Ramen groeit nog steeds in populariteit: ‘Europeanen denken vaak: huh, wat eenvoudig’
Koken & EtenVijf jaar geleden waren ze op één hand te tellen: ramen-restaurants. Nu wordt de Japanse soep, bekend om zijn spettergevaar, in heel Nederland geserveerd. Eén verklaring voor de opmars van de slurpnoedels volgens het jubilerende Takumi: ‘Ze scoren op social media.’
Cruciale tip: draag nooit smetteloos wit wanneer je aanschuift in een ramen-restaurant. Want of je de noedels nou met stokjes of lepel uit de bouillon vist, gespetter blijkt onvermijdelijk. Ook doordat kleurrijke ingrediënten als vis schijfjes, ei of stronkjes mini-paksoi soms tegen wil en dank terug plonzen in de soepkom.
Dit gestuntel deert de populariteit van ramen geenszins. Waren de restaurants die ze serveerden vijf jaar geleden nog op één hand te tellen, nu wordt de Japanse soep in heel Nederland geserveerd. Van Naniwa in Venlo tot YuMe in Hoogeveen. En van Umamido tot Takumi in Rotterdam. Deze laatste keten - van oorsprong Duits met als thuisbasis Düsseldorf - jubileert: de afgelopen vijftien jaar groeide het noedel-imperium uit tot 41 vestigingen. De Japanse expats en oprichters Saeki en Okada bezorgden hun zaak met manga-interieur en menu vol verschillende ramen-soorten de cultstatus.
Meest bestelde gerecht op dit moment op de kaart in de Maasstad: de teriyaki miso ramen, aldus chef Ka Chun. ,,Het is een soep die zeven ingrediënten bevat. Behalve bouillon en noedels (tussen de 1,5 en 3 millimeter dik) onder meer kip, lente ui en bamboe. Maar er zijn ook varianten met tien bestanddelen en toppings variërend van tofu tot maïs, varkensvlees, kip, zeewier en gyoza. Best opmerkelijk, omdat ramen in Japan niet veel meer is dan soep met noedels en een plakje varkensvlees. Europeanen die het daar bestellen denken dan: huh? Wat eenvoudig.’’
Doordat ramen fotogeniek is en gemaakt lijkt voor Instagram en andere platforms scoort het
Ramen was simpel bedoeld
Maar zo simpel was ramen oorspronkelijk ook bedoeld, legt foodwatcher Gijsbregt Brouwer uit. Eind 19de eeuw werd het gerecht gebaseerd op tarwenoedels door Chinese immigranten in Japan geïntroduceerd. Er waren en zijn vier soorten soep: gebaseerd op zout, sojasaus, misopasta en varkens- en kippenbouillon. Brouwer: ,,Het was eenvoudig, maar bevatte alle voedingsstoffen die nodig waren om arme arbeiders na een dag hard werken weer aan de praat te krijgen. Zout, koolhydraten, proteïne en groenten. En heel belangrijk: het was en is ongelofelijk lekker. Bij analyses over waarom iets populair is, vergeten we deze voor de hand liggende reden nogal eens. Pure troost in een kom. Ultieme comfortfood.’’
Daarnaast verklaart hij de opmars van ramen door slimme marketing en de rol van sociale media. ,,Ramen is betaalbaar, voor zo’n 15 euro ben je klaar. Verder kunnen Japanners niet alleen Mitsubishi’s en Sony goed verkopen, maar ook hun streetfood. En doordat ramen fotogeniek is en gemaakt lijkt voor Instagram en andere platforms scoort het.’’
Gerecht met wow-effect
Chef Ka Chun vertelt zelfs dat met het wow-effect rekening wordt gehouden tijdens het bedenken en presenteren van ramen. ,,Belangrijkste is natuurlijk dat iedereen van Japanse soulfood geniet. Maar de kommen, met daarin zo’n 400 cc bouillon, moeten er ook mooi uitzien vanwege Instagram, TikTok en YouTube. Daarom schikken we de ingrediënten zo dat ze allemaal zichtbaar zijn en kleuren elkaar aanvullen. Op die manier creëer je fear of missing out (fomo) en bereik je dat mensen na het zien van de foto’s de gerechten heel graag willen proberen.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Waarom een glas water in een restaurant of op een terras vaak niet gratis is
Een van de grootste ergernissen tijdens een gezellig etentje is wel dat glas water waar je plotseling toch voor blijkt te moeten betalen. Of het krijgen van een fles Spa blauw in plaats van kraanwater. Mag je als gast bepalen wat voor water je op tafel krijgt? En waarom wordt het in het ene restaurant in rekening gebracht en in het andere niet? -
PREMIUMcolumn margot verhaagen
Reizen
Wie verre reizen doet kan veel verhalen, zo luidt het spreekwoord. En dat is zo. Afgelopen week wandelde ik met Man en een rugzak langs de westkust van Portugal. Omdat de oudste Man nu in Lissabon woont, een mooie aanleiding en combinatie. We logeerden bij hem, aten heerlijke Portugese pastel de nata en namen hem mee uit eten in een ‘Cevicheria’. Een restaurant met alleen maar verschillende soorten ceviche op de kaart. Daarover later meer. Vervolgens reisden we per bus naar het startpunt van onze wandeltocht en liepen iedere dag zo'n 20 kilometer met bepakking langs een van de mooiste kusten van Europa met een prachtige zee en golven. Het lopen was vaak pittig met veel mul zand, stijgen en dalen. Soms liepen we door een kruidentuin met geuren en kleuren en soms over kliffen en stranden. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
koken & eten
Populaire Bobby’s gin wordt gestookt naar een oud familierecept uit Middelburg
Een internationaal bekende gin van een recept uit Middelburg. Bobby’s dry gin wordt gemaakt door Sebastiaan en David Blom uit Schiedam, de kleinzonen van Jacobus ‘Bobby’ Alfons. Hij bedacht het recept.
-
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Koken & Eten
Aspergeseizoen begint: ‘Schuif ze in de oven, dan heb je in mum van tijd een geweldige maaltijd op tafel’
De eerste asperges van de ‘koude grond’ komen eraan. Maar hoe maak je ze klaar en wat kun je er nog meer mee behalve traditioneel serveren met ham, ei en boter? -
PREMIUM
Waarom de stad Utrecht al bijna 10 jaar geen Michelinster heeft
Amsterdam: 21 restaurants met een Michelinster, Rotterdam: 9. Den Haag: 1. Utrecht: 0. Sinds Grand Hotel Karel V in 2013 haar Michelinster verloor, telt de stad geen sterrenrestaurant meer. Alweer bijna tien jaar, dus. Volgende week worden de sterren weer uitgereikt. Maakt Utrecht kans?