Ewald Visser van brouwerij Maximus.
Volledig scherm
Ewald Visser van brouwerij Maximus. © Peter Arno Broer

Oosterscheldekreeft wordt dit jaar met een biertje geserveerd

Dit jaar belooft een goed kreeftenjaar te worden. Voor het eerst is er een kreeftenbier ontwikkeld dat bij de kreeft geschonken wordt bij de restaurants van De Kring van de Oosterscheldekreeft.

Gisteren werd traditiegetrouw het kreeftenseizoen geopend. De eerste Oosterscheldekreeft werd uit het water gevist door visser Gerrie van der Hoek en aangeboden aan eregast Kees Jansma om later door Ronald Koeman geveild te worden voor het goede doel, stichting Support Casper.

Het kreeftenbier, dat onder de naam Nautilus op de markt komt, heeft een lichte sinaasappel- en mandarijnachtige citrussmaak die goed samengaat met de zoetige smaak van de kreeft. ,,Die citrussmaak komt van de hoppen die we aan dit bier hebben toegevoegd,” vertelt Ewald Visser van brouwerij Maximus, een kleine ambachtelijke brouwerij uit Utrecht. ,,De hoppen komen uit Duitsland en Amerika. Toen we werden benaderd om dit bier te brouwen waren we blij verrast. We brouwden al eerder een saison bier dat bij de Librije wordt geschonken bij schaal- en schelpdieren. De mout voor Nautilus haalden we bij de ambachtelijke mouterij The Swaen uit Kloosterzande. Zo heeft het bier toch lokale ingrediënten.”

Het smaakt vast goed bij deze lobster rolls. Neem 4 briochebroodjes, snij ze open en rooster ze kort. Laat een Oosterscheldekreeft van plus minus 800  gr. in water gaar koken en haal het vlees uit de scharen en het pantser. Meng het coril (dat is merg uit de kop) met mayonaise. Leg wat blaadjes sla op de broodjes, maak de kreeft aan met de mayonaise en verdeel over de broodjes. Strooi er wat kervel over. Lekker met een Nautilusbiertje erbij.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement