Raad van State: Uitstel van statiegeldsysteem voor blikjes
Het statiegeldsysteem voor blikjes hoeft nog niet in te gaan op 1 januari 2023. De Raad van State geeft producenten en importeurs van metalen drankblikjes uitstel tot 1 april, omdat er nog niet genoeg machines zijn om de lege blikjes in te kunnen nemen en te persen.
Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen wilde het systeem, vergelijkbaar met dat van plastic flessen, al over een paar weken laten ingaan. De hoogste bestuursrechter heeft nu besloten tot uitstel, omdat er niet voldoende machines zullen zijn voor een werkend systeem. Handmatige inname door supermarkten zou tot grote praktische problemen leiden.
De Raad van State meent daarom dat het beter is om de invoering enkele maanden uit te stellen. De voorzieningenrechter vindt dat het ‘algemeen belang daar beter mee gediend is’ dan met een gefaseerde invoering.
Dwangsommen
Stichting Afvalfonds Verpakkingen, dat namens de producenten en importeurs van blikjes verantwoordelijk is voor een groot deel van dit statiegeldsysteem, was naar de Raad van State gestapt de dwangsom van tafel te krijgen die de staatssecretaris zou opleggen van januari. Heijnen wilde het Afvalfonds daarmee dwingen het systeem op tijd klaar te hebben. Ook de verschillende producenten en importeurs van drankblikjes kregen een gelijksoortige dwangsom opgelegd.
Het Afvalfonds Verpakkingen noemt het ‘prettig’ dat de bestuursrechter snel uitspraak heeft gedaan. ,,En we zijn blij dat hij het algemeen belang heeft laten prevaleren. De uitspraak geeft duidelijkheid en rust voor iedereen en met name voor de consument”, meldt Hester Klein Lankhorst, algemeen-directeur van de organisatie. Ze benadrukt daarbij dat het Afvalfonds Verpakkingen voorstander is van statiegeld op blikjes.
Milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux zegt dat het bedrijfsleven twee jaar lang de tijd heeft gehad om het systeem in te voeren. ,,Statiegeldlanden zetten in de regel in één jaar tijd een geheel nieuw systeem op. Deze vertraging is een absolute wanprestatie van het Nederlandse bedrijfsleven”, aldus de organisatie. De club vindt dat de staatssecretaris er alles aan moet doen om verder uitstel te voorkomen
Die dwangsommen zijn nu met het besluit van de Raad van State geschorst. De staatssecretaris mag de invoering van het landelijk statiegeldsysteem voor blikjes niet vóór 1 april 2023 afdwingen. Gisteren zei Heijnen nog dat het statiegeldsysteem voor blikjes ‘gewoon op 31 december’ zou ingaan. De staatssecretaris meende dat producenten lang genoeg de tijd hebben gehad om zich voor te bereiden op de nieuwe wet.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Kip tandoori traybake
Gemakkelijk en snel iets op tafel toveren? Ga dan voor een traybake. Je snijdt al je favoriete ingrediënten, legt het geheel op een bakplaat en schuift deze zo de oven in. Vanavond: een kip tandoori traybake. Kip tandoori is een traditioneel Indiaas gerecht, waarbij de kip wordt gemarineerd in yoghurt en diverse kruiden. -
PREMIUMKoken & Eten
In de supermarkt, bij de bakker of zelfs de snackbar: Maaike laat haar eten óveral in deze potjes doen
Plastic verpakkingen, tasjes voor eenmalig gebruik en wegwerpbekers, die laat de 37-jarige Maaike van Dijk-Bokkers liever links liggen. In plaats daarvan gaat ze al jaren op pad met haar weckpotten, herbruikbare broodzakken en bakjes om zo verpakkingsvrij mogelijk boodschappen te doen. Om anderen hier ook van bewust te maken deelt ze sinds kort speciale stickers uit aan winkeliers in ‘haar’ Nijkerk. -
Koken & Eten2
Koffie heeft grote impact op het milieu, maar je kunt de schade beperken
Koffie heeft een grote impact op het milieu. Als consument is het soms moeilijk te bepalen hoe je milieubewust koffie kan drinken. De experts noemen vier belangrijke dingen om op te letten. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.
-
Wat Eten We Vandaag: Crèmebrûléetaart
Wie houdt er nou niet van een crème brûlée als dessert? Kenmerkend is de zachte, romige binnenkant en de knapperige gekarameliseerde suikerlaag. Ditmaal maken we er taart van. -
-
-
PREMIUMUit Eten
Heerlijke klassieke smaken in Goes
Veel gerechten uit de Franse keuken zijn klassiekers geworden omdat ze erg lekker zijn. Dat heeft de chef van restaurant Het Binnenhof in Goes goed begrepen. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer