Volledig scherm
Chefkok Cas Zwemer maakt een gerecht met filets van pietermannen. © Ruben Oreel

Menutip: De Pietermannen zijn goed dit jaar

VLISSINGEN - Is zo’n warme zomer nu goed of slecht voor de vissen? Dave Toet van Zeevishandel Cash and Carry uit Vlissingen kan het niet met zekerheid zeggen, maar denkt dat het niet echt heel veel uitmaakt. ,,Eerst was het een koud voorjaar, toen een warme zomer. En hoe eerder het water warm is, hoe meer voedsel er voor vissen te halen valt."

Hoe dan ook, in deze tijd zijn vissen op zijn best, weet Toet. ,,Stevig en vol. In de winter zijn ze slap en mager en wordt er traditioneel ook veel minder vis verkocht en gegeten. Ken je het spreekwoord ‘Maart is het bakken van vis niet waard’? Dat komt daardoor.”

Ook Cas Zwemer, chefkok van restaurant Zeeuwse Streken in Middelburg, denkt dat het niet veel uitmaakt. ,,De pietermannen die nu nu volop voor de Zeeuwse kust gevangen worden en op de kaart staan, zijn gewoon goed dit jaar. Het is van oudsher een goedkope maar lekkere vis, vergelijkbaar met tong.” 

Hij geeft graag zijn recept: ,,Maak wat schaaldierenjus van 500 gram garnalenkoppen, 1/2 eetlepel tomatenpuree, wat citroentijm, halve rode peper, 3 knoflooktenen en citroenrasp. Half uurtje laten pruttelen en door een zeef drukken. Opkoken met een scheut kokosroom en even kort mixen met een staafmixer. Neem 2 filets per persoon en grill of bak de visfilets op de vleeskant. De vis mag niet te gaar worden. Roerbak in de tussentijd kort 1 ons lamsoor in een scheut olijfolie, drapeer alles op een bord en giet de jus er over heen.”

 Da’s goed eten!

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement