Middelburgse Nina is één van de 10 bakkers in Heel Holland Bakt

Koken & eten VideoHet zevende seizoen van Heel Holland Bakt is begonnen met een serie taarten die vijftig bakkers lieten proeven aan de jury. Er bleven er tien over. Onder hen de 30-jarige Nina Kulisic uit Middelburg. 

Nina heeft haar roots in Bosnië en leerde bakken van haar moeder. Dat is terug te proeven in haar baksels. Niet alleen qua smaken, maar vooral wat zoetheid betreft. Eigenlijk vindt Nina vooral het eindresultaat van bakken leuk, zo staat er op de site van Heel Holland Bakt.

Nina Kulisic
Volledig scherm
Nina Kulisic © Omroep Max
Nina Kulisic, zittend, tweede van rechts.
Volledig scherm
Nina Kulisic, zittend, tweede van rechts. © Omroep Max

Hoopvol toonden ze. En een tikkie zenuwachtig. De vijftig amateurs die afgelopen zomer hun allerlekkerste lekkers meenamen naar het landgoed van Kasteel Maarsbergen. De eerste wankelende drielagentaart werd door Sarah, Liek en Pascal - kandidaten in spe - in bedwang gehouden. ‘Mutsenman’ Arjen is er voor de tweede keer. ,,Ik ben gek op wintersport, mijn vriend noemt me weleens een muts en ik loop vaak te mutsen”, vertelt hij over de reden om allemaal taarten en taartjes mee te nemen die sprekend op gebreide mutsjes leken. ,,Ik ga het weer proberen.”

Het applaus en de ontlading na het nerveuze aankleden van de kraampjes kwam op het moment dat André van Duin met de golfkar arriveerde. Hij had zijn kar volgeladen: juryleden Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven. ,,Ja hoor, hier zijn ze’’, roeptoeterde Van Duin door zijn megafoon. ,,Janny en Robèrt!”

Cosmetisch arts Shai maakte een taart met rozen. ,,Ik hou van perfectie."
Volledig scherm
Cosmetisch arts Shai maakte een taart met rozen. ,,Ik hou van perfectie." © Omroep Max

Van Duin zou Van Duin niet zijn als hij niet met een originele binnenkomer zou beginnen. Hij zegt verbaasd dat hij Janny ‘bijna niet herkent'. ,,Wat één jaar geen taartjes eten doet.” Robèrt is hetzelfde gebleven. ,,Ik blijf taartjes eten.” De juryleden hebben er weer zin in: Van der Heijden loopt met haar hondje langs de kramen van de taartenbraderie. Ze hoopt op 'nog meer kleur’, ‘nog meer smaakexplosies’ en ‘nog meer technieken’ dan vorig jaar. Van Beckhoven is benieuwd of het hoge niveau van vorig jaar wordt geëvenaard of zelfs overtroffen. ,,Het is kerst. Of eigenlijk: we doen vandaag of het kerst is”, legt Van Duin uit. 

Er is al veel moois: cosmetisch arts Shai maakte een taart met opgespoten rozen. ,,Ik hou van perfectie", aldus de deelnemer die hoopt één van de bakkers te worden die met negentien andere bakkers naar het ‘bakkamp’ mag, waarna de beste tien overblijven. Van der Heijden ziet wel overeenkomsten met zijn professie: je maakt iets met je handen en je moet precies werken. ,,En niet over de top gaan.” ,,Precies", zegt Shai en beschrijft zijn doel van zijn vak en zijn baksels. ,,Een natuurlijk, fris resultaat.”
  
Joep heeft een taartje gemaakt van mango en witte chocolade dat bij Van Beckhoven in de smaak valt. Het duurt even voordat de prof de jasmijn proeft. ,,Gelukkig niet te veel, want dat kan heel smerig zijn.” Dat had Joep ook al gemerkt. ,,Dat was de eerste batch.” Paul zet meteen zijn beste beentje voor met een spektakel: met dennengeur en de nevelen van het Zwarte Woud. ,,Er zit genoeg kirsch in. Als ik meer neem mag ik geen auto meer rijden.” 

Saral maakte een Turks-Nederlandse taart als hommage aan zijn vader en moeder: een deel is gemaakt met pistache en een deel is stroopwafel. ,,Een taart met een dubbel paspoort", grapt Van Duin. De verrassing zijn de bloemen van Tom. Zo leuk, vindt de jury. Van Duin gebruikt hem meteen als microfoon. Lizette neemt een risico door iets mee te nemen dat ze nog nooit heeft gemaakt. 

Quote

Een taart met een dubbel paspoort

André van Duin over de taart van Saral
Beeld uit de uitzending.
Volledig scherm
Beeld uit de uitzending. © Omroep Max
Ja ja, lieve bakkers. Hier zijn ze. André van Duin waarschuwt de kandidaat-deelnemers.
Volledig scherm
Ja ja, lieve bakkers. Hier zijn ze. André van Duin waarschuwt de kandidaat-deelnemers. © Omroep Max

Na vijftig taarten vindt de jury het peil hoog. ,,En veel bloemen.” Van Duin: ,,En dat zie je haast niet met de kerst.” De beste mogen door naar de volgende ronde: bakkamp. Aline, Arjen, Jeanette, Shai, Esther, nog een Esther, Nina, Chiel, Johan, Ben, Laurine, Ingmar, Paul, Esther, Saral, Anouk, Warsha, Pauline, Marietje en Joep, Jeroen. 

Ze gaan aan de slag met een recept voor amandelsoufflés en ze moeten proeven voor een smaaktest: ‘juffrouw Janny’ laat de bakkers een taartje proeven. Ze moeten het ontleden en een boodschappenlijstje maken voor als je het zou moeten namaken. Nog knap lastig, vinden ze allemaal. Ben is zout vergeten. ,,Dat moet er altijd bij.”

Robèrt geeft hen een kijkje in de wereld van de chocolaterie. De meester doet voor hoe je een taart decoreert met chocolade. ,,Het ziet er bij Robèrt zo simpel uit", zegt Joep. ,,Maar als je het zelf moet doen...” De meester-patissier is tevreden. ,,Ze kunnen allemaal zo de winkel in.” Intussen zaagt Van Duin een boompje om. ,,Met de achterkant van de zaag", stelt hij de boom gerust. ,,Dan doet het minder zeer.”

De slotopdracht is een chocoladetaart. Zoals in alle afleveringen van Heel Holland Bakt is de spanning soms te veel. De ene trilt. Warsha: ,,Je wil niet weten wat er met mijn knieën gebeurt.” Deeg is niet gaar, er zakt her en der wat in. Damage control bij Joep. ,,Niet precies wat ik voor ogen had”, geeft hij toe. ,,Ploeteren. Hij is in elkaar gevallen.” Bij Warsha is de vulling niet stijf geworden. ,,Hè", zegt Van Duin meelevend. 

Dit zijn de tien bakkers de komende acht weken in de tent mogen strijden om de titel Beste Thuisbakker van Nederland van 2019 - 2020, maakt Van Duin bekend. Ze krijgen hun eigen schort: Anouk, Jeroen, Nina, Aline, Ingmar, Jeanette, Pauline, Arjen (,,Gelukt, nooit opgeven", zegt Van der Heijden), Esther en Johan. De uitzending met deze tien bakkers begint volgende week zondag vroeger: om 20.20 uur op NPO1. De tent is dan opgezet.

Wil je weten hoe jouw kennis is over Heel Holland Bakt? Test hier je kennis en maak kans op een topdiner: