Merel en Judith doen aan ‘omdrinken’: ‘Stop niet met drinken als je het niet wilt’
Merel Braakman (47) en Judith Renard (46) zijn oprichters van No Wine Today, een programma om bewuster te leren omgaan met drank, niet alleen tijdens Dry January.
Waarom zijn jullie begonnen met No Wine Today?
Merel Braakman (MB): ,,Het is onze missie om mensen bewuster te laten omgaan met hun drankgebruik. Onze unieke methode waarbij je langzaam je mindset over alcohol verandert, volgen ze niet alleen tijdens januari, maar gedurende 30 of 63 dagen. Het gaat erom dat je nadenkt over de vraag waarom je drinkt; vaak is het een gewoonte geworden. We raden niemand aan om helemaal te stoppen als je dat niet wilt, maar willen mensen wel laten inzien dat je een betere versie van jezelf wordt als je niet meer klakkeloos drinkt.”
Judith Renard (JR): ,,Je krijgt elke dag veel tips via de mail, zoals recepten voor mocktails en toegang tot onze succestools, zoals een afstreepkalender. Niet om af te tellen tot je weer mag drinken, maar tot je een meer bewuste drinker bent geworden.”
Wat is het grootste voordeel van bewuster drinken?
JR: ,,Je hebt opeens veel meer tijd en energie om andere dingen te doen.”
MB: ,,Het verdwijnen van buikvet, oftewel de bierbuik of wine belly, en een fitter lichaam is een mooie bijkomstigheid.”
Alcohol is het nieuwe minder vlees eten?
JR: ,,Het wordt meer en meer geaccepteerd om niet altijd te drinken. Er zijn ook steeds meer lekkere alcoholvrije dranken, zoals de gin van Nona June, en bubbels, bijvoorbeeld de Bruud 0 % van Patty Brard.”
MB: ,,We staan nog maar aan het begin; over twee jaar is bewust drinken net zo hip als minder vlees eten nu is. Je hoeft geen alcoholist te zijn om te minderen met drank.”
Melden meer mensen zich in januari?
JR: ,,Dan zien we wel een piek, maar die zien we ook na de zomervakantie. Meedoen kan het hele jaar door. 80 procent maakt goede voornemens en maar 17 procent houdt het vol. Bij onze methode houdt iedereen het vol.”
MB: ,,Wat helpt, is dat je voor ons programma betaalt, want dan willen mensen het afmaken ook.”
Doen jullie zelf eigenlijk aan Dry January?
JR: ,,Ik heb een heerlijk glas champagne gedronken met oud en nieuw.”
MB: ,,Op wintersport in Frankrijk heb ik in de zon een glas goede Sancerre gedronken en daar heb ik heel bewust enorm van genoten. Omdrinken in plaats van omdenken, daar gaat het om.”
Dit doet een maand zonder alcohol met je lichaam:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
PREMIUMKoken & Eten
Is opeten de oplossing voor de kreeftenplaag? 'Vissers gooiden tot wel 50 kilo per week terug'
De Amerikaanse rivierkreeft vormt een ware plaag in onze Nederlandse sloten. Maar als het aan twee ondernemers uit Moordrecht ligt, wordt deze kreeft een lekkernij op ons bord. Het jonge bedrijf maakt de schadelijke beestjes klaar voor consumptie. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
Koken & Eten
Wakker Dier: Dit is het meest verhullende woord van gruwelijkheden in de visindustrie
Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier heeft het woord ‘strippen’ gekozen als ‘eufemisme van het afgelopen jaar’. Het gaat om het opensnijden van levende vis in de visindustrie. Met de verkiezing wil Wakker Dier helderheid scheppen over ‘mooie praatjes’ in de dierensector.
-
Koken & Eten
Anna’s dochter (3) weigert warm avondeten: ‘Na een lange strijd eet ze nu brood voor de tv’
Anna Guldemonds dochter (3) weigert om warm te eten. Na een lange strijd – en op advies van een consultatiebureau – hebben zij en haar man dat geaccepteerd. Het dochtertje eet nu iedere avond een broodje voor de tv, terwijl haar ouders aan tafel weer rustig van hun maaltijd kunnen genieten. Want: ‘Wie bepaalt wat normaal is?’ Een vraag die volgens Anna vaker gesteld mag worden. Oók in het bedrijfsleven, en dus deelt ze haar verhaal op LinkedIn. -
Koken & Eten
Vanja vindt ‘best gezond’ ook prima: ‘Zoveel van die gezonde gerechten vind ik helemaal niet lekker’
Vanja van der Leeden (45) is kok en schrijver van de kookboeken Indorock en Indostok. In haar nieuwe boek laat ze zien dat ‘best gezond eten’ goed genoeg en heel lekker is. -
PREMIUM
Zeebananen zijn lekkere sappige zilte groenten
Het is nu de tijd voor de zilte groenten als lamsoor, zeekraal en voor zeebananen. Ja je leest het goed; zeebananen. ,,Zeebananen zijn sappige zeegroenten, vergelijk het een beetje met peultjes’’, zegt Hans Elenbaas uit Middelburg die onder meer deze zeebanaantjes kweekt samen met Aart-Jan Bil uit Kerkwerve. ,,Wij vullen elkaar goed aan in dit project, dus dat is heel inspirerend.’’