RIVM: filet americain invriezen, anders kans op hersenafwijking
Het invriezen van rauwe vleesproducten, vooral filet americain, vóór consumptie kan volgens het RIVM jaarlijks honderden ernstige ziektegevallen door toxoplasmose schelen. Dat zou de maatschappij 10 tot 30 miljoen euro per jaar besparen.
Delen per e-mail
Volgens het onderzoeksinstituut valt een zogeheten Toxoplasma-infectie, vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, te voorkomen wanneer het populaire broodbeleg minimaal 48 uur bij zo’n minus 12 graden wordt ingevroren.
De ziekte toxoplasmose ontstaat gebruikelijk door het eten van rauw vlees, vooral filet americain. Voornamelijk bij zwangere vrouwen kan dit leiden tot miskramen, vroeggeboorten en hersen- en oogafwijkingen bij het kind.
Gevaarlijk
Het onderzoek van het RIVM naar het invriezen van filet americain biedt perspectief op het verminderen van ziekte
Ongeveer 750 mensen worden jaarlijks ziek van toxoplasmose. Bij een verminderde weerstand is dat gevaarlijk. Circa de helft van de ziektegevallen komt door het eten van vleesproducten.
,,Uit ons onderzoek blijkt dat het verbeteren van de hygiëne op varkensbedrijven niet leidt tot vermindering van maatschappelijke kosten, maar het rauwe vlees eerst langdurig en tegen de goede temperatuur invriezen wél”, zegt RIVM-zorgonderzoeker Anita Suijkerbuijk. ,,Dat kan ook thuis.”
Het liefst wil Suijkerbuijk dat vleeswarenproducenten hun producten standaard invriezen, voordat ze in de schappen van de supermarkt belanden. Dat gebeurt vaak al met bijvoorbeeld hamburgers. ,,Ook vanwege andere ziekteverwekkers kunnen zwangere vrouwen beter geen rauw vlees eten.”
Risicovolle producten
Het RIVM heeft de kosten en baten tegen elkaar afgezet wanneer risicovolle vleesproducten altijd zouden worden ingevroren. Wat blijkt? De opbrengst is naar schatting 10 tot 30 miljoen euro per jaar. Winst wordt vooral behaald door de verbeterde kwaliteit van leven, omdat de chronische gevolgen van toxoplasmose worden vermeden. Maar ook lagere kosten voor zorg en speciaal onderwijs spelen een rol, naast het voorkomen van productiviteitsverlies door ziekte.
Minister Bruins (Volksgezondheid) gaat over voedselveiligheid. Hij laat weten: ,,Ik zou het advies van het Voedingscentrum aan zwangere vrouwen om geen rauw vlees te eten altijd ter harte nemen. Wat goed is aan dit onderzoek van het RIVM is dat het perspectief biedt op het verminderen van ziekte.” De minister gaat het onderzoek bestuderen.
‘Ongefundeerd en onnodig’
De Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) noemt de zorgen over filet americain ongefundeerd en onnodig. ‘’De huidige berichtgeving over filet americain is totaal niet onderbouwd door concrete feiten. Er is geen aantoonbaar bewijs dat ziektegevallen linkt aan de consumptie van dit product.
Het is ook niet nodig dat de consument dit product voor gebruik zelf nog invriest’', aldus de organisatie. VNV wijst er ook op dat het al sinds jaar en dag bekend is dat er voor bepaalde groepen mensen risico’s kunnen zitten aan de consumptie van onverhitte producten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
FIT Challenge: dag 10
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten. -
‘Zelfs kleine hoeveelheden rood vlees verhogen risico op darmkanker al’
Een onderzoek naar darmkanker zorgt in Groot-Brittannië voor onrust bij baconfans. Zelfs het eten van een klein beetje rood vlees, waarvan bacon een voorbeeld is, zou het risico op darmkanker doen toenemen. Voor de grootste Britse studie ooit werden maar liefst een half miljoen mensen gevolgd. -
Salmonella aangetroffen in spekreepjes van Lidl
Klanten van supermarktketen Lidl wordt verzocht om gerookte spekreepjes terug te brengen naar de winkel. Tijdens een kwaliteitscontrole van de Nederlandse Voedsel- en Waardeautoriteit (NVWA) is er salmonella in het product aangetroffen, wat voor kwetsbare groepen gevaarlijk is om te consumeren. -
Koken & eten Eigenaar van Chinees restaurant is pijnlijk eerlijk over zijn gerechten: ‘Ik ben niet zo'n fan van onze versie’
Chinees restaurant ‘Aunt Dai’ in de Canadese stad Montreal is ineens heel populair door social media. De eigenaar is op de menukaart extreem eerlijk over de gerechten die erop staan. Sinds een klant foto's van de menukaart postte op Twitter komen er meer klanten op het restaurant af. -
Wat Eten We Vandaag: Cookies & cream trifle
Knapperige cookie kruimels vergezeld door romige, luchtige laagjes en een cookie crème. Klinkt goed, toch? Het leuke is dat de trifle geserveerd in glaasjes erg feestelijk en indrukwekkend eruit ziet, maar supersimpel is om te maken. Weinig werk, groots resultaat! Je moet deze romige trifle absoluut een keer hebben geprobeerd.
-
Wat Eten We Vandaag: Ricotta-gnocchi met broccolipesto
Zelf gnocchi maken moeilijk? Wij helpen je graag! Met dit recept tover je een heerlijke maaltijd op tafel. De gnocchi wordt gecombineerd met broccolipesto en erwten; een echte smaakexplosie. -
PREMIUM
Koken & eten Dit zijn de onvermoede kwaliteiten van suikers in moedermelk
We proberen vaak suikers te vermijden, want die zouden slecht zijn voor ons. Maar die stelling gaat niet helemaal op. Het is geen vergif en er zijn veel goede suikers. -
Wat Eten We Vandaag: Rijkgevulde lasagne met boerenkool en kip
De traditionele lasagne wordt vaak gemaakt met een tomatensaus en rundergehakt, maar wij gaan voor een winterse variatie. Deze lasagne wordt rijkelijk gevuld met boerenkool, roerbakgroenten en kipgehakt. De lasagne serveren wij met een frisse komkommersalade.