Met deze sexy gerechten krijg je een sensuele Valentijn
Zin in een sensuele Valentijnsdag? Oesters, chocolade en zacht fruit zijn de klassieke ingrediënten voor een avond vol genot, maar probeer vooral iets te maken dat je date of geliefde heel graag voorgeschoteld krijgt.
Dat is het advies van Machtelt de Vries, die samen met Marina Goudsblom Sexy Food maakte. ,,Ik vind het belangrijk dat je luistert naar wat de ander lekker vindt en dat je tijd voor elkaar hebt. Misschien door een kippetje in de oven te stoppen waardoor je je op elkaar kunt richten. Of juist door samen een maal te maken en elkaar lekkere hapjes te voeren.’’
Keihard bewijs dat bepaalde gerechten of ingrediënten zorgen voor het opwekken van lustgevoelens is er niet, benadrukt seksuologe Astrid Kremers van sexuoloog.nl. ,,Van oesters of aardbeien wordt gezegd dat ze lust opwekken, maar daarvoor is geen wetenschappelijke basis. Er zijn wel leuke gerechten die de suggestie wekken van seks of de associatie oproepen met seks.’’ Dat kan voor een seksbevorderende sfeer zorgen, stelt Kremers. Aandacht voor het eten, de aankleding en de manier waarop je eet zijn ook belangrijk. ,,Als je met eten speelt, kan dat ook sexy zijn.’’
Dat onderschrijft Machtelt de Vries, die in haar boek Sexy Food 69 recepten heeft opgenomen, onderverdeeld in voorspel, hoogtepunt en nagenieten. ,,Of je nu iets viert of iets wilt goedmaken, het idee is dat je met eten kunnen verleiden en prikkelen. Vooral dus met wat die ander lekker vindt, dat kan ook een goede hamburger zijn. En hoe leuk is het als je thuiskomt en je date of je geliefde heeft de tafel mooi gedekt en lekker gekookt. Super toch?’’
Pavlova, de verleider bij uitstek!
Meringues met nootjes en een vulling met aardbeien, cantuccini en amaretto meringues.
Ingrediënten:
- 10 g geschaafde amandelen
- 20 g pistachenootjes 30 gram macadamianoten
- 90 g eiwit (dit is eiwit van ongeveer 3 eieren)
- 90 g fijne tafelsuiker
- 125 g poedersuiker, gezeefd
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 100 graden. Rooster op zacht vuur de geschaafde amandelen en de pistachenootjes in een droge koekenpan totdat ze mooi bruin zijn. Schep ze op een bordje.
- Hak de macadamianoten en de pistachenootjes fijn. Splits de eieren en weeg het eiwit af tot 90 gram. Klop met een mixer in een hele schone kom het eiwit totdat het wat stevigheid krijgt.
- Voeg nu in delen de suiker toe. Blijf kloppen totdat je grote witte pieken met het eiwit kan vormen. Voeg nu, in gedeeltes, de poedersuiker en de nootjes toe en spatel dit er snel door zodat het geheel luchtig blijft.
- Bekleed je bakblik met bakpapier en teken er twee cirkels op (19 cm en 15 cm doorsnede). Schep het eiwitmengsel in de twee cirkels.
- Bak ze ongeveer 1 uur in de oven en laat de meringues er daarna nog in staan. Zet wel de oven uit en de ovendeur een klein stukje open. Laat de meringues zo heel rustig afkoelen totdat ze droog aanvoelen.
Vulling:
- 75 ml slagroom
- 25 g fijne tafelsuiker
- 300 g aardbeien, in partjes
- 50 g mascarpone
- 50 g Griekse yoghurt
- 40 g cantuccinikoekjes, fijn gehakt
- 1-2 eetlepels amarettolikeur
- 25 g eetbare bloemen poedersuiker, om te bestrooien keukenmachine
Bereiding:
- Klop met een mixer in een kom de slagroom en de suiker stijf. Doe 100 gram aardbeien in de keukenmachine of blender en maal ze fijn.
- Meng in een kom de gemalen aardbeien, de mascarpone, de Griekse yoghurt, de cantuccini en de amaretto. Schep dit mengsel met een spatel door de slagroom heen.
- Proef even of je er meer Amaretto door wilt. Leg op de grootste meringue op een bord. Verdeel er de helft van het slagroommengsel en wat aardbeien over. Leg er voorzichtig de kleinste meringue op en verdeel er de rest van het slagroommengsel en de rest van de aardbeien over.
- Versier met de bloemblaadjes en bestrooi met wat poedersuiker. Eiwitten kunnen alleen stijf worden als je kom en garde heel schoon zijn. Open zo min mogelijk de ovendeur als de meringues aan het bakken zijn.
- Eieren kan je splitsen door boven een kom een ei te breken. Je laat het eigeel heen en terug lopen in de twee schalen. Je laat ondertussen het eiwit er tussenuit lopen.
Ricottapannenkoekjes met ahornsiroop en vers fruit, wake-up call
Deze pannenkoekjes zijn vooral lekker ’s ochtends na een wilde nacht.
Ingrediënten:
- 1 ei
- 50 ml melk
- 30 gram ricotta
- 50 gram bloem
- mespuntje zout
- 50 gram boter, in blokjes
- Aluminiumfolie
- Ahornsiroop
- 150 g vers fruit van het seizoen, bijvoorbeeld bosbessen
Bereiding:
- Splits het ei in een eigeel en een eiwit. Klop met een garde in een kom de melk, de ricotta, de bloem en het eigeel tot een gladde massa.
- Klop met een mixer in een andere (heel schone) kom het eiwit met het zout tot stijve witte pieken.
- Schep dan het stijve eiwit heel voorzichtig met een spatel door het ricottamengsel. Zorg dat het beslag heel luchtig blijft.
- Verwarm in een kleine koekenpan een blokje boter en schep er een eetlepel beslag in. Bak op half hoog vuur eerst de onderkant bruin. Draai met behulp van een spatel het pannenkoekje om en bak kort de andere kant ook bruin.
- Laat het pannenkoekje uit de pan op een bord glijden. Maak zo een stapel kleine pannenkoekjes. Houd ze op het bord warm met een stukje aluminiumfolie. Serveer de pannenkoekjes met ahornsiroop en vers fruit.
- Eieren kan je splitsen door boven een kom een ei te breken. Je laat het eigeel heen en terug lopen in de twee schalen. Je laat ondertussen het eiwit er tussenuit lopen.
Uit Sexy Food, 69 prikkelende recepten (Lindonk & de Bres, €24,95)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hippe drank nu ook in biervorm: ‘Limoncello thuis maken? Op Google ga je het recept niet vinden’
Wat begon als een limoncello-experiment in de kelder van zijn restaurant in Voorschoten, is nu een nieuw zomers biertje van Westlands/Haagse makelij. Westlander Mart Kamp heeft met zijn Lemon Spirit de handen ineen geslagen met de Haagse brouwerij Kompaan. -
Vier Valentijnsdag eens met een hamburger
Een romantisch etentje met je geliefde op 14 februari? Dan is een driegangendiner bij McDonald’s misschien niet het eerste waar je aan denkt. -
Wat Eten We Vandaag: Nasi Goreng
Nasi goreng is een van onze favoriete gerechten uit de Indonesische keuken. Het is net zo gemakkelijk om nasi zelf te maken, dus kant-en-klare pakjes zijn niet nodig. Wij serveren ’m met gerookte spekblokjes. Heb je ander vlees of restjes groente over in de koelkast? Voeg deze gerust toe, nasi goreng is een typisch no-waste recept. Geschikt voor kliekjes dus. -
Gezellig met je Valentijn in de cel
Wie iets bijzonders wil met Valentijnsdag, kan met zijn geliefde in de Arnhemse koepelgevangenis dineren onder het mom van ‘gevangen door de liefde’. Het diner kost 145 euro per stel. Vooraf geeft pianist Jan Vayne een mini-concert. Er is nog beperkt ruimte, meldt Prisonexperience.nl. -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent.
-
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
Koken & Eten
Anna’s dochter (3) weigert warm avondeten: ‘Na een lange strijd eet ze nu brood voor de tv’
Anna Guldemonds dochter (3) weigert om warm te eten. Na een lange strijd – en op advies van een consultatiebureau – hebben zij en haar man dat geaccepteerd. Het dochtertje eet nu iedere avond een broodje voor de tv, terwijl haar ouders aan tafel weer rustig van hun maaltijd kunnen genieten. Want: ‘Wie bepaalt wat normaal is?’ Een vraag die volgens Anna vaker gesteld mag worden. Oók in het bedrijfsleven, en dus deelt ze haar verhaal op LinkedIn.