Maureen Tan wint met Java prijs voor beste kookboek: ‘Je kunt nu ingrediënten veel makkelijker kopen’
Maureen Tan heeft met Java de Kookboek van het Jaar-verkiezing gewonnen. De jury koos haar boek uit 54 inzendingen.
Ze zit altijd vol ideeën, vol verhalen en vol goede zin om te koken. En te praten over eten. Maureen Tan schreef eerder de Bijbel van de Indonesische Keuken maar ze was daarna nog lang niet uitgeschreven. ,,In de bijbel kon ik geen anekdotes en verhalen kwijt en dat vind ik zo mooi aan Java. Daar kon dat wel.”
Indonesisch eten is populair, merkt Tan. ,,In een Indonesisch restaurant hoorde ik iemand zeggen dat Nederland is klaar voor de authentieke smaken. Eten zoals je daar eet, in plaats van aangepast eten aan de Nederlandse smaak. Dat is ook hoe mijn recepten zijn.”
Het mooie is dat het ook kan, koken zoals daar. ,,Je kunt nu ingrediënten veel makkelijk kopen. Mijn ouders kwamen hiernaartoe in 1965. Toen had je allemaal poeders die de echte ingrediënten moesten vervangen. Als mijn moeder nu nog zou leven zou ze haar ogen uitkijken. Laatst vond ik zelfs kleine peteh cina-boontjes. Die kun je gewoon bestellen bij de grote toko’s. De wereld wordt steeds groter.”
Java geeft een prachtig inkijkje in de cultuur van Java door aantrekkelijke foto’s en veel achtergrondinformatie
Haar boek viel zeer in de smaak bij de vakjury van de grootste kookboekenverkiezing Kookboek van het Jaar. Daaraan deden zowel Nederlandse als vertaalde kookboeken mee. De organisatie was in handen van culi-platform Food&Friends. De jury meldde over Tans boek: ‘Het boek is een culinaire reis door Java met mooie gerechten uit alle regio’s van Java, ingedeeld per gebied. Door de focus op een gebied, krijgt de lezer naast de bekende recepten ook nieuwe of bekende recepten met een eigen twist. Daarnaast geeft het kookboek een prachtig inkijkje in de cultuur van Java door aantrekkelijke foto’s en veel achtergrondinformatie.’
Jammer dat foto's schieten van de Javaanse eetcultuur er door de lockdowns afgelopen jaren niet inzat. ,,Reizen naar Azië was nog moeilijker dan in Europa", schetst Tan. ,,Toch heb ik zoveel gave recepten gevonden. Indonesië is ook zo groot: 17.000 eilanden en meer dan 650 etniciteiten waardoor er veel invloeden zijn uit andere keukens, zoals uit China en Portugal.”
Andere awards
Eten met Nick, van de populaire YouTuber Nick Toet, kreeg de meeste stemmen en won daarmee de publieksprijs van 2022. De Beste Kookboek van het Jaar fotografie award 2022 ging naar de fotografe Charlotte Bland van La vita è dolce (uitgeverij Becht). Vormgever van De bakatlas, geschreven door Heel Holland Bakt winnaar Rutger van den Broek (Carrera culinair), Thijs Koelemeijer ontving de Beste Kookboek van het Jaar vormgever award 2022.
De Eervolle vermelding ging naar Altijd zondag van Wil Demandt. ‘Het is meer dan een kookboek', schreef de jury. ‘Het is een culinaire biografie, een historisch document en een afsluiting van een tijdperk. Wil Demandt is een begrip in de culinaire wereld die niet verloren mag gaan.’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
Quiz
Wereld Nutella dag: ben jij een echte Nutella-liefhebber?
Het is vandaag Internationale Nutella Dag. Ben jij een echte Nutella-liefhebber? -
PREMIUMKoken & Eten
De lekkerste pure pindakaas van de supermarkt: mooi vloeibaar, glanzend en goed mondgevoel
Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden. Naturel, met stukjes noot, met karamel of peper. De (gezonde) hit van dit moment: 100% pindakaas. Met alleen pinda’s, verder niets. Top of flop? -
PREMIUMKoken & Eten
Feestmaaltijd jarige Marynte (9) valt in duigen door sushirestaurant dat niet levert: ‘Ineens verdwenen’
Al jaren bestelt Woerden en omgeving met veel plezier sushi bij restaurant Sensei Sushi in de Rijnstraat. Sushi bestellen kan er nog steeds, maar het eten komt sinds anderhalve week niet meer aan. De zaak is gesloten, maar houdt de website nog in de lucht. Hoe kan dit? -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan.
-
Wat Eten We Vandaag: Witlofovenschotel met ham en kaas
Witlof met ham, kaas en aardappelpuree is een geliefde combinatie. Voor de puree gebruiken we crème fraîche in plaats van boter, waardoor deze nog romiger wordt. -
-
-
Koken & Eten
Minder je met brood en pasta, dan passen deze vijf recepten goed bij jouw eetwijze
Afgelopen maand zochten we weer meer naar diëten. Ook koolhydraatarme recepten staan in de belangstelling. Eet jij ook minder koolhydraten, probeer dan zeker deze recepten van Eatertainment. De meeste zijn makkelijk en snel klaar te maken. -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.