Monniken leveren hun beroemde Trappist Westvleteren aan huis
De monniken van de Sint-Sixtusabdij in het Vlaamse Westvleteren zijn begonnen met de levering aan huis van hun wereldvermaarde trappist. Het gaat om een proefproject, waarbij een beperkte hoeveelheid bier de deur uitgaat, verpakt in een kartonnen doos. De Nederlandse fans hebben pech, het is voorlopig alleen voor klanten die in België wonen.
Delen per e-mail
Liefhebbers van Trappist Westvleteren kunnen sinds anderhalf jaar al een bestelling plaatsen via de website trappistwestvleteren.be. Ieder order moet daarbij door de klant aan de poort van de abdij worden afgehaald. Dat systeem blijft bestaan, maar daarnaast lanceerden de monniken van de Sint-Sixtusabdij een pilotproject waarbij de trappistenbieren aan huis worden geleverd.
,,Ongeveer de helft van onze Belgische clientèle woont in West- en Oost-Vlaanderen. De andere klanten moeten vaak van heel wat verder komen om hun bestelling af te halen. Daarom werd binnen een werkgroep van de abdij al geruime tijd nagedacht over een breder klantbereik”, zegt broeder Godfried, prior van de Sint-Sixtusabdij.
Essentiële verplaatsingen
Dankzij de samenwerking met een pakjesdienst zullen heel wat minder kilometers moeten afgelegd worden om ons bier tot bij de consumenten te brengen
De verkoop van Trappist Westvleteren is de enige bron van inkomsten van de broeders van de Sint-Sixtusabdij. In het voorjaar van 2020 werden de monniken geconfronteerd met de gevolgen van de economische lockdown. “Gedurende twee maanden verkochten wij aan de abdijpoort geen trappistenbier meer, omdat enkel nog heel essentiële verplaatsingen waren toegelaten”, zegt broeder Godfried.
Allerlei alternatieven zijn overwogen om de trappist tot bij de consument te brengen als er zich opnieuw een algemene lockdown zou voordoen. ,,Dat resulteerde in een aangepaste pilot met e-commerce, waarbij wij een deel van onze biervoorraad via een pakjesdienst aan huis zullen laten leveren. Voorlopig bieden wij deze nieuwe service enkel aan adressen in België.”
Milieuvriendelijke verpakking
De technische aanpassingen aan de webshop waren niet ingewikkeld. Aan de productiekant daarentegen had het heel wat meer voeten in de aarde, omdat zowel het bottel- als nagistingsproces volledig afgestemd is op de houten krat. De monniken maakten zich vooral zorgen over het breukvrij verzenden van de bieren en de duurzaamheid. Ook werd gevreesd dat een groot aantal van de populierenhouten kratten nooit meer zijn weg naar de abdij zou terugvinden. ,,Daarom ontwierpen we een krat en een doos uit 100 procent gerecycleerd karton.”
,,Dankzij de samenwerking met een pakjesdienst zullen heel wat minder kilometers moeten afgelegd worden om ons bier tot bij de consumenten te brengen. Klanten die relatief ver van de abdij wonen, zullen eerder geneigd zijn om voor de dienst met levering aan huis te kiezen. Bovendien wordt verwacht dat het nieuwe systeem zal bijdragen tot een nog ruimere en billijkere distributie van onze bieren.”
Crashen
Vanwege het arbeidsintensieve karakter van de recyclebare, kartonnen krat zal maar een beperkte hoeveelheid van de bieren aan huis worden geleverd. Het gros van de productie zullen de monniken in houten bakken aan de poort blijven verkopen.
Er werd, net zoals bij alle andere verkoopmomenten van Trappist Westvleteren, vooraf geen ruchtbaarheid gegeven aan de start van het pilotproject. Op die manier wilden de monniken vermijden dat de toeloop naar de website te groot zou worden en de online winkel zou crashen. Elke verkoopsessie wordt enkele dagen van tevoren aangekondigd op de website van de brouwerij.
Bekijk hier de video's van Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Wakker Dier: zuivellobby liegt - ondanks waarschuwing - nog steeds op websites
Op elf websites van de Nederlandse Zuivel Organisatie staan uitingen die de Reclame Code Commissie eerder beoordeelde als misleidend. De zuivellobby blijft onjuiste informatie verspreiden en daar wil dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier een einde aan maken. -
PREMIUM
Dit sterrenrestaurant gooit na corona de deuren in het weekend dicht
Ze speelden al langer met de gedachte maar de tweede lockdown heeft Tabitha en Rik Jansma van Basiliek in Harderwijk het laatste zetje gegeven. Na coronatijd gooien ze de deuren van hun sterrenrestaurant in het weekend dicht. De Jansma’s hebben het afgelopen jaar een rijker sociaal leven ontdekt en willen dat niet meer kwijt. -
Speel de quiz en maak kans op kookboeken van Pascale Naessens
De populaire Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagde lezers van deze site begin dit jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. Duizenden lezers deden mee. Voor de fans doen we nog eenmaal een winactie. -
Koken & eten
IKEA past claim koekenpan aan over giftige stof in anti-aanbaklaag
Beter voor de natuur, dat zou de koekenpan van IKEA zijn. Voor de anti-aanbaklaag wordt volgens het woonwarenhuis niet het zeer giftige PFOA gebruikt. Dat een andere zeer giftige stof wordt gebruikt, vermeldde Zweedse meubelgigant niet. Na vragen van deze site daarover past IKEA de claim wereldwijd aan. -
Wat Eten We Vandaag: Romige pasta met kipfilet in parmaham
De combinatie van pasta en kip is altijd goed! In dit recept is de pasta heerlijk romig door de toevoeging van roomkaas. De kip heeft een lekkere twist doordat deze is gewikkeld in parmaham. Deze heerlijke pasta staat binnen no-time op tafel.
-
PREMIUM
Haardvuur: lekker warm, én romantisch
Eigen haard is goud waard en zo is het maar net. Zeker in deze tijden van oost west, thuis best, stook ik regelmatig de haard even op. -
Horeca krijgt zware klap door coronacrisis: sterkste omzetdaling ooit
De omzet in de Nederlandse horeca is vorig jaar door de coronacrisis met ruim een derde gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het voor de branche om de sterkste krimp ooit. Hotels en cafés zijn het zwaarst getroffen. -
Koken & eten
Ook jodenkoeken krijgen een nieuwe naam: 'We hoefden er maar twee letters af te snoepen’
De gele blikken gevuld met de overheerlijke jodenkoeken, wie kent ze niet? Sinds kort hebben de koeken een nieuwe eigenaar, bakkersfamilie Pater. De koeken blijven even lekker, maar krijgen wel een nieuwe naam: Odekoeken.