Koken met Blik: toetjestip – deze fruitcrumble maak je in een handomdraai

WinactieIn Koken met Blik maakt chef-kok Danny Jansen makkelijke en smakelijke gerechten met in de hoofdrol dingen die houdbaar zijn, zoals eten uit blik, pot of diepvries. In de laatste aflevering maakt Jansen een makkelijke fruitcrumble.

Nu we allemaal binnen moeten blijven, worden we steeds creatiever in de keuken. Niet alleen het avondeten kun je klaarmaken met allerlei houdbare ingrediënten, je hebt in de voorraadkast vast ook genoeg staan om een dessert van te maken. ,,Vandaag is het eigenlijk meer bakken met blik.’’

Makkelijke fruitcrumble.
Volledig scherm
Makkelijke fruitcrumble. © AD

In deze laatste aflevering van Koken met Blik gaat de chef-kok een makkelijke fruitcrumble maken. Met wat marshmallows, fruit uit blik, roomboter, suiker en bloem gaat hij aan de slag. Wat van belang is bij dit dessert is een weegschaal. ,,Want bij patisserie komt het wel nauwkeurig.’’

Het recept is volgens de chef-kok heel makkelijk. Als de bloem, suiker en boter in de mengkom zitten, wordt het mengsel verkruimeld. ,,Je moet de suiker en bloem husselen, en de boter maak je een beetje kapot.’’ En zo ga je er kruimels van wrijven. Doordat er veel bloem in zit en weinig boter, worden het volgens Jansen vanzelf kruimels. 

Dan gaat het fruit grof gesneden in de bakvorm, vervolgens de marshmallows erbij. ,,Het lekkere daaraan is dat het in de oven een beetje gaat smelten’’, zegt Jansen. Tot slot voegt hij er nog wat pecannoten aan toe. ,,En daarover gaat de crumble.’’

Deze basis kun je volgens Jansen al van tevoren klaarmaken. ,,En dan kan het zo in de oven, tot de crumble mooi is.’’  Aftoppen met flink wat poedersuiker, en serveren met een bolletje vanille-ijs. ,,En zo ben je thuis een top-patissier.’’ 

Makkelijke fruitcrumble
INGREDIËNTEN VOOR DE CRUMBLE
100 g fijne suiker
100 g bloem
50 g koude boter (tip, je kunt verse boter ook invriezen)

INGREDIËNTEN VOOR HET DESSERT
1 blik abrikozen
2 mango’s uit blik
4 el kersen uit pot
100 g geroosterde pecannoten
5 marshmallows, in stukjes geknipt
4 bollen vanille-ijs

KEUKENSPULLEN
Ovenschaal

BEREIDING
1 Verwarm de oven voor op 170 °C.
2 Meng de ingrediënten voor de crumble (suiker, bloem en boter) en wrijf met platte handen tot kruimels.
3 Snijd het fruit en verdeel over de ovenschaal. Voeg de verkruimelde noten en de marshmallows toe en meng door elkaar.
4 Verdeel de kruimels over het fruit en bak de crumble in de oven krokant in circa 20 minuten.
5 Serveer lekker warm en maak het af met een bol ijs.

Win! 10 x blikken Hollandse kaasfondue van 750g (4 pers.) van Kaasfondue in Blik: