Overal staan calorieën: behalve op de menukaart
De horeca doet veel om gerechten gezonder te maken, maar het aantal calorieën op de menukaart zetten, dat is een brug te ver. Het gros van de Nederlandse horeca-ondernemers voelt daar niets voor. Er zitten te veel haken en ogen aan.
Dat blijkt uit een enquête die 655 leden van Koninklijke Horeca Nederland invulden over gezonde voeding in hun restaurants. ,,We wilden weten - vanwege de afspraken die zijn gemaakt in het Preventie Akkoord - hoe ver onze leden waren’’, aldus de woordvoerder van KHN. ,,Op welke punten gaat het goed en op welke punten is er verbetering te behalen.’’
De belangrijkste conclusies: de ondernemers doen in 73 procent van de gevallen van alles om gezonder voedsel op tafel te zetten. En een even groot deel is de komende twee jaar van plan die maaltijden nog gezonder te maken, bijvoorbeeld door minder vlees en meer groente te serveren, minder zout te gebruiken in de keuken en veel suikervrije producten aan te bieden aan de klanten.
Waar ondernemers niet op zitten te wachten is calorieën tellen. Van de ondervraagde ondernemers antwoordde 67 procent daar niets voor te voelen. Nog eens 17 procent heeft geen oordeel of weet het niet. En 16 procent vindt het wél een goed idee om het aantal calorieën op de menukaart te vermelden.
De grootste drempel: de administratieve rompslomp die het vermelden van de calorieën met zich meebrengt. ,,Koks werken niet altijd volgens een vast recept en het aantal calorieën kun je vaststellen als je vaste receptuur gebruikt’’, aldus de woordvoerder. ,,Daarnaast speelt creativiteit mee.’’ Koks laten zich moeilijk in een keurslijf dwingen.
Nieuw gerecht
Een ander lastig punt: niet alle restaurants hebben een vast menu. ,,Wie voedselverspilling tegengaat gebruikt ingrediënten die over zijn weer in een gerecht.’’ En het is ingewikkeld om voor elk nieuw gerecht weer te berekenen hoe de voedingswaarde is.
Bovendien geeft 61 procent van de respondenten aan helemaal niet te weten hoe ze dat in vredesnaam moeten doen. ,,Hoewel dat zou nog wel op te lossen zou zijn met een beetje hulp van apps’’, zegt de horecawoordvoerder. ,,Ook zou het kunnen worden verwerkt in het curriculum van de opleiding.’’
Vermelden calorieën
Vooralsnog zijn het vooral grote ketens, zoals McDonald's, die wel calorieën vermelden. Ook restaurants die gezondheid centraal stellen, zullen overgaan tot het vermelden van calorieën, soms in combinatie met de voedingswaarde. Exki, met een restaurant in Den Haag en een in Amsterdam, doet dat. Tot in details vermeldt het restaurant wat klanten op hun bord krijgen.
De ironie is: fastfoodketens hebben een slecht imago, maar uit de spaarzame onderzoeken naar het aantal calorieën bij andere restaurants blijkt dat de maaltijden daar vaak ook veel te volumineus waren. In december vorig verschenen twee studies in BMJ (voorheen British Medical Journal) waaruit blijkt dat restaurants van Britse ketens vaak enorme suikerrijke en vette maaltijden serveren.
Een van de studies toonde dat maaltijden van fastfoodketens gemiddeld 33 procent minder calorieën bevatten dan die van andere restaurantketens.
Dat in Amerika grote porties en veel, vet en zoet eten doodnormaal zijn, is bekend. Een onderzoek uit 2016 liet zien dat 92 procent van de maaltijden in sandwichrestaurants en in filialen van grote restaurantketens veel te groot waren. De allerhongerigste klanten bepalen de maat, merkte voedseleconoom William Masters van de Tufts University toen op in dagblad The Boston Globe. De studie betrof 364 maaltijden in 123 restaurants in Boston, San Francisco en Little Rock tussen 2011 en 2014. Een gemiddeld maal telde 1500 kilocalorieën, terwijl een volwassene er dagelijks tussen de 2000 en 2500 nodig heeft.
Ideetje voor de horeca: in deze ijsjeszaak verbrand je meteen de calorieën die je binnenkrijgt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Je vuist vertelt je hoeveel je mag eten
Voedingswetenschappers in Groot-Brittannië adviseren mensen om hun voeding voortaan met hun handen te meten. Dat zou beter zijn dan wegen. Dit moet voorkomen dat mensen te veel eten. -
PREMIUM
Winnaar Heel Holland Bakt bakt vegan maar het moet wel lekker zijn: 'Ik ben een luxepoes'
Enzo Pérès-Labourdette (30) is de winnaar van het negende seizoen van Heel Holland Bakt. De uitbundige kunstenaar en illustrator imponeerde met zijn creatieve, plantaardige baksels zelfs topbakker Robèrt van Beckhoven. Het was wel aanpoten tijdens de opnamen. ‘Ik ben kilo's afgevallen.’ -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde paprikasoep met geroosterde cashewnoten
Dit is een heerlijke soep met geroosterde groenten, die ook nog eens gemakkelijk is om te maken, want de oven doet het meeste werk voor je. De soep krijgt een lekkere romige smaak door de geroosterde cashewnootjes. Kortom: een verrassend gerecht om te serveren.
-
Wat Eten We Vandaag: Visburger met zoetzure komkommer en harissamayo
Zin in een burger, maar liever een avondje zonder vlees? Kies dan voor deze visburger van kabeljauw met zoetzure komkommer en harissamayo. De burger is makkelijk te maken en is een verantwoord alternatief. Wist je bijvoorbeeld dat kabeljauw barst van de vitamines en mineralen? Waaronder vitamine B, jodium en zink. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Klacht over vanillevla zonder vanille terecht
Optimel vanillevla van FrieslandCampina is misleidend en daarmee in strijd met de wet, heeft de Reclame Code Commissie bepaald.