Volledig scherm
Kefir is een van de producten waar veel probiotica in zitten. © Shutterstock

Producten met probiotica zijn
mogelijk toch niet zo goed

‘Goede’ bacteriën zitten steeds vaker in producten als yoghurt of worden als voedingssupplement verkocht. Probiotica zouden namelijk goed zijn voor de gezondheid en bovendien de weerstand verbeteren, maar  nieuw onderzoek zet dat in een ander daglicht. 

Probiotica zijn levende bacteriën, die via de maag in je darmen terecht komen. We horen vaak dat ze de weerstand verhogen, darmklachten verhelpen of zelfs allergische verschijnselen verminderen. Het Voedingscentrum meldde al eerder dat deze gezondheidsclaims onvoldoende ondersteund worden door wetenschappelijk bewijs.
Wetenschappers van het Weizmann Instituut voor Wetenschap in Tel Aviv stellen nu in twee verschillende artikelen dat probiotica zelfs wellicht niet zo goed voor ons zijn als gedacht. Ze zouden zelfs schadelijk voor ons kunnen zijn als ze samen met antibiotica worden ingenomen.

Volledig scherm
De darmflora in beeld gebracht © Shutterstock

De onderzoeken werden gepubliceerd door het onderzoeksblad Cell en in de artikelen werd gekeken wat het effect was van consumeren van probiotica na antibiotica. De proefpersonen namen eerst antibiotica, vervolgens kregen acht van hen probiotica, zeven kregen niets en zes ontvingen een zogenoemde poeptransplantatie met bacteriën uit hun darmflora vóór de antibiotica.
De poeptransplantatie zorgde ervoor dat de darmflora binnen enkele dagen herstelde tot de samenstelling van voor de antibiotica. De probiotica vertraagde dit proces echter. De darmflora van de proefpersonen die probiotica innamen, herstelde zich namelijk langzamer dan die van de proefpersonen die niets ontvingen. Het is echter nog onduidelijk wat het precieze gevolg is voor de gezondheid van de proefpersonen.

Eran Elinav, hoogleraar Immunologie aan het Weizmann Instituut in Tel Aviv en hoofdauteur van beide artikelen, stelt in gesprek met Forbes dat deze studies aantonen dat er meer onderzoek naar probiotica nodig is. ,,In tegenstelling tot het huidige dogma dat probiotica onschadelijk zijn en iedereen ten goede komen, onthullen de resultaten van dit onderzoek een nieuw potentieel nadelig effect van probiotisch gebruik na antibiotica dat mogelijk op de lange termijn gevolgen zou kunnen hebben. We moeten voorzichtig zijn met het aanbevelen van dit middel totdat we meer kennis hebben.’’

Kun jij wel wat energie gebruiken? Deze smoothie bowl zit vol vitaminen:

  1. Stadsbrouwerij Middelburg speelt in op VOC-weekend
    PREMIUM

    Stadsbrou­we­rij Middelburg speelt in op VOC-week­end

    MIDDELBURG - Hij heeft er zojuist zeshonderd flessen van gebotteld: Middelburg 800 bier. Jacco de Wee van Stadsbrouwerij Middelburg speelt met dit bier, gebrouwen met VOC kruiden, in op het evenement dat dit weekend in de (Verre) Oost(en)kerk wordt gehouden onder de noemer De Smaek van de Waereld. ,,We hadden dit bier al gebrouwen voor de viering van Middelburg 800 jaar en nu komt dit recept weer goed van pas”, vertelt hij. ,,Er zitten diverse VOC-kruiden in, die verwijzen naar de wereld van de 17de eeuw toen Middelburg een belangrijke rol in de specerijenhandel speelde. Je kunt hierbij denken aan gember, koriander en vinaigrette-peper. Bier doet het sowieso goed met de Oost-Indische keuken”, zegt hij.