Net als met zoveel dingen, is het meest eenvoudige knäckebröd vaak het best’’, tipt Van der Kruk. Uitzonderingen daargelaten, want óók de crackers zonder opsmuk bevatten soms verborgen gebreken. Bijvoorbeeld toegevoegde suikers of zout – zoals bij de neutraal uitziende AH volkoren en pompoenpit-sesam. ,,Niet de meest gezonde keuze, maar prima voor af en toe’’, nuanceert Van der Kruk.
Bammetje of cracker?
Dan nu de hamvraag: je bent aan het lijnen geslagen, is knäckebröd dan je grote vriend? Het antwoord is ja en nee. ,,Afvallen kan net zo goed met volkorenbrood. Graanproducten zijn niet zozeer calorierijk, over het algemeen zijn snacks en snoep de boosdoeners voor gewichtstoename’’, aldus Van der Kruk. Dus: je kunt de middag uitzitten op twee crackers, maar dit heeft geen enkele zin als je ’s avonds ook nog een kwart chocoladereep wegzet.
Kies een voedzame variant, let op je porties, en niet teveel beleg
Wat knäckebröd betreft kunnen mensen zich wellicht nog verbazen. Alles in perspectief (het is geen koek of snoep), maar het bevat relatief veel calorieën. ,,Niet gek, want crackers zijn zwaar, hebben een dichte structuur en bevatten veel zaden en noten.’’ Met een snee volkorenbrood zit je aan 80 calorieën en met één cracker ongeveer aan 40 tot 60 calorieën. Maar wie eet er nou maar één cracker?
,,Sommige crackers komen in een verpakking met vier a vijf stuks. Vergeleken daarbij zijn twee sneetjes brood caloriearm.’’ Volgens Van Wezel zit ‘het gevaar’ hem vooral in het beleg. We zijn geneigd onze caloriearme crackers op te leuken met een voorgesneden plak kaas (110 calorieën). Als het gaat om gezond afvallen, zijn er talloze studies gedaan. ,,Moet je nou gewoon gezond eten – volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum – of je koolhydraten tellen? In dat eerste geval maakt het op de lange termijn niet zo uit wat je kiest, knäckebröd of volkorenbrood. Kies wel een voedzame variant, let op je porties, en niet teveel beleg.’’
Salade bij je cracker? Probeer deze van Olcay Gulsen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rauwe kip afspoelen verspreidt juist meer bacteriën dan dat het wegneemt
Meer dan een kwart van de kip etende Nederlanders spoelt rauwe kip af onder de kraan om bacteriën weg te krijgen. Logisch, denk je misschien, maar juist door de spetters en het sap van de rauwe kip verspreiden de bacteriën zich door de keuken. Het Voedingscentrum raadt dan ook af om rauwe kip te wassen. -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
PREMIUMKoken & Eten
Is opeten de oplossing voor de kreeftenplaag? 'Vissers gooiden tot wel 50 kilo per week terug'
De Amerikaanse rivierkreeft vormt een ware plaag in onze Nederlandse sloten. Maar als het aan twee ondernemers uit Moordrecht ligt, wordt deze kreeft een lekkernij op ons bord. Het jonge bedrijf maakt de schadelijke beestjes klaar voor consumptie. -
PREMIUMKoken & Eten
Zeven diëten getest op hun werking: ‘Dit is de meest onzinnige van allemaal’
Televisiemaker Teun van de Keuken volgde zeven diëten om te kijken welke het best werkte. ‘De meest mysterieuze was wel goed voor mijn humeur.’
-
column
Medeleven
Wat doet dat eigenlijk goed; het ontvangen van kaarten en brieven wanneer er iemand overleden is. Ik stuur zelf meestal ook wel een berichtje of een kaart wanneer ik in de krant een advertentie zie staan of een kaart ontvang, maar de impact had ik tot voor kort niet helemaal goed door. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
Koken & Eten
Help je darmen en maak goedkoop je eigen probiotica
Als drie onderwerpen het jaar 2021 domineerden qua gezondheid, waren het wel het microbioom, probiotica en poepen. Potjes probiotica gaan voor woekerprijzen over de toonbank. Dat moet anders kunnen. Ga zelf de keuken in en bespaar veel geld, betoogt gezondheidsjournalist Tijn Elferink.