Maaltijd steeds vaker uit een doos: zo houd je het toch nog gezond
Koken & etenSteeds meer mensen laten hun warme hap thuis bezorgen. Bakje open, eventueel uitstorten op een bord en aanvallen maar. Handig, maar hoe zorg je dat je ook nog een beetje gezond blijft eten (en geen kamerolifantje wordt)?
Delen per e-mail
Er zitten voor- en nadelen aan bestellen. Die moet je naar mijn idee per keer afwegen
Het gaat veel bedrijven die thuisbezorgen voor de wind. De supermarkten leverden nooit zo veel aan huis en ook de warme maaltijd gaat als een tierelier. Thuisbezorgd.nl meldde deze week een flinke plus in de omzetcijfers. Just Eat Takeaway – het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl - had in het laatste kwartaal van 2020 veel meer bestellingen dan een jaar eerder: het aantal orders kwam 57 procent hoger uit op 179,8 miljoen, meldde online vakblad MissetHoreca.
Maar wat doe je als je je gewicht in de gaten wilt houden? Voedingsdeskundige Desirée Marsman adviseert het aantal keren per week te beperken. ,,Bestellen is prima, maar houd het bij één keer per week maximaal. Je kunt in je agenda zien aankomen welke dag een uitdaging gaat worden om te koken. Kies die dag dan om wat te bestellen.”
Om de 'schade’ te beperken kun je ook denken aan afhalen. ,,Lopend of fietsend; dan heb je toch nog beweging gehad, wat fijn is aangezien het eten wat je over het algemeen haalt ongezonder is dan zelf koken", aldus voedingsdeskundige Marsman van Foodtality. ,,Wil je Italiaans: bestel een pasta met salade. Dat scheelt alweer. Wil je toch pizza? Bestel dan een kinderformaat. Dat is echt genoeg.”
Bedenk dat mensen vroeger meer moeite moesten doen om aan hun eten te komen, vult voedingskundige Frouwkjen van Duin aan. ,,Dat is niet eens zo heel lang geleden, dat gold ook voor mijn oma. In haar tijd kwam overgewicht heel veel minder voor.”
Van Duin zegt zelf een beetje dubbel in het bestellen te staan. ,,Aan de ene kant is het nu super fijn om de horeca te steunen, het is een mooie manier om soms nieuwe gerechten te proeven. En het is natuurlijk makkelijk.” Het kan ook zeker wel lekker en gezond zijn, zegt ze. ,,Aan de andere kant mis je ook een kans om even naar buiten te gaan voor de boodschappen, de beweging die er bij komt, het tillen bijvoorbeeld. En als je zelf kookt weet je beter wat er in gaat en ben je zelf ook even op iets anders aan het focussen. Dat kan rust in je hoofd geven. Bovendien is het meestal goedkoper. Dus er zitten voor- en nadelen aan bestellen. Die moet je naar mijn idee ieder voor zich per keer afwegen.”
Meer tips nodig als je bestelt? Het Voedingscentrum heeft op de site de pagina over ‘wat bestel ik in een restaurant’ een update gegeven. Die vind je hier.
Tekst gaat verder onder foto.
Vermijd dus bijvoorbeeld zo veel mogelijk vruchtendranken, frisdranken, wit brood, ontbijtkoek, chocola of broodjes
Toch zelf koken? Dan adviseert Marsman om vooral te plannen. ,,Pak een moment in de week, kijk wat je wilt koken die week en kies een aantal recepten uit. Bestel deze boodschappen online of ga naar de winkel. Zo heb je in ieder geval wat in de koelkast waardoor je dus niet hóeft te bestellen.”
Andere tip: kook je soep, spaghetti, nasi, ovenschotel of lasagne, maak dan extra veel. Vries maaltijden per portie in. Dan heb je altijd iets voor een drukke dag. Of kook voor twee dagen in dezelfde week. Dan kun je het kliekje meestal wel een paar dagen bewaren in de koelkast.
Als je al weet dat je een lange werkdag hebt en dus laat zult eten, dan is voorbereiding het toverwoord. Marsman: ,,Bereid je eten voor én zorg dat je rond 17.00 uur iets eet. Dan heb je geen lege maag, die eten bestellen een stuk verleidelijker maakt.”
