Ramona en Jan de Waard hebben in hun tuin bakken vol in de polder gevangen Amerikaanse rivierkreeften staan. De binnenvisser levert ze aan groothandels en horeca.
Volledig scherm
PREMIUM
Ramona en Jan de Waard hebben in hun tuin bakken vol in de polder gevangen Amerikaanse rivierkreeften staan. De binnenvisser levert ze aan groothandels en horeca. © Frank de Roo

Plaagdier of lekkernij? Rivierkreeftvisser Jan vist ze met kilo's tegelijk

De Amerikaanse rivierkreeft is de nieuwe vijand van waterschappen. Het beestje hoort niet in Nederland maar vindt het er zo fijn dat ze zich explosief vermenigvuldigd hebben en ondertussen oevers slopen en inheemse flora en fauna oppeuzelen. Rivierkreeftenvisser Jan de Waard probeert er zoveel mogelijk te vangen. Hij verkoopt ze levend aan groothandels en restaurants. 

  1. Allemaal aan de rivierkreeft in de strijd tegen invasieve exoten: ‘Ideaal hapje van de barbecue’
    PREMIUM

    Allemaal aan de rivier­kreeft in de strijd tegen invasieve exoten: ‘Ideaal hapje van de barbecue’

    Al jaren neemt de populatie Amerikaanse rivierkreeften in Nederland toe. De invasieve exoot vormt een bedreiging voor Nederlandse diersoorten, de waterkwaliteit én in beperkte mate voor de dijken. Daar graaft het dier namelijk gaten in. Daarom roept organisatie Good Fish, die zich inzet voor duurzame visserij, iedereen op: eet rivierkreeft, ‘een ideaal hapje van de barbecue'.