Kritiek op kookboek: Vrouw die menstrueert uit de keuken weren
Koken & etenVrouwen die in de keuken aan de slag gaan met het inleggen van groenten, kunnen dat beter niet doen als ze menstrueren. Natuurvoedingskundige Peter van Berckel wekt de woede van velen door ‘achterhaalde ideeën’ die hij etaleert in zijn boek Tsukémono.
Delen per e-mail
,,Dit kun je toch niet menen? Het is 2019!’ Hiske Versprille, culinair journalist en recensent bij de Volkskrant, kan haar ogen niet geloven als zij een kookboek van Peter van Berckel openslaat en een passage ontdekt over vrouwen die ongesteld zijn en uit de keuken zouden moeten blijven. Ze zegt dat ze het fermentatieboek Tsukémeno met plezier gebruikt, maar dat gedachten als deze écht uit de tijd zijn.
Haar hartenkreet vindt weerklank bij haar volgers. ‘Bloedende vrouwen zíjn ook doodeng’, grapt een vrouwelijke collega van Versprille. Merkwaardig, bizar, zijn de reacties. En: ‘Wow, echt wow’. Roos van Rijswijk, zelf ook schrijver, meldt zoiets onlangs ook nog te hebben gehoord. ‘O nee', schrijft ze. ‘Ik sprak een tijd geleden nog iemand (v) die zei dat ongestelde vrouwen geen slagroom kunnen kloppen omdat -ie dan mislukt.’
Hiske Versprille
@HiskeVersprille
Later voegt Versprille er nog aan toe dat er veel onzin wordt uitgekraamd over afvalstoffen: ‘Dat rare magische denken over afvalstoffen en ontgifting is sowieso grotendeels onzin. Mensen zijn voortdurend afvalstoffen aan het uitscheiden. Koolstofdioxide bijvoorbeeld – maar ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat je in de keuken beter je adem kunt inhouden.’
Verantwoordelijk voor een hardnekkig misverstand over menstruerende vrouwen is de Hongaarse arts Béla Schick, die er in de jaren 20 van overtuigd was dat ongestelde vrouwen bloemen lieten verwelken en fruit lieten bederven door de stof menotoxine die ze uitscheidden als ze hun maandstonden hadden. Deze stof bleek later helemaal niet te bestaan.
,,In mijn vooronderzoek ben ik inderdaad een paar keer tegengekomen dat het invloed kan hebben”, reageert auteur Peter van Berckel, wellicht ook verwijzend naar de theorie van Béla. ,,In veel culturen zijn vrouwen niet welkom in de keuken. Daarom heb ik dat opgenomen in mijn boek.”
De precieze tekst in zijn boek luidt: ‘In veel culturen zijn menstruerende vrouwen niet welkom in de keuken. Het lichaam van een menstruerende vrouw is (afval)stoffen aan het uitscheiden. Het zou beter zijn om een pickle (augurk) in die periode door een ander te laten maken'.
Aangepast
Van Berckel stelt dat Versprille dan de eerste druk van het boek (uit 2018) voor zich moet hebben. ,,Ik heb deze passage aangepast in de tweede druk omdat er allerlei reacties op kwamen. Mensen vonden het ouderwets en achterhaald. Dus heb ik het iets genuanceerd.” Hij benadrukt dat hij geen expert is of arts.
Verder in het nieuws
-
Wat Eten We Vandaag: Choco-pretzelijstaart
Pretzels in een taart? Jazeker. De combi van zout met zoet – weten we inmiddels maar al te goed – is een geniale vondst. Zoek niet verder: deze taart hééft het. -
PREMIUM
Lekker Makkelijk Al die kleertjes! Geef mij maar een schaal lasagne als kraamcadeau
Nynke de Jong, Hanneke Hendrix en Alex van der Hulst schrijven per toerbeurt over zaken die het leven van jonge ouders gemakkelijker moeten maken. Nynke verspreidt graag haar nieuwe evangelie: laat bij de geboorte van een baby de goedbedoelde kleertjes en knuffels achterwege. -
PREMIUM
Koken & eten In dit restaurant klonk een avond lang alleen zacht gefluister
Voor veel mensen is eten in een druk restaurant geen optie. Speciaal voor hen hield een restaurant in Deurne een prikkelarme avond. Hans van de Ven, verslaggever van het Eindhovens Dagblad ging erheen. -
Uit eten? Lees hier onze restaurantrecensies!
-
PREMIUM
Koken & eten Prijzige kerstspots: Albert Heijn maakte dit jaar de beste
De kerstcommercials die momenteel te zien zijn van de supermarkten, geven je allemaal een goed gevoel. Albert Heijn springt er dit jaar uit met een slim verhaal en ook Jumbo komt sterk uit de bus. Reclame-experts buigen zich over de dure commercials.
-
Wat Eten We Vandaag: Kalkoen met appel-salie-pecannotenvulling
Ideaal voor de vulling van je kalkoen: verse worst! Die is al op smaak en het vlees blijft lekker sappig. Samen met de klassiekers appel, salie en pecannoten in perfecte harmonie. -
Mora roept kipburgers terug om foute allergeneninformatie
Mora roept per direct kipburgers terug. Het vlees is in de supermarkt terechtgekomen zonder dat in de ingrediëntenlijst op de verpakking vermeld staat dat het product het allergeen melkeiwit bevat. -
Video Jet van Nieuwkerk gourmet in nieuwe videoserie: ‘Ik ben er niet mee opgevoed’
Jet van Nieuwkerk bezoekt de komende weken voor de videoserie Gourmet met Jet families om samen met hen te gourmetten. In de eerste aflevering bezoekt ze het vloggende gezin van Kelly en Yannick.