Nederland produceert drie keer meer voedsel dan we kunnen opeten: ‘Er is dus méér dan genoeg’
Nederland heeft een luxepositie als er een tekort aan groente en fruit ontstaat in Europa. Dat stelt directeur Marc Jansen van de brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Ook hem bereikten de signalen dat de toevoer van vers voedsel naar Europa hapert vanwege lockdowns, het uitvallen van vrachtvluchten en het sluiten van grenzen voor seizoensarbeiders.
,,Nederland is een voedselland. Wij produceren drie keer meer dan we consumeren", legt Jansen uit. Het merendeel van het fruit en vrijwel alle groenten die Nederlanders eten, groeit volgens hem gewoon in Nederland. Uitzonderingen zijn sinaasappels, mandarijnen, druiven en exotisch fruit zoals kiwi's. Maar ook daar verwacht CBL geen tekorten de komende tijd, zo zeg Jansen tegen persbureau ANP. De exporterende landen zullen hun best doen om fruit naar landen als Nederland te krijgen. ,,Anders moeten ze het weggooien.”
Kenia, een van de grootste exporteurs van erwten en sperziebonen naar Europa, stuurde onlangs de helft van de arbeiders met verplicht verlof. Er zouden onvoldoende vrachtvluchten zijn om de producten te vervoeren. Zuid-Afrika ging in lockdown, waardoor verstoringen worden verwacht. Spanje komt arbeidskrachten uit Marokko tekort voor het plukken van aardbeien. In Zwitserland kunnen Oost-Europeanen de grens niet over om bessen te plukken.
In Nederland leven er eveneens grote zorgen over een tekort aan seizoensarbeiders, aldus LTO Nederland. Het is moeilijker voor arbeidsmigranten uit Oost-Europa om Nederland te bereiken, nu Duitsland zijn grenzen voor ze sloot. Daarbij komt dat nu een drukke periode in de landbouw aanbreekt.
Toch verwacht LTO Nederland geen lege schappen bij de groente- en fruitafdeling. Onder meer horecapersoneel, dat zonder werk thuiszit, wordt ingezet om bijvoorbeeld asperges te oogsten. De organisatie wijst erop dat Nederland al gevoed is met een kwart van de normale agrarische productie.
Spruitjes zijn erg populair in het buitenland:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Asian honey garlic potatoes
Asian honey garlic potatoes is een overheerlijk Koreaans bijgerecht. Oorspronkelijk wordt dit recept vaak gemaakt met chilipasta, maar in dit recept gebruiken we sriracha, een pittige chilisaus. Dit gerecht is heerlijk in combinatie met paksoi. -
PREMIUMKoken & eten
Het klinkt als science fiction maar zo kunnen we straks echt kroppen sla telen op Mars
Als mensen zich ooit op de maan of op Mars willen vestigen, hebben ze voedsel nodig. Maar hoe verbouw je groente en fruit op barre grond? Dat gaat best lukken, weten experts. ‘Met poep en urine kom je een heel eind.’ -
Koken & Eten
Is het echt nodig om 1,5 tot 2 liter water te drinken per dag?
Minstens 1,5 of zelfs 2 liter water per dag drinken, die aanbevelingen hoor je geregeld. Maar waarop is dat idee gebaseerd en hebben we écht minimaal 2 liter water per dag nodig om voldoende gehydrateerd te blijven? Wetenschapsexpert Martijn Peters zoekt het uit. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Koken & eten
Defensie geeft levensmiddelen aan voedselbanken na afgelaste oefening
Defensie schenkt 35 pallets met voedingsmiddelen aan de voedselbanken. De levensmiddelen waren bedoeld voor een schietoefening in het Duitse Bergen Hohne, maar die werd afgelast om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De voorraad levensmiddelen is daarom over. -
PREMIUMkoken & eten
Lokaal eten voor boeren, burgers en buitenlui
Marcin de Beaufort uit Cadzand is van origine een chef-kok. Hij kookte 25 jaar in de betere restaurants in binnen- en buitenland en geeft nu culinaire adviezen. Niet alleen over hoe je gerechten kunt bereiden en serveren maar ook over ingrediënten die koks kunnen gebruiken. Vooral over lokale producten. Daarom bedacht hij het project Foodregio West-Zeeuws-Vlaanderen. De gemeente Sluis participeert hier in.