Minder suikers
Verder is het belangrijk om - ook als je drukke dagen hebt door werk of thuisonderwijs - goed voor jezelf te zorgen, zegt Marsman. ,,Ga op tijd slapen en als je de hele dag achter je scherm zit, loop dan even een blokje om. Dit is beter voor je energie.” Als je je moe voelt ga je eerder eten bestellen, weet Marsman. Van Duin raadt dagelijks bewegen ook aan. Op de fiets boodschappen doen, tussendoor stofzuigen, opstaan voor een klusje en een paar fitnessoefeningen doen, nadat je een halfuur hebt zitten mailen, het helpt allemaal om je energieker te blijven voelen. ,,In dit kader is het ook van belang dat je minder suikers eet", vult Marsman aan. ,,Daar word je ook moe van. Vermijd dus bijvoorbeeld zo veel mogelijk vruchtendranken, frisdranken, wit brood, ontbijtkoek, chocola of broodjes.”
Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn, vindt Pascale Naessens. Fans roemen haar recepten om de heerlijke smaken. Bovendien zorgen haar maaltijden voor verzadiging:
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
Koken & Eten
Bodempje melk over? Dit kun je ermee doen
Volgens het Voedingcentrum verdwijnt er per persoon gemiddeld 14 liter aan vloeibare zuivelproducten per jaar in de gootsteen. Dat is ongeveer 238 miljoen liter. Onnodig vinden deze koks, want met een klein beetje melk kun je ontzettend veel dingen doen. -
Wat Eten We Vandaag: Romige kip-pestocalzone
Calzone is een gevuld pizzadeeg in de vorm van een maan. Het leuke aan calzone is dat het een soort van cadeautje voor jezelf is. Wij hebben deze pizza gevuld met kip, pesto, champignons en mozzarella, maar je kunt allerlei toppings naar keuze toevoegen. -
PREMIUM
Eet soep als ontbijt en vermijd suiker: dit zijn de beste tips voor een sterk immuunsysteem
Corona wijst ons er opnieuw op: hoe sterker je immuunsysteem, hoe minder groot de kans dat je (ernstig) ziek wordt door een virus. In vier nieuwe boeken lees je advies over wat je zelf kunt doen. -
70.000 Italiaanse restaurants gooien deuren vrijdag gewoon open, ook al mag het nog niet
Zo’n 70.000 restaurants in Italië gaan vrijdagavond ondanks de coronamaatregelen gewoon open. Onder het motto ‘IoApro1501’ (Ik open 15 januari) protesteren horecaondernemers tegen de gedwongen sluiting van hun bedrijf. „Het is een kwestie van overleven”, zeggen de initiatiefnemers.
-
PREMIUMKoken & eten
Eten onderweg: ‘Naast me at iemand kippenbouten uit een mandje, dat vond ik zo leuk’
Wat aten Napoleons soldaten? En waar is een picknick meer dan een paar kleffe boterhammen? Culinair historicus Charlotte Kleyn onderzocht voor haar boek het eten van reizigers, toen en nu. Ze gluurde ook in broodtrommels. ,,Wat we eten onderweg, zegt uiteindelijk iets over een eetcultuur.’’ -
Deze kleine onlinesupermarkt heeft nu al honderdduizenden fans
De jonge onlinesupermarkt Crisp heeft in een nieuwe financieringsronde 30 miljoen euro opgehaald en kan hierdoor verder groeien. Investeerders in Crisp zijn onder meer de oprichters van Just Eat Takeaway (moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl), Adyen en het Duitse techbedrijf Target Global. -
Koken & eten
Deze kruidenmixen maken zout in je gerechten overbodig
Koks in opleiding krijgen tegenwoordig steeds vaker aangeleerd hoe ze gerechten kunnen bereiden zónder zout. Dat kan best, weten ervaren koks. Hoe dan? Door slim gebruik te maken van andere smaakmakers natuurlijk. En: goedkoper dan een potje van de supermarkt.