Makkelijk klaar te maken én je bespaart energie: maak eens een eenpansgerecht
Koken & EtenDagelijks bereiden we onze maaltijden in de keuken. Tijdens het koken gebruik je vaak meerdere pannen en ander keukengerei. Een eenpansgerecht maak je volledig klaar met één pan, dat scheelt dus tijd en energie: van jezelf en van je warmtebron. Drie kenners delen een aantal gerechten ter inspiratie.
,,Ik ben zelf gek op ovengerechten, eenpansgerechten en traybakes (waarbij je alle ingrediënten op de bakplaat legt)”, zegt Judith Pagrach, receptontwikkelaar en oprichter van My Food Blog. ,,Het voordeel is namelijk dat je weinig afwas hebt, en vaak ook weinig werk. Je hebt maar weinig apparaten nodig. Dat is in deze tijd van dure energie zeker ook wel een plus.”
Eenpansgerechten zijn gerechten die veel smaak hebben, legt Pagrach uit. ,,Alle smaken van het gerecht komen letterlijk samen. Je kunt het ook vaak goed voorbereiden, dus dat is ideaal voor een dinerfeestje, maar wat mij betreft ook voor doordeweekse avonden. Je kunt het gerecht bijvoorbeeld snel voorbereiden voordat je je kind gaat ophalen van de opvang en daarna hoeft het alleen nog maar even op het vuur of in de oven.”
Het geeft gemak en je hebt achteraf weinig afwas, dat zijn natuurlijk de grote en bekende voordelen. Maar eenpansgerechten vergen ook weinig aandacht
Omdat je maar weinig spullen nodig hebt voor een eenpansgerecht (en achteraf weinig afwas) vindt ook Brenda Hoff, eigenaar van kookblog Brenda Kookt, de kookwijze geschikt voor grote groepen. Ze noemt het een snelle manier om een lekkere en verse maaltijd op tafel te toveren. ,,Alle ingrediënten garen in dezelfde pan. Hierdoor nemen ze ook de smaken van elkaar over. Het resultaat: een maaltijd met veel smaak.”
Ook Eva de Vries, eigenaar van foodblog Eef Kookt Zo, ziet het nut wel in van een eenpansgerecht. ,,Het geeft gemak en je hebt achteraf weinig afwas. Dat zijn natuurlijk de grote en bekende voordelen. Maar eenpansgerechten vergen ook weinig aandacht. Dat betekent dat je je handen vrij hebt voor andere dingen.”
Kruiden en smaakmakers zijn belangrijk
,,Het geheim van een goed eenpansgerecht zijn de smaakmakers”, stelt De Vries. ,,Goede (verse) kruiden zijn belangrijk, maar vergeet ook zeker niet een teentje knoflook of meer erbij te gooien op de bakplaat. Dat geeft zoveel smaak. Verse kruiden zoals rozemarijn of tijm zijn bij uitstek perfect voor traybakes. Ze geven lekker veel geur en smaak af.”
,,Veggies onderop en daarbovenop het vlees, vis, kaas of de vega-vervangers”, somt Pagrach op. ,,Zo maak je een goed eenpansgerecht, en deze tip geldt dan met name voor traybakes. Op die manier worden je groenten mooi mals en vangen ze de meeste smaken op van de overige ingrediënten. En alles wat bovenop ligt wordt op deze manier ook echt gaar. Vergeet niet om alles goed in te kruiden.”
Traybakes zijn op dit moment heel populair, weet De Vries. ,,Het feit dat je er weinig omkijken naar hebt speelt hierbij een rol. En je kunt er vaak lekker veel groenten in kwijt. Gegrilde groenten van de bakplaat met (verse) kruiden, (zoete) aardappel en eventueel vlees of vis erbij maken tezamen een lekkere en makkelijke maaltijd.”
,,Als ik moet kiezen denk ik ook dat mijn favoriete eenpansgerecht mijn recept voor traybake met aardappel is”, gaat De Vries verder. ,,Hierin passen lekker veel groenten en het is dus ook ideaal om restjes groenten op te maken. Verder heb je een waanzinnig lekkere gemarineerde kip en de aardappeltjes uit de oven zijn toch wel de lekkerste, omdat ze een krokant korstje en een zachte binnenkant hebben.
Altijd populair: pasta. Gnocchi wint trouwens steeds meer terrein in Nederland, dat is ook ideaal voor eenpansgerechten
Naast de traybakes in alle soorten en maten zijn baked oats (een ontbijtgerecht waarbij je havermout in de oven bakt) en sheet-pancakes, dus een pannenkoek op een bakplaat uit de oven, populair volgens Pagrach. ,,En altijd favoriet: pasta. Gnocchi wint trouwens steeds meer terrein in Nederland, dat is ook ideaal voor eenpansgerechten.”
Ook rijstgerechten zoals paella en jambalaya zijn geschikt voor een eenpansgerecht, zegt Hoff. ,,Maar ook stoofgerechten en roerbakgerechten.” Op haar site deelt Hoff diverse gerechten, waaronder kip teriyaki en roerbak met zigeunerschnitzels.
Zin gekregen in een traybake? Op deze site vind je lekkere recepten. De ovenschotels vind je hier en eenpansgerechten hier.
Hieronder vind je meer inspiratie en tips voor in de keuken?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Auberginehachee met aardappelpuree
Hachee is een traditioneel stoofgerecht, wij hebben een vegetarische variant bedacht waarbij het rundvlees wordt vervangen door aubergine en paddenstoelen. De structuur van deze groenten komt dicht in de buurt van draadjesvlees. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUMVoor jou geproefd
Een goede vegaburger is lastig te vinden, maar dit merk flikt het
Vegetarische hamburgers, dat is voor de hamburgerfan als vloeken in de kerk. Toch groeit het aanbod gestaag en daarmee de enthousiaste fans. Dat maakt ons nieuwsgierig. Op zoek naar de beste ‘nepper’. -
Koken & Eten
Als de zonnebloemolie straks op raakt, zijn dit goede alternatieven
Als de zonnebloemolie over een paar weken mogelijk echt uitverkocht raakt, dan moeten consumenten en de voedingsindustrie noodgedwongen overschakelen op andere soorten olie. Welke soorten vet zijn er? En waar bakken de snackbarmedewerkers straks onze frikandellen in? -
Wat Eten We Vandaag: Lasagne met rode biet en geitenkaas
Deze rode bietenlasagne is een vegetarische variant van klassieke lasagne. Tussen de lagen zit een zelfgemaakte bechamelsaus. De stukjes walnoot zorgen voor een lekkere, knapperige bite.
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
-
-
PREMIUMWereldwaterdag
Waarom je beter kraanwater kunt drinken: regels zijn strenger dan voor flessenwater
Is bronwater gezonder dan kraanwater? Heeft een waterfilter of -ontharder nut? Omdat het vandaag Wereldwaterdag is, duiken we in zeven kletsnatte kwesties. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.