Medeleven
columnWat doet dat eigenlijk goed; het ontvangen van kaarten en brieven wanneer er iemand overleden is. Ik stuur zelf meestal ook wel een berichtje of een kaart wanneer ik in de krant een advertentie zie staan of een kaart ontvang, maar de impact had ik tot voor kort niet helemaal goed door.
Nu dus wel want wij als familie werden overstelpt met kaartjes, berichtjes en brieven van mensen die mijn vader kenden. Via zijn werk, van het sporten en er was zelfs iemand die nog met hem in de klas had gezeten en daarover verhaalde. Mensen die een heel andere, mooie kijk op mijn vader hadden vanuit een andere invalshoek. De herinneringen die werden opgehaald of zelfs de oude foto’s die we kregen opgestuurd kenden we vaak niet en ze voegden een mooie dimensie toe aan de persoon die mijn vader was. Dat zoveel mensen de moeite nemen om in de pen te klimmen verwarmt echt je hart en geeft steun. Vaak maakt het niet eens zoveel uit wat er aan tekst op de kaart staat. Alleen al het feit dat iemand aan je dacht en denkt is voldoende.
Afgelopen zondag nam ik de doos met kaarten door met mijn moeder want ze blijven een kostbaar kleinood wat we koesteren. We praatten over hem, over wie hij was en wat hij voor ons betekende. Heel waardevol. Vervolgens fietsen we op de duofiets een rondje over de boulevard en aten we op een terras een ouderwetse kwarktaart met citroen.
Die maakte ze zelf vroeger ook. Verkruimel 175 gram citroenkoekjes en roer deze door 100 gram gesmolten roomboter en verdeel over een taartbodem. Laat opstijven in de koelkast. Meng 500 gram kwark met 2 geweekte gelatine blaadjes, het sap en de rasp van 2 citroenen, 250 milliliter stijfgeklopte slagroom en 150 gram suiker. Giet dit op de koekjesbodem en verdeel er wat lemoncurd over voor een extra effect. Lekker fris.
Dat zoveel mensen de moeite nemen om in de pen te klimmen verwarmt echt je hart en geeft steun
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bakkers in de problemen door hoge broodprijs? ‘Mensen leggen er wel twee plakken kaas op’
Flink gestegen meelprijzen, een energierekening waar je u tegen zegt en een schreeuwend tekort aan vakmensen. De bakkerswereld verkeert in zwaar weer en de consument gaat de gevolgen daarvan merken. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
column
Troosteten vult even de leegte op die is ontstaan
Gisteren was het alweer drie maanden geleden dat mijn vader overleed. Ik weet niet goed of dit nu lang of kort is. Voor mijn gevoel heb ik hem al lang niet gezien of horen praten, maar het lijkt ook nog maar kort geleden dat we aan zijn kist stonden en hem begroeven. Het is alsof mijn gevoel voor tijd me, als het om rouw gaat, in de steek laat. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken.
-
Kan 't goedkoper?
Ons bakkie troost is stukken duurder, kun je nog besparen op je koffie?
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: koffie. -
PREMIUMMet video
Winterse kost op zomerdag tijdens WK Snert- en Stamppotkoken: ‘Ik wil graag laatste worden’
De keuken van het Alfacollege in Groningen is voor één dag veranderd in een strijdtoneel. Al weken lang proberen de deelnemers hun recept te perfectioneren om tijdens het WK Snert- en Stamppotkoken de eerste prijs binnen te halen. -
PREMIUM
Ilja Gort over leven in Frankrijk: ‘Die Franse ober vindt eigenlijk dat jij hém moet bedienen’
Hij klom op van een jongen die alleen maar wilde drummen tot kasteelheer, wijnboer, schrijver en televisiemaker. En alles op eigen kompas. Selfmade man Ilja Gort (71) onderzocht alles en behield het goede. ‘Toen ik met dope ophield, kwam de drank, maar daar word je bezopen van. Van lsd kreeg je rare hallucinaties, dus dat liet ik liggen. Toen kwam ik erachter dat wijn mijn stuff was.’