Per ongeluk manier ontdekt om chips minder vet te maken (maar voorlopig liggen ze niet in de winkel)
Koken & etenEen chipsmerk liet de Universiteit van Leuven onderzoeken welke eigenschappen van grondstoffen de kwaliteit van hun chips bepalen. Bij dit onderzoek kwamen bio-ingenieurs van de universiteit er bij toeval ook achter hoe ze het vetgehalte van chips kunnen verlagen.
Delen per e-mail
Pringles chips worden gemaakt van aardappelvlokken. Doordat er soms grote verschillen in de samenstelling en werkende eigenschappen van de vlokken zitten, moet het productieproces vaak worden bijgestuurd. Dit kost het bedrijf veel tijd en geld.
Normaal bevat 100 gram chips 540 kcal, nu zou dit slechts 480 kcal bedragen
Daarom vroegen zij de Belgische universiteit KU Leuven om te onderzoeken welke eigenschappen van de vlokken belangrijk zijn bij het maken van de chips. Onderzoeker Stijn Reyniers ontleedde samen met zijn collega’s verschillende soorten aardappelvlokken. ,,Na de eerste analyses kozen we twaalf soorten uit waar we deeg en chips van maakten”, vertelt hij. ,,Wanneer je water met aardappelvlokken mengt, krijg je deeg. Dit deeg wordt gefrituurd en zo krijg je chips.”
Reyniers en zijn collega's ontdekten dat vlokken met korte zetmeelketens een sterker deeg vormen dan vlokken met lange zetmeelketens. ,,Hoe sterker het deeg, hoe minder olie de snack opneemt", verklaart hij. ,,Wanneer deeg niet sterk genoeg is, ontsnapt het water sneller waardoor er grote holtes ontstaan. Deze holtes vullen zich eenvoudig met vet.”
Minder calorieën
Het vetgehalte van de chips die nu in de schappen liggen is 33 procent. De bio-ingenieurs hebben het vetgehalte tot 21 procent weten te reduceren. Reyniers legt uit dat dit niet betekent dat de chips per definitie gezond is. ,,Het extra vet in normale chips wordt nu voornamelijk vervangen door koolhydraten, wat uiteindelijk wel voor vermindering van calorieën zorgt”, zegt hij.
,,Normaal bevat 100 gram chips 540 kcal, nu zou dit slechts 480 kcal bedragen.” De onderzoeker is van mening dat de textuur van de onderzochte chips wel wat afwijkt van normale chips: ,,Het is minder krokant waardoor de smaakbeleving niet hetzelfde is.”
Er moet om die reden nog veel onderzoek worden gedaan tot de chips daadwerkelijk in de supermarkten komen te liggen.
Bekijk hier de video's over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kokende Jesse Klaver gaat viraal op social media: 'Dit is zo leuk om naar te kijken’
Met de verkiezingen in het vooruitzicht doen politieke partijen er alles aan om zich van hun beste kant te laten zien. En waar kunnen zij dat nou beter doen dan op social media? Ook GroenLinks zet haar beste beentje voor en is inmiddels al een aantal maanden actief op TikTok. Fractievoorzitter Jesse Klaver gaat nu een stapje verder, want met zijn TikTok-video ‘Koken met Klaaf’ verrast hij zijn volgers. ,,Maak hier alsjeblieft een serie van’’, luidt een reactie. -
Eiwitrijke soep blijkt aanrader: 'Wel combineren met broodje en salade’
Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordeelt een professional producten en wordt er antwoord gegeven op de vraag: ‘Is het wat?’ Ditmaal test diëtist Berdien van Wezel de soepen van Notchie. -
PREMIUM
Kokos, lijnzaad, of ‘gewoon’ olijf: zo kies je de juiste olie voor jouw gerecht
Olie geeft gerechten smaak, een knapperig laagje en bindt dressings. Maar wanneer pak je olijfolie en wanneer zonnebloemolie? Culinair journalist Laura de Grave maakt je wegwijs. -
8
De horeca is het zat en sleept de Staat voor de rechter
Nu de horeca waarschijnlijk langer de deuren gesloten moet houden, pikt Koninklijke Horeca Nederland het niet meer. De brancheorganisatie stapt naar de rechter om een snelle heropening en een beter steunpakket af te dwingen. -
Wat Eten We Vandaag: Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
Krijg je dagelijkse portie groente binnen met dit heerlijke recept. Deze gekruide gehaktballetjes worden bereid met een lekkere variatie aan groenten, te weten tomaat, courgette, paprika en aubergine.
-
Janny van der Heijden onderzoekt de smaak van Nederland: wie eet nog de Hollandse pot?
Zes weken trekt Janny van der Heijden door het land om te achterhalen hoe Nederland eet. Vandaag eet ze de Hollandse pot en daar is zij dol op. Vooral vanwege één ingrediënt dat daarbij hoort: de aardappel. -
Wat Eten We Vandaag: Garnalenloempia’s uit de oven
Loempia’s maken zonder te frituren? Jazeker, deze loempia’s maken we in de oven. Lekker krokant en goed gevuld met garnalen, groenten en glasmie. Glasmie is een halfdoorzichtige, dunne noedel die veel wordt gebruikt in loempia’s. -
PREMIUMKoken & eten
Niet meer diëten, maar ‘intuïtief eten’: zin in een koekje, dan néém je een koekje
Intuïtief eten is een stroming binnen de voedingsleer die veel overhoop gooit. Zo bestaat er geen goede of slechte voeding, mag je eigenlijk gewoon alles eten, zijn er geen vaste tijden, noch een minimum- of maximumaantal maaltijden.