Magere vis is net zo gezond als vette vis
Koken&WetenIn de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. De komende twee weken onderzoekt hij de wereld van de vette vis. In deze eerste aflevering: is visolie wel zo gezond als wordt beweerd?
Met 90 jaar voor vrouwen en 84 jaar voor mannen heeft Japan de hoogste levensverwachting ter wereld. Ter vergelijking: in Nederland worden vrouwen gemiddeld 84 en mannen 80. Het geheim van de Japanners is zo vaak onthuld dat het geen geheim meer is: vette vis. Toch rijst steeds vaker de vraag of hun gezondheid wel aan visolie kan worden toegeschreven.
Het ene vet is het andere niet. Transvetten (die houden koekjes en sauzen langer houdbaar) zijn ronduit ongezond. Over verzadigde vetzuren (eieren, zuivel, vlees) wordt onder wetenschappers en artsen nog fel gediscussieerd. Het gezondst zijn onverzadigde vetzuren.
Omega 3
Onverzadigde vetzuren kun je weer indelen in enkelvoudige onverzadigde vetten, zoals olijfolie en avocado's, en meervoudige onverzadigde vetten. Die laatste zijn de zogenoemde omega-vetzuren. Die omega-vetten worden ‘essentieel’ genoemd, omdat het lichaam ze niet zelf kan maken en je ze dus uit voeding moet halen. Van omega 6 krijgen we via onder andere margarine en zonnebloemolie meer dan voldoende binnen. Omega 3 zit in lijnzaad, walnoten en vooral: vette vis.
Uit grote bevolkingsonderzoeken en uit onderzoek met supplementen blijkt dat visvetzuren het risico op hart- en vaatziekten kunnen verlagen. ,,Een lage inname uit een wekelijkse portie vis zou bescherming bieden tegen ernstige hartritmestoornissen die kunnen leiden tot een hartstilstand”, zegt Marianne Geleijnse, hoogleraar voeding en hart- en vaatziekten aan Wageningen University & Research. ,,Grote hoeveelheden vette vis, zoals in de traditionele voeding van de Inuit en Japanners, verlagen de kans op bloedpropjes, aderverkalking en hoge bloeddruk.”
Mensen die vaker vis eten, hebben minder last van hart- en vaatziekten. Maar waarom dat is, weten we niet
Zo ontstond het beeld: hoe vetter de vis, hoe gezonder. Bekende vette vissoorten zijn zalm, makreel en haring. Een van de vetste soorten is paling, maar die staat op de rode lijst van bedreigde diersoorten. Visolie met omega 3 is nu zo’n grote hype, dat het zelfs aan producten wordt toegevoegd. Kippen die vismeel te eten krijgen, leggen eieren met omega-3. En koolvis en kabeljauw zijn van nature mager, maar Iglo voegt visolie toe en verkoopt dan ‘omega 3-vissticks’.
Vette vis-mythe
,,Er is geen sluitend bewijs dat vette vis beter is dan magere vis”, zegt Sander Kersten, hoogleraar voeding, metabolisme en genomics aan Wageningen University & Research. ,,Mensen die vaker vis eten, hebben minder last van hart- en vaatziekten. Maar waarom dat is, weten we niet. Het wordt gekoppeld aan vette vis, maar of dat door die olie komt, is onbekend. Mensen die magere vis eten zijn net zo gezond af.”
Wat volgens de Wageningse wetenschapper wel waar is: na een eerste hartaanval kan visolie een tweede helpen voorkomen. ,,Dan gaat het om zeer hoge doseringen visolie. Dat haal je niet met een stukje zalm, zelfs niet met een capsule. Artsen schrijven dit op recept voor.”
Wat verklaart dan die hoge leeftijd van Japanners in goede gezondheid? Dat blijft moeilijk te zeggen. Waarschijnlijk komt het omdat het ‘geheim’ meer is dan alleen voeding. Het oudst worden Japanners op het eiland Okinawa. Hun eilanddieet is grotendeels plantaardig en bevat groene thee, zoete aardappelen en veel gefermenteerd voedsel zoals sojasaus en vooral: natto. Het Japanse ontbijt bevat extreem veel vitamine K2. Volgens Eddy Smit, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie en tevens uit Wageningen, kan daar de oplossing voor het mysterie liggen: ,,Er zijn sterke aanwijzingen dat K2 een rol speelt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.”
Japanners gebruiken ook veel koolzaadolie. En laat dat nou net een natuurlijke bron zijn van, jawel, omega 3. Er is geen aanleiding om koolzaadolie het nieuwe Japanse gezondheidsgeheim te noemen. Olijfolie is een gezonde keuze, maar je zonnebloemolie (met vooral omega 6) vervangen door koolzaadolie (omega 3) kan zeker geen kwaad.
Het oordeel
Mensen die vaker vis eten, hebben minder last van hart- en vaatziekten. Maar of dat te danken is aan vette vis, is helemaal niet zeker. Want wie magere vis eet, is ook gezond. Het Japanse gezondheidsgeheim is dus een stuk complexer dan wonderolie uit een visje.
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
Wat Eten We Vandaag: Courgettelasagne met gedroogde ham
Voor wie weinig tijd heeft om te koken is deze makkelijke courgettelasagne met gedroogde ham een idee. Qua voorbereiding vraagt het tien minuten van je tijd, daarna neemt de oven het werk van je over. Bovendien bevat deze smaakvolle lasagne geen pasta maar courgette. Dus: een koolhydraatarme maaltijd. -
Koken & Weten
Is het gevaarlijk om rauwe melk te drinken? Of juist heel gezond?
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is rauwe melk gezond of juist gevaarlijk? -
PREMIUMKoken & Eten
In de supermarkt, bij de bakker of zelfs de snackbar: Maaike laat haar eten óveral in deze potjes doen
Plastic verpakkingen, tasjes voor eenmalig gebruik en wegwerpbekers, die laat de 37-jarige Maaike van Dijk-Bokkers liever links liggen. In plaats daarvan gaat ze al jaren op pad met haar weckpotten, herbruikbare broodzakken en bakjes om zo verpakkingsvrij mogelijk boodschappen te doen. Om anderen hier ook van bewust te maken deelt ze sinds kort speciale stickers uit aan winkeliers in ‘haar’ Nijkerk.
-
koken&weten
Kun je aan je scheten ruiken wat je hebt gegeten?
In Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kun je aan een scheet ruiken wat je hebt gegeten? -
-
-
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Wat Eten We Vandaag: Gevulde avocado caprese
Deze gegrilde avocado is gevuld met tomaat, mozzarella en basilicum: een salade caprese. Leuk om te serveren als voorgerecht, maar ook heerlijk als lunch.