Niet alle voeding en snacks mogen zomaar ‘puur’ heten: misleiding ligt op de loer
Er moeten regels komen voor verpakkingen in de supermarkt waar termen als ‘puur’ en ‘natuurlijk’ op staan. Nu gebruiken voedselproducenten die begrippen te vaak uit de losse pols. Zelfs op suikerhoudende drankjes staat soms ‘met natuurlijke ingrediënten’. Misleidend, want consumenten denken bij die termen aan gezond.
Hoe bont fabrikanten het soms maken? De Consumentenbond noemt in de gids die vandaag is verschenen een paar voorbeelden die boekdelen spreken. Neem de wokschotel van Jumbo ‘vol natuurlijke ingrediënten’, terwijl deze wel zijn bewerkt in de fabriek. En Whole Earth Cola is eveneens gemaakt van die natuurlijke ingrediënten. Maar hoe logisch is het om zo’n drankje vol suiker ‘natuurlijk’ te noemen? Paprikachips van Go Pure is ‘puur en authentiek’. Ja, je maakt ze met aardappelen. En in deze soort zitten inderdaad geen toevoegingen, maar hoe puur is chips?
Juist vanwege die verwarring zou de Europese Unie met strengere regels moeten komen op dit gebied, vindt de consumentenorganisatie. ,,De deur staat wijd open voor misleiding”, aldus woordvoerder Babs van der Staak. ,,Wat ons betreft hoeft Nederland niet te wachten op Europa.”
Tips van de Consumentenbond om bewust boodschappen te doen:
- let op de ingrediënten: hoe minder, hoe puurder
- kies voor producten met kenmerk biologisch, Eko of Demeter (die bevatten meestal minder toevoegingen)
- kies gezonder door op de NutriScore op het etiket te letten: het kleurensysteem van groen naar rood die aangeeft hoe gezond een product is
- laat je niet foppen: soms staan er geen E-nummers op het etiket, maar wel ‘conserveermiddel’ of ‘zuurregelaar’ of ‘kleurstof’ (overigens zegt een E-nummer niets over hoe gezond een product is)
Afgelopen zomer kwam de Consumentenbond veel misleidende verpakkingen tegen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Sluit je maaltijd af met thee en andere tips van diëtist om aandachtiger te eten
Voor velen herkenbaar: snel iets naar binnen schrokken, tussen alle afspraken door. Wat je eet is natuurlijk belangrijk. Maar ook hoe én waarom speelt een rol. De Vlaamse diëtiste Sanne Mouha is voorstander van mindful eten: stilstaan bij de ervaring die eten je geeft. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Koken & eten
Huismerken worden steeds goedkoper, Lidl het voordeligst
Huismerkproducten bij Lidl zijn het goedkoopst, zo blijkt uit een nieuwe peiling van de Consumentenbond. Het prijsverschil tussen budgetmerken bij 'gewone’ en ‘discount’-supermarkten neemt echter af: Dirk en Vomar hebben Aldi al ingehaald. -
PREMIUM
Bakkers klaar, bakken maar (maar dan zonder tarwebloem)
Nu de schappen met bloem vaak leeg zijn, lijkt brood en cake bakken een stuk moeilijker. Dat hoeft het niet te zijn, weet Marike Bol van Oh My Pie. Zij bakt door haar glutenintolerantie al tien jaar zonder tarwebloem en legt uit welke alternatieven je kunt gebruiken.
-
Koken & Eten
Zo maak je pasta wél goed klaar: ‘Spoel gekookte pasta nooit af met koud water’
Niets zo erg als in de keuken eindigen met een platgekookte of nét niet gare pasta. Pasta koken lijkt gemakkelijk, maar toch pakt iedereen het anders aan. Want hoeveel water doe je nu eigenlijk bij de pasta en voeg je daar nog zout aan toe, of niet? En hoelang laat je die pasta pruttelen? -
Koken & Eten
Sander is chocolatier in Venezuela en legt uit hoe je bonbon eet: ‘Kauwen is als knisperend vuurwerk’
Zijn handen werken dagelijks met de beste cacao in de wereld. De Nederlander Sander Koenen (50) zorgt als chocolatier in de Venezolaanse hoofdstad Caracas voor tropische verrassingen. ,,Het is hier nog echt een ambacht.” -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’