Rel in België om 41.000 kilo prima vlees
In België is ophef ontstaan doordat 41.000 kilo geblokkeerd vlees dat goedgekeurd is voor consumptie, zal worden vernietigd omdat het niet voor de vervaldag wordt vrijgegeven. Eigenaar Veviba wil alles aan de voedselbank schenken, maar de Belgische minister van Landbouw Denis Ducarme gaat niet akkoord.
Voedselagentschap FAVV nam na een inval in het slachthuis van Bastenaken tonnen vlees in beslag. 41.000 kilo daarvan ligt sindsdien in een diepvriezer onder toezicht van het FAVV. De rest - 70.000 kilo vers vlees en 36.000 porties voorverpakt rundvlees - is al vernietigd.
Voeldselbank
Volgens Veviba was daar echter 'helemaal geen reden voor'. ,,Het vlees was goedgekeurd voor consumptie, maar het ging gewoon over de vervaldatum. Omdat wij nooit op tijd de toestemming zouden krijgen om het nog te verkopen, stelden we voor het te schenken aan de voedselbank, maar dat werd geweigerd. Liever vernietigen dus dan het weg te geven aan hen die het nodig hebben.''
Ducarme blijft bij zijn standpunt. ,,Er is geen voedselveiligheid met twee snelheden, met vlees dat enerzijds bestemd is voor de kwetsbaren en anderzijds voor andere categorieën van consumenten'', klinkt het.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken&Eten
Gekookte piepers uit de gratie: ‘Twintig minuten koken, sommigen hebben daar het geduld niet voor’
Ze zijn er nog, restaurants waar gekookte aardappels bij een gerecht worden geserveerd. Maar dat worden er steeds minder. Ook thuis staan aardappels minder vaak op tafel. De gekookte pieper is uit de gratie. -
PREMIUMKoken & Eten
Warmer weer op komst: koop deze keer geen bbq-pakket maar laat je inspireren door een expert
De een heeft barbecueën tot een kunst verheven, de ander doet het nog steeds met kant-en-klaar pakketten. Dat laatste is zonde, want er is bijna niets dat je niet op de barbecue kunt bereiden, zeggen experts. Van lasagne, kebab en pizza tot de lekkerste desserts. -
PREMIUMcolumn
‘De schoonste naam op ’s wereldrond is moeder’
‘De schoonste naam op ’s wereldrond is moeder’. Dit staat op een oud houten bord met een tekening wat ik ooit voor mijn moeder kocht. Ik kreeg het weer terug van haar. Mooie tekst en voor mij zelf als moeder natuurlijk een waarheid, met een knipoog. -
Vleesprijs steeg afgelopen jaar flink
De prijs van vlees steeg vorig jaar harder dan de prijs van de dagelijkse boodschappen. Gemiddeld werd vlees 3,8 procent duurder, terwijl de prijs van dagelijkse boodschappen met 1,4 procent steeg. -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen.
-
'Kweekvlees dieronvriendelijk: bloed ongeboren kalfjes nodig'
Het klinkt geweldig: vlees produceren zonder dat er dieren hoeven sterven. Maar volgens medisch bioloog Jan van der Valk is het maken van dit zogenoemde ‘clean meat’ lang niet zo diervriendelijk als het lijkt. -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.”