Koken met Blik: heerlijke soep met gegrilde paprika uit pot

Koken & etenIn Koken met Blik maakt chefkok Danny Jansen makkelijke en smakelijke gerechten met in de hoofdrol dingen die houdbaar zijn, zoals eten uit blik, pot of diepvries. In de derde aflevering maakt hij een lekkere gegrilde paprikasoep.

We moeten allemaal thuisblijven. Om ook een bezoek aan de supermarkt te beperken, doe je er volgens de chef-kok goed aan om een blik te werpen in je voorraadkast. ,,Er zijn heel veel potten, blikken, dingetjes die eeuwen in de la blijven liggen.’’ Uit die voorraadkast kun je volgens Jansen heerlijke gerechten koken.

In deze aflevering van Koken met Blik maakt Jansen een soep klaar op basis van potten met kant-en-klaar gegrilde paprika’s. ,,Die hoef ik dus niet meer te grillen en hebben een heerlijke roostersmaak.’’

Gegrilde paprikasoep
Volledig scherm
Gegrilde paprikasoep © AD

Kruiden mogen niet ontbreken in het recept. ,,Ik heb Italiaanse kruiden nodig’’, vertelt Jansen. ,,En voor een beetje spice een blokje groentebouillon.’’ Jansen merkt op dat iedereen dat wel in huis moet hebben. ,,In zo’n laatje waar alles ligt.’’

Terwijl de pan aan het verwarmen is en de olie in de pan wordt gedaan, begint Jansen met het aanbakken van de paprika’s. ,,Dan mag de knoflookpoeder erbij naar eigen smaak.’’ Vervolgens voegt de kok de tomatenblokjes toe. ,,Dan doe je de kruiden erbij.’’ De chef-kok merkt op dat de Italiaanse kruiden meehelpen voor de smaak. ,,Maar voor een boost gebruik je het bouillonblokje.’’

Water in het recept is volgens Jansen niet nodig. ,,Er zit al heel veel vocht in de tomaten.’’ Wat hij wel toevoegt is room, zodat de soep wat dikker wordt. Als alles in de pan zit, moet de mixers erin om de soep af te maken. De chef is zelf erg enthousiast over het resultaat van de soep. ,,Ik krijg dadelijk een ster, denk ik.’’ En dat met alleen ingrediënten uit blik en pot.

Gegrilde paprika soep
INGREDIËNTEN
Olijfolie
1 tl gedroogde knoflookpoeder
2 potten gegrilde paprika’s, zonder vocht, in stukjes (2x185 g)
1 blik tomatenblokjes (400 g)
1 groente bouillonblokje
1 el gedroogde Italiaanse kruiden
200 ml houdbare room
Scheut balsamicoazijn
Olijfolie
Cashewnoten

KEUKENSPULLEN
Staafmixer

BEREIDING
1 Verhit een scheut olijfolie in de pan en fruit de knoflookpoeder. Voeg hier de gegrilde paprika’s aan toe en roer deze door de olie voor ca. 2 min.
2 Voeg de tomatenblokjes, de gedroogde Italiaanse kruiden en het bouillonblokje toe en kook door. Voeg de room toe en mix tot een gladde soep met de staafmixer.
3 Als de soep te zoet is voeg dan wat balsamicoazijn toe.
4 Serveer met een scheutje olijfolie, wat gedroogde kruiden en garneer met de gehakte cashewnoten.

Nog meer gerechten uit potten of blikken? Probeer deze Aziatische curry met gamba’s:

Ook voor deze nacho-ovenschotel heb je alleen maar houdbare producten nodig: