Volledig scherm
PREMIUM
Vetcellen vieren feest. © Flos Vingerhoets

‘Obesitas los je niet op door gezond te eten en te bewegen’

Koken & etenDenk je (ook) dat dikke mensen te weinig wilskracht hebben om af te vallen? Fout gedacht. Vet is 'een slim orgaan' dat zich moeilijk van zijn taak laat afhouden, zeggen obesitasdeskundigen Liesbeth van Rossum en Mariëtte Boon.

Dat je obesitas oplost door gezond te eten en te bewegen is een mythe, aldus de auteurs van het boek Vet belangrijk, dat vrijdag verschijnt. Daarin leggen Boon (30) en Van Rossum (43) de complexiteit van vet en (over)gewicht uit aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten. Er zijn bijvoorbeeld al zes categorieën gevonden die de aandoening vetzucht veroorzaken - ook nog eens in combinatie met elkaar.

Hoogleraar Liesbeth van Rossum: ,,De negatieve manier waarop wij naar obesitaspatiënten kijken is onterecht. Zij kunnen er niet altijd iets aan doen. Je aanleg om dik te worden, hangt voor meer dan de helft van je genen af. Samen met je hormonen bepaalt dat hoe sterk je reageert op voedselprikkels en hoe snel je verzadigd raakt.''

  1. HAK voert als eerste voedselfabrikant Nutri-Score in: ‘waar wachten we nog op?’

    HAK voert als eerste voedselfa­bri­kant Nu­tri-Sco­re in: ‘waar wachten we nog op?’

    Als eerste in Nederland voert groentefabrikant HAK het voedselkeuzelogo Nutri-Score in. Of het nu een pot appelmoes, doperwtjes, kersen of rode kool is, de etiketten van de HAK-producten worden vanaf 1 september voorzien van het nieuwe logo dat aan de hand van kleuren en lettercodes aangeeft hoe gezond drinken of eten is. Timo Hoogeboom, algemeen directeur van HAK, legt uit waarom zijn bedrijf het voortouw neemt.