Oosterscheldekreeft wordt dit jaar met een biertje geserveerd
Dit jaar belooft een goed kreeftenjaar te worden. Voor het eerst is er een kreeftenbier ontwikkeld dat bij de kreeft geschonken wordt bij de restaurants van De Kring van de Oosterscheldekreeft.
Gisteren werd traditiegetrouw het kreeftenseizoen geopend. De eerste Oosterscheldekreeft werd uit het water gevist door visser Gerrie van der Hoek en aangeboden aan eregast Kees Jansma om later door Ronald Koeman geveild te worden voor het goede doel, stichting Support Casper.
Het kreeftenbier, dat onder de naam Nautilus op de markt komt, heeft een lichte sinaasappel- en mandarijnachtige citrussmaak die goed samengaat met de zoetige smaak van de kreeft. ,,Die citrussmaak komt van de hoppen die we aan dit bier hebben toegevoegd,” vertelt Ewald Visser van brouwerij Maximus, een kleine ambachtelijke brouwerij uit Utrecht. ,,De hoppen komen uit Duitsland en Amerika. Toen we werden benaderd om dit bier te brouwen waren we blij verrast. We brouwden al eerder een saison bier dat bij de Librije wordt geschonken bij schaal- en schelpdieren. De mout voor Nautilus haalden we bij de ambachtelijke mouterij The Swaen uit Kloosterzande. Zo heeft het bier toch lokale ingrediënten.”
Het smaakt vast goed bij deze lobster rolls. Neem 4 briochebroodjes, snij ze open en rooster ze kort. Laat een Oosterscheldekreeft van plus minus 800 gr. in water gaar koken en haal het vlees uit de scharen en het pantser. Meng het coril (dat is merg uit de kop) met mayonaise. Leg wat blaadjes sla op de broodjes, maak de kreeft aan met de mayonaise en verdeel over de broodjes. Strooi er wat kervel over. Lekker met een Nautilusbiertje erbij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Zet je vetzuren aan het werk: waarom periodiek vasten ook goed is voor je hersenen
Wanneer je aan intermittent fasting doet, oftewel periodiek vasten, kies je ervoor om op gezette tijden niet te eten. Je begint bijvoorbeeld pas om 12 uur ’s middags met je ontbijt en eet niet meer na 8 uur ’s avonds. Aanhangers van deze manier van vasten doen het om af te vallen of om zich gezonder te voelen, maar er lijkt nu ook een positief effect te zijn op het brein. -
Koken & Eten
Is het echt nodig om 1,5 tot 2 liter water te drinken per dag?
Minstens 1,5 of zelfs 2 liter water per dag drinken, die aanbevelingen hoor je geregeld. Maar waarop is dat idee gebaseerd en hebben we écht minimaal 2 liter water per dag nodig om voldoende gehydrateerd te blijven? Wetenschapsexpert Martijn Peters zoekt het uit. -
Koken & Eten
Bert brouwt het lekkerste bier van Nederland: 'Er zijn nog dingen die beter kunnen'
Bierliefhebbers hebben deze week een goed biertje om te proeven: blond bier De Weldoener van brouwerij Maallust. Het bier van brouwer Bert Calkhoven kreeg gisteren de titel ‘Beste Bier van Nederland’ tijdens de Dutch Beer Challenge. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’
-
Wat Eten We Vandaag: Croque monsieur van krentenbrood met camembert en appel
Croque monsieur is een typische Franse tosti met bechamelsaus. Wij geven een leuke twist aan de klassieke ham-kaas variant door de toevoeging van camembert en appel. Ook gebruiken we krentenbrood om de tosti een wat zoetere smaak te geven. -
Wat Eten We Vandaag: No-bake cheesecake ontbijttaartjes met passievrucht
Deze ontbijttaartjes hebben een zachte dadelbodem en zijn gevuld met roomkaas en kwark. Door de vulling te combineren met kokosyoghurt zijn de taartjes zeer geschikt als voedzaam ontbijt. Ideaal om een dag van te voren klaar te maken, zodat er ’s ochtends een heerlijke verrassing op je te wachten staat. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